Acasă Stiri Alegeri în Republica Moldova. Chişinăul a informat mai multe ţări UE că...

Alegeri în Republica Moldova. Chişinăul a informat mai multe ţări UE că Rusia intenţionează să perturbe votul diasporei. Poliţie la fiecare secţie de votare

72
0

Republica Moldova îşi alege viitorul. Astăzi moldovenii au de ales între pro-europeana Maia Sandu, care a fost votată în primul tur de peste 42% din alegători, și Alexandru Stoianoglo, care a luat 26% din voturi. Peste 2,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.    UPDATE 09:40 Chişinăul a notificat câteva ţări UE, inclusiv România, că Rusia intenţionează să perturbe votul diasporei. Republica Moldova a notificat mai multe ţări ale Uniunii Europene că este de părere că Rusia va încerca să perturbe votul diasporei la secţiile de vot din afara ţării, inclusiv în România, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat pentru Reuters o sursă din guvernul de la Chişinău.Sursa din guvernul Republicii Moldova, care a cerut să nu fie identificată, a declarat duminică pentru Reuters că secţiile de votare din Italia, Franţa, Germania, Spania, Canada, România, SUA şi Regatul Unit ar putea fi vizate de Moscova, inclusiv prin alerte false cu bombă.UPDATE 09:30 Echipaje de poliție, prezente la fiecare secție de votare. La fiecare secție de votare din țară patrulează câte un echipaj de poliție. Măsura a fost întreprinsă pentru a descuraja și a împiedica coruperea alegătorilor, relatează jurnal.md.„În aceste zile, mai ales astăzi, a fost sporit nivelul de activitate al poliției, mai ales în adiacentul secțiilor de votare, unde, cu regret, în ultima perioadă au existat derapaje din partea unor cetățeni. Este și obligativitatea noastră de a asigura un scrutin corect, să nu admitem niciun fel de încălcare sau infracțiune. În fiecare secție de votare avem suplinite forțe ca să putem interveni cât mai prompt”, a precizat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul ediției speciale de la Jurnal TV. Șeful IGP a mai îndemnat oamenii care observă vreun caz de corupere să se adreseze echipajului de poliție sau să telefoneze la 112.

RECLAMĂ

UPDATE 09:00 Cozi la secțiile de votare din Rusia, la primele ore ale dimineții. Cele două secții de votare din Rusia au fost asaltate de moldoveni încă de la primele ore ale dimineții. Presa rusă scrie că la ambasada R.Moldova la Moscova coada s-ar întinde pe mai mult de 200 de metri, relatează agora.md. Presa rusă scrie că, duminică dimineață, la ambasada R.Moldova la Moscova, coada se întinde pe mai mult de 200 de metri, la fel ca în primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional.

UPDATE 07:50 Primele voturi au fost exprimate în Japonia, de un grup de 11 turiști moldoveni, anunță Ambasada Republicii Moldova din Japonia. „11 turiști moldoveni au votat în Japonia: Un vot de departe, o speranță pentru Moldova. Astăzi (duminică – n.r.), primele voturi pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost exprimate la Tokio, unde un grup de 11 turiști moldoveni, deși aflați departe de casă, au ales să-și facă datoria civică. Provenind din profesii diferite (business, IT, etc.), dar uniți de dragostea pentru țară, acești oameni au adăugat în programul turistic și sediul Ambasadei Republicii Moldova din Tokyo. Le mulțumim pentru dedicația cu care au votat cu încredere pentru un viitor frumos al Republicii Moldova! Fiecare vot contează și fiecare gest ne aduce mai aproape de o țară mai puternică și unită”, anunță Ambasada R. Moldova la Tokyo.

Alegeri în R. Moldova. Moment crucial pentru viitorul ţării

Turul al doilea este un moment crucial pentru viitorul Republicii Moldova, ţara fiind ţinta interferenţelor ruseşti cu precădere după izbucnirea războiului Rusiei în Ucraina, dar şi după ce referendumul privind aderarea ţării la UE a fost validat pe muchie de cuţit.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale a avut loc în data de 20 octombrie. La scurt timp după închiderea urnelor, preşedinta Maia Sandu a anunţat că există dovezi care arată că a existat o schemă orchestrată de entităţile afiliate Kremlinului, prin care se urmărea mituirea a aproximativ 300.000 de alegători – aproximativ 10% din populaţie – pentru a boicota referendumul şi de a vota în favoarea unui anumit candidat.

