Acasă Stiri Costi Dîlgoci a scăpat de dosarul returnărilor ilegale de TVA

Costi Dîlgoci a scăpat de dosarul returnărilor ilegale de TVA

1602
0

Omul de afaceri craiovean Constantin Dâlgoci și ceilalți patru inculpați acuzați că au contribuit la o returnare ilegală de TVA în valoare de aproximativ 660.000 de lei au scăpat de proces.

RECLAMĂ

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) dispuneau în august 2006 trimiterea în judecată a cinci persoane acuzate de obţinerea de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a două restituiri ilegale de TVA, totalizând aproximativ 660.000 de lei. Este vorba de omul de afaceri craiovean Constantin (Costi) Dîlgoci şi de patru dintre apropiaţii săi – Tatiana Nica, Diana Dorinela Borceanu, Tiberiu Oncică şi Marcella Patricia Chirea, care au fost acuzați de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Dîlgoci a fost considerat de procurori „creierul“ afacerilor prin care s-a obținut returnarea ilegală de TVA. Procurorii au reținut că, „în perioada august-decembrie 2003, la iniţiativa lui Constantin Dîlgoci, pentru obţinerea unor rambursări ilegale de TVA, Tiberiu Oncică, Tatiana Nica, Diana Dorinela Borceanu şi Marcella Patricia Chirea (fostă Şearpe) s-au constituit într-un grup infracţional organizat, încheind în acest sens tranzacţii comerciale având ca obiect bunuri supraevaluate ori tranzacţii comerciale fictive, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, administrate de către aceştia, societăţi care au fost folosite şi pentru spălarea prin conturile lor a sumelor de bani obţinute din rambursările ilegale de TVA“.

Afaceri cu defunctul Caiac

Una dintre returnările de TVA s-a făcut în urma tranzacţiilor cu Căminul nr. 4 Electroputere din Craiova. Pe 20 februarie 2002, căminul a fost achiziţionat de SC BARIS COM Teleorman cu 151.600 de lei, la o licitaţie organizată de DGFP Dolj. Pe 1 aprilie 2003, BARIS a vândut jumătate din cămin către SC MIVAVAMI SRL Craiova, administrată de Mihai Pîrvu (zis Caiac) şi Anatolie Gruev, pentru suma de 598.500 de lei. Potrivit facturii fiscale întocmite de Marcella Patricia Chirea pe 7 august 2003, MIVAVAMI a vândut către SC INDUSTRIAL MET GROUP SRL jumătatea de cămin pentru suma de 2.856.000 de lei, apoi MIVAVAMI a cerut și obținut o rambursare de TVA, aferentă acestei tranzacţii, în cuantum de 437.000 de lei. A doua afacere în urma căreia Dîlgoci a fost acuzat că a obținut o returnare ilegală de TVA a fost făcută de SC TUFON SA Craiova. Tranzacţia a vizat o linie de formare AFA 30 cu anexele aferente, utilaje complexe de turnare care, potrivit procurorilor, fără să se fi mişcat din hala TUFON, au fost tranzacţionate fictiv între mai multe firme controlate de același Constantin Dîlgoci, aducând SC TUFON TRADING SRL o rambursare ilegală de TVA de 212.800 de lei.

Dosarul care a îmbolnăvit avocații

În august 2006, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor cinci inculpați, iar pe 4 martie 2009, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovaţi pe patru dintre ei, condamnându-i la câte zece ani de închisoare. Al cincilea inculpat – Diana Dorinela Borceanu – a fost achitată.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova pe 11 iunie 2009. Ulterior, timp de aproape un an, din decembrie 2009 și până în septembrie 2010, dosarul a stat la Curtea Constituțională, unde s-a judecat o excepție de neconstituționalitate ridicată de inculpatul Dîlgoci. Cererea a fost respinsă de judecători în iunie 2010, apoi dosarul s-a întors la Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 29 septembrie.
Instanța a dat o hotărâre abia pe 16 noiembrie 2012, după mai multe amânări cerute de avocații inculpaților, care s-au îmbolnăvit pe rând.
De exemplu, avocatul Radu Marinescu a cerut amânarea cauzei la termenul de pe data de 23 februarie 2011, iar la termenul de pe data de 18 mai, același an, nu s-a putut prezenta din motive de sănătate. Pe 7 septembrie 2011, același avocat nu s-a prezentat la proces, motivând că are de susținut altă cauză la Tribunalul Gorj, iar la termenul de pe data de 28 septembrie a lipsit.
Alți doi avocați, Angela Balaci și Silviu Balaci, s-au îmbolnăvit în timpul judecării acestui dosar. Astfel, la termenul de pe 21 februarie 2012, avocata Angela Balaci nu s-a prezentat din motive medicale, ca și la termenul de pe 11 iulie, același an. Pe 12 septembrie 2012, la proces nu s-a prezentat tot din motive medicale avocatul Tatianei Nică, Silviu Balaci, următorul termen fiind stabilit pentru 3 octombrie.
Nici la termenul de pe 18 octombrie Silviu Balaci nu s-a prezentat la proces, așa că instanța a dispus o nouă amânare și numirea unui apărător din oficiu pentru inculpată.

Faptele s-au prescris

Pe 16 noiembrie 2012, magistrații Curții de Apel Craiova s-au pronunțat. Dîlgoci a fost condamnat tot la zece ani de puşcărie, iar de data acesta instanța a dispus condamnarea la cinci ani de puşcărie a Dorinelei Borceanu. Ceilalți trei inculpați au primit pedepse între șase și opt ani de închisoare cu executare. Tatiana Nica a fost condamnată la opt ani, Chirea la șapte ani, iar Oncică a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare.
Între timp, SC TERMOMIN SA a achitat o parte din prejudiciul de 666.060 de lei, astfel că judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât ca inculpații să mai achite diferența de 132.553 de lei.
A urmat recursul, dosarul fiind înregistrat la Curtea Supremă pe 6 septembrie, anul trecut, iar vineri, 19 septembrie Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că faptele pentru care au fost trimiși în judecată cei cinci inculpați s-au prescris, așa că judecătorii au dispus încetarea procesului penal față de aceștia.
Hotărârea Înaltei Curți este definitivă.

Infracțiunile

Noul Cod Penal prevede pedepse mai blânde pentru constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune, astfel că, după ce instanța a aplicat legea mai favorabilă, faptele pentru care inculpații au fost trimiși în judecată s-au prescris.
Astfel, Legea nr. 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate prevedea o pedeapsă între 5 și 20 de ani de închisoare pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, iar înșelăciunea cu consecințe deosebit de grave era pedepsită de vechiul Cod Penal cu închisoare între zece și 20 de ani.
În Noul Cod Penal, constituirea unui grup infracțional organizat se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani, iar înșelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase tot cu închisoare de la unu la cinci ani. sursa: gds.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentPrinși cu 900 de grame de heroină în parcarea Auchan
Articolul următorCruduta nu si-a incheiat toate socotelile cu Nila! Fotbalistul i-a lasat vedetei amintire toate hainele