Acasă Stiri Horațiu Potra a dat Poliția în judecată după ce i-a refuzat eliberarea...

Horațiu Potra a dat Poliția în judecată după ce i-a refuzat eliberarea unei autorizaţii de procurare a armelor. La ce concluzii a ajuns Serviciul de investigații criminale

100
0

Horațiu Potra a solicitat IPJ Sibiu eliberarea unui autorizații de procurare a unei arme, cu destinația autoapărare, dar cererea sa a fost refuzată.

RECLAMĂ

Horațiu Potra se află sub control judiciar pentru 60 de zile, după ce magistrații de la Judecătoria Ploiești au respins, la jumătatea lunii decembrie 2024, propunerea formulată de procurori, de arestare preventivă a celui despre care se spune că coordonează aparatul de  securitate din jurul lui Călin Georgescu. Potra și șoferul Florin Lup  fuseseră acuzați de instigare publică şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dar dovezile procurorilor nu au fost considerate suficiente.

La Horațiu Potra acasă au fost găsite arme militare, grenade și cartușe

În 2010, Horațiu Potra a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de alți șase bărbați, pentru trafic de droguri și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, Potra fiind acuzat că înființase o cultură de cannabis la ferma pe care o deținea în Mediaș, iar complicii săi vindeau drogurile. Potra a scăpat de acuzația de trafic de droguri, fiind condamnat, în 2011, la 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

La perchezițiile efectuate la locuința sa au fost găsite trei arme militare cu glonț, 149 de cartușe, două grenade, un pistol cu aer comprimat.  Numele lui Horațiu Potra apare ca reclamant într-un dosar înregistrat pe 14 octombrie 2022 la Tribunalul Sibiu, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, iar pârât fugurează IPJ Sibiu – Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe periculoase.

Obiectul dosarului este “anulare administrativ”. Horațiu Potra a arătat că a solicitat, pe 21 iulie 2021, Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Sibiu eliberarea autorizaţiei de procurare a unei arme cu destinaţia autoapărare. Dupa verificările efectuate, Serviciul a emis avizul negativ din 23.09.2022 motivând că Horațiu Potra nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.14 alin. 1 lit. f din Legea nr. 295/2004 R privind regimul armelor şi muniţiilor, în sensul că acesta prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor.

Instanța a arătat că condiţiile de acordare a autorizaţiei de procurare a armelor (reclamantul a solicitat arma în scop de autoapărare, acestea având potenţial letal) trebuie îndeplinite cumulativ, iar condiţia de la art.14 alin.1 lit.f constă în aceea de a nu reprezenta pericol social pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor. Dreptul de a deţine şi a folosi o armă letală nu reprezintă un drept constituţional fundamental, nu se poate acorda cu mare ușurință, iar beneficiul dreptului implică îndeplinirea condiţiei imperative legale negative de a nu reprezenta un pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, legiuitorul fiind îndreptăţit să instituie măsuri de ocrotire a interesului general al societăţii constând în analizarea în concret a îndreptăţirii unei persoane de a deţine o armă letală.

Horațiu Potra are legături cu persoane care au preocupări infracţionale ce pot genera conflicte stradale

S-a menționat că este necesar să se stabilească, pe baza unor verificări amănunţite efectuate de persoane abilitate, dacă deţinătorul armei letale prezintă un pericol pentru ordinea publică sau dacă la nivelul structurilor de poliţie există date şi informaţii despre această persoană care să determine neacordarea dreptului de port şi folosire a armei. În dosar se arată că, în cazul de faţă, în ceea ce-l priveşte pe reclamantul Horațiu Potra, se observă că acesta, conform situației generale a cazierului judiciar, are antecedente penale, fiind condamnat pentru ultraj în anul 2012, pentru care a fost reabilitat în anul 2017.