Înaintea primului tur de alegeri, sondajele îl cotau pe Stoianoglo cu 10% din voturi, însă el a obţinut 26% din acestea. Atât Kremlinul, cât şi oligarhul pro-rus Ilan Şor au negat interferenţa, însă oficialii moldoveni au avertizat că şi al doilea scrutin ar putea fi vizat de scheme similare.

Alegeri în R. Moldova. Ce spun ultimele sondaje

Ultimele sondaje arată un scor strâns între cei doi candidaţi de la Chişinău. „3.3 milioane de moldoveni au drept de vot.În primul tur au ieşit să voteze puţin peste 1.5 milioane, dintre care peste 650.000 au pus ştampila pe Maia Sandu iar alţi peste 400.000 pe contracandidatul Stoianoglo. Un cuvânt important de spus il au şi moldovenii din diaspora, care în primul tur au înclinat balanţa spre pro-europeni”.

Într-o anchetă jurnalistică, o publicaţie de peste Prut arată cum, pentru o anumită sumă de bani, oamenii sunt îndemnaţi să voteze la comanda oligarhului Ilan Şor. „Nu trebuie să boicotăm, dar trebuie să venim pe 3 noiembrie şi să votăm împotriva lui Sandu. Dar este doar un singur al doilea candidat, Stoianoglo, da? Da, da, da, da. Asta înseamnă că trebuie să votăm pentru el? Da, da, da”, potrivit unei discuţii telefonice.

Mai multe mesaje ar fi fost trimise către oameni, pe Telegram. Alegătorii sunt invitaţi să meargă şi să voteze în secţii din Azerbaijan, Belarus sau Turcia. Zilele trecute au avul loc percheziţii în mai multe localităţii din Moldova, la persoane bănuite de fraudă la vot. 

„Cu unul sau altul la putere sunt multe necunoscute. Cert e faptul că rezultatul va genera un curs de evenimente în ceea ce ţin preferinţele politice pentru partid. Lucrurile se pot complica destul de mult, indiferent cine va castiga mandatul de preşedinte şi asta pentru că nemultumirile populaţiei sunt foarte mari”, potrivit analistului politic Doru Petruţi.

Între timp, pozele cu postările moldovenii din diaspora se mobilizează pe reţelele de socializare. Votul lor ar putea înclina balanţa. „Educaţia este prioritară, pentru a nu ne trezi in situaţia in care suntem acum cu o generatie care se cumpără pentru 1000 de lei. Calitatea vieţii mai bună, încredere în ziua de mâine şi să trecem de pragul de a fi pe pasul ăsta – plecăm sau rămânem?”

„Dacă câştigă Maia Sandu pentru noi înseamnă continuitatea reformelor, progres şi o ţară mult mai prosperă în care cu siguranţă ne-am dori să ne întoarcem. În caz contrar, dacă ia opoziţia puterea, pentru noi înseamnă regres şi instabilitate. cu siguranţă nimeni nu şi-ar dori să se întoarcă acasă, în asemenea condiţii”, spune Natalia, o moldoveancă stabilită în Germania. 

Vineri, Maia Sandu şi Alexandru Stoianoglo au transmis şi ultimele mesaje pentru susţinători. Preşedinta în exerciţiu le-a mulţumit simpatizanţilor într-o postare pe internet. Contracandidatul ei a ţinut o conferinţă de presă. „Pe 3 noiembrie, poporul Moldovei va lua decizia finală: în ce direcție va merge țara mai departe”. În diaspora, primele secţii de votare s-au deschis aseară în Noua Zeelandă.

SURSA:https://observatornews.ro/extern/alegeri-in-republica-moldova-sectiile-de-votare-sau-deschis-turul-al-doilea-un-moment-crucial-pentru-viitorul-598640.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2WqfPNaqamDgwExtIXWwjLKn6kd-_eGWJGeC8772dly664Y5ehwJTLU6A_aem_6_LIepGlEHQaKJgyaR15uQ

RECLAMĂ
Articolul precedentO cosmeticiană a fost angajată fictiv de șefa DSP Olt. Acuzaţii de luare de mită, abuz în serviciu şi o gaură uriașă în bugetul statului
Articolul următorCiolacu, despre Mihaela Neagu, ”regina contractelor cu statul”, care a stat în primul rând al dezbaterii, între Grindeanu și Stănescu: ”Nu o cunosc, nu a fost invitată / Șase persoane s-au dus să îi spună să nu mai stea acolo, nu a vrut / Sorin, Olguța m-au întrebat cine e”