Acasă Stiri TikTok avertizează asupra „consecinţelor ample” dacă aplicația va fi interzisă în SUA

TikTok avertizează asupra „consecinţelor ample” dacă aplicația va fi interzisă în SUA

49
0

Avocatul TikTok şi al companiei sale mamă, ByteDance, a avertizat în timpul unei audieri la Curtea Supremă a SUA privind o lege care ar obliga vânzarea platformei de social media sau ar interzice-o în SUA că, dacă Congresul poate face acest lucru cu TikTok, ar putea viza şi alte companii, transmite Reuters, citată de News.ro.

RECLAMĂ

Legea, care a fost discutată vineri în fața celor nouă judecători ai Curţii Supreme, impune un termen limită până pe 19 ianuarie pentru ca ByteDance să vândă populara platformă de social media sau să facă faţă unei interdicţii pe motive de securitate naţională.

Companiile au cerut, cel puţin, amânarea implementării legii, susţinând că aceasta încalcă protecţia oferită de Primul Amendament al Constituţiei SUA, care apără libertatea de exprimare.

Noel Francisco, avocatul care reprezintă TikTok şi ByteDance, a argumentat că o aprobare a acestei legi de către Curtea Supremă ar putea deschide calea pentru legi care să vizeze şi alte companii pe aceleaşi baze.

„Cinematografele AMC erau deţinute de o companie chineză. Conform acestei teorii, Congresul ar putea ordona ca AMC să cenzureze orice filme pe care nu le place sau să promoveze filme pe care le doreşte”, a spus Francisco.

Judecătorii au semnalat prin întrebările lor că sunt înclinaţi să susţină legea, deşi unii au exprimat îngrijorări serioase privind implicaţiile acesteia asupra Primului Amendament.

TikTok este folosită de aproximativ 170 de milioane de oameni în Statele Unite, adică aproximativ jumătate din populaţia ţării.

Congresul a adoptat legea anul trecut, cu un sprijin bipartisan puternic, invocând riscul ca guvernul chinez să folosească TikTok pentru a spiona cetăţenii americani şi pentru a desfăşura operaţiuni de influenţă clandestine.

Jeffrey Fisher, avocatul care reprezintă creatorii de conţinut de pe TikTok, a remarcat că măsura vizează doar TikTok şi nu alţi retaileri online chinezi, cum ar fi Temu, care are 70 de milioane de utilizatori în Statele Unite.

„Ar lăsa un site de comerţ electronic ca Temu, care are 70 de milioane de americani, să opereze fără nicio problemă?” a întrebat Fisher.

Legea a fost semnată de preşedintele democrat Joe Biden şi administraţia sa o apără în acest caz. Republicanul Donald Trump, care urmează să înceapă al doilea mandat ca președinte pe 20 ianuarie, se opune interdicției, însă unii analiști consideră că această opoziție a sa este motivată de faptul că ar dori să folosească soarta TikTok în negocierile comerciale cu China.

Pe 27 decembrie, Trump a cerut Curții Supreme să suspende termenul limită din 19 ianuarie pentru vânzarea forțată a aplicației, pentru a da administraţiei sale posibilitatea de a căuta o rezolvare politică a problemei.

Potrivit legii, preşedintele SUA are puterea de a extinde termenul de 19 ianuarie cu 90 de zile, însă condiţiile în care acest lucru ar fi posibil nu par să se aplice în acest caz, având în vedere că ByteDance nu a făcut nicio mişcare clară pentru a vinde activele TikTok din SUA.

Sursa: TikTok avertizează asupra „consecinţelor ample” dacă aplicația va fi interzisă în SUA – HotNews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentRăspunsul celui pe care AUR l-a propus ca premier luna trecută când fost întrebat cine ar fi un președinte mai bun: Călin Georgescu sau George Simion?
Articolul următorVIDEO Incendiul din Los Angeles. Noi zone sunt amenințate după schimbarea direcției vântului