Potrivit raportului din data de 25.11.2022, pe baza informaţiilor furnizate de I.P.J. Sibiu – Serviciul de Investigaţii Criminale,  Horațiu Potra este cunoscut ca având legături cu persoane care au preocupări infracţionale ce pot genera conflicte stradale. Potrivit aceluiaşi raport, Horațiu Potra este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals şi uz de fals, fiind suspect într-un dosar penal în legatură cu care a depus la dosar raportul de expertiză criminalistică. Instanța a specificat că din toate datele prezentate rezultă că Horațiu Potra a fost autorul unei infracțiuni de ultraj, că este cunoscut ca având legături cu persoane care au preocupări infracţionale ce pot genera conflicte stradale, că este implicat în proceduri penale.

Se relevă aşadar elemente obiective care conturează o imagine incompatibilă cu condiţiile deţinerii de arme ce impun drept beneficiar al dreptului o persoană echilibrată, cu deplin autocontrol, aptă să-şi domine resentimentele, impulsurile şi să gestioneze situaţiile de pericol, inclusiv în ipoteza unei provocări, acţionând în mod echilibrat, calm şi lucid, în perfect acord şi armonie cu nevoia de siguranţă socială. În aceste circumstanţe, instanța a arătat că marja de apreciere a autorităţii pârâte nu este depăşită, măsura fiind dispusă pentru atingerea scopului legitim al eliminării oricărui factor de risc ce poate aduce atingere climatului de ordine şi securitate publică, fiind de admis că în această materie puterea discreţionară a autorităţii administrative trebuie să fie una suficient de largă tocmai pentru atingerea scopului apărării interesului public superior.

Horațiu Potra a formulat recurs

Prin urmare, nu prezintă relevanţă faptul că reclamantul a fost reabilitat pentru infracţiunea de ultraj comisă, de vreme ce aprecierea oportunităţii acordării beneficiului dreptului este legată de comportamentul reclamantului, în sensul larg al conceptului de pericol, şi nu este exclusiv consecinţa faptelor penale pentru care este sau a fost cercetat penal. În prezenţa datelor şi informaţiilor prezentate (particularităţile antecedentelor sale penale trecute în cazierul judiciar, dar si preocupările infracţionale, ce pot genera conflicte stradale), s-a constatat că reclamantul Horațiu Potra prezintă un real pericol pentru siguranţa publică.

Aprecierea neîndeplinirii de către reclamant a condiţiei de a nu prezenta pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, nu poate fi considerată ca fiind făcută cu exces de putere de către autoritatea pârâtă, iar reclamantul a cunoscut informaţiile expuse în raportul premergător nr.141573/25.11.2022 din moment ce a fost şi este implicat în procedurile penale desfăşurate împotriva sa şi a căror existenţă nu a negat-o, asumându-și și relaţiile dezvoltate în context social, așa încât instanţa a reţinut că exercitarea dreptului de apreciere s-a realizat în limitele competenţei conferite de legiuitor în baza respectivelor date şi informaţii obiective şi, pe cale de consecinţă, reţine că este una justificată.

Pentru toate aceste motive, instanţa a menționat că va respinge cererea de chemare în judecată formulată de Horațiu Potra în contradictoriu cu pârâtul IPJ Sibiu-Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, ca neîntemeiată, se arată în dosarul consultat de FANATIK. Decizia a fost luată pe Tribunalul Sibiu pe 7 martie 2024.  Potra a formulat recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba-Iulia, fiind înregistrat pe 8 mai 2024. Următorul termen este programat pe 14 ianuarie 2025.

Sursa: Horațiu Potra a dat Poliția în judecată după ce i-a refuzat eliberarea unei autorizaţii de procurare a armelor. La ce concluzii a ajuns Serviciul de investigații criminale – Fanatik.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentPana aici a fost! Diana Șoșoacă se retrage din viața publică pentru a-și proteja familia amenințată
Articolul următorVictor Ponta anunță că nu va candida la alegerile prezidențiale. Sfat pentru Ciolacu: „Sper să nu candideze”