Acasă STIRI SPORTIVE Adrian Mititelu se consideră patronul de fotbal din România cu cea mai...

Adrian Mititelu se consideră patronul de fotbal din România cu cea mai mare libertate oferită antrenorului. ”E o marotă! Are mână liberă, dar limitată!” Când numește un nou ”principal” la FCU Craiova, ce-l nemulțumește la negocieri, antrenorul ideal și visul său de finanțator: ”Asta ar fi cel mai fericit moment”

221
0
Adrian Mititelu se consideră patronul de fotbal din România cu cea mai mare libertate oferită antrenorului. ”E o marotă! Are mână liberă, dar limitată!” Când numește un nou ”principal” la FCU Craiova, ce-l nemulțumește la negocieri, antrenorul ideal și visul său de finanțator: ”Asta ar fi cel mai fericit moment”
Adrian Mititelu, patronul FCU Craiova, a făcut declarații de presă la o zi distanță după ce echipa sa a pierdut al treilea meci în acest sezon de Liga 2, 0-2 pe terenul liderului campionatului FK Miercurea Ciuc.
Printre subiectele abordate s-a numărat și ”problema antrenorului”, așa cum însuși l-a numit, ”ca să combat dezinformările, că am văzut pe fel și fel de comunicări că se spun fel și fel de aberații”.

Timp de aproximativ nouă minute, Mititelu senior a vorbit despre relația sa, de patron, cu antrenorii echipei, despre, pe scurt, filosofia pe care o are cu cei numiți să ia deciziile tehnice.Adrian Mititelu, despre relația patron-antrenor la FCU Craiova: ”Dintre toți patronii care sunt chiar în Liga 1, cred că eu ofer cea mai mare libertate”
De o săptămână, FCU Craiova s-a despărțit de Marius Croitoru, antrenor readus la club în vară, după retrogradarea echipei din prima ligă. A mai fost o tentativă în urmă cu două jocuri de la momentul rupturii, însă atunci s-a revenit asupra deciziei, fiind îndepărtat de la club preparatorul fizic Vlad Țăran.Dintre antrenorii doriți și cu care s-au purtat discuții se numără Andrei Prepeliță și Ovidiu Burcă. Nu niciunul nu s-a ajuns la un acord, iar reacțiile apărute în spațiul public l-au făcut pe patronul clubului oltean să iasă public și să spună partea sa de adevăr.
Mititelu este de părere că este patronul din fotbalul românesc care oferă cea mai mare libertate antrenorilor.
”Nu este adevărat faptul că eu nu-i las pe antrenori să-și facă treaba sau că nu au libertate. Este o mare minciună. E o diversiune care vine din partea unor ziariști de rea credință și a unor suporteri de rea credință. Eu am pus niște condiții decente și foarte mulți antrenori care au fost aici au spus chestia asta când au plecat. Există vreun antrenor care a spus vreodată că nu l-a lăsat Adrian Mititelu să lucreze sau că i-a impus ceva ieșit din comun, că i-am făcut eu ceva care el nu a vrut? Astea sunt niște aberații.
Dintre toți patronii care sunt chiar în Liga 1, că, totuși, chiar dacă sunt în Liga 2, mă consider un patron de Liga 1, având în vedere ce condiții are clubul nostru și ce oferim, cred că eu ofer cea mai mare libertate. Eu chiar și când echipa merge prost, dacă el muncește, eu îl tolerez în continuare. Pe când la alte cluburi, tac din gură, dar dacă echipa merge prost, în două-trei meciuri, gata, out! Eu, din contră, sunt foarte apropiat și-l înțeleg, iar toți cei de aici sunt martori, că tot timpul am încercat să îi dau autoritate antrenorului, să îi țin trena și să fie cu adevărat șeful echipei”, a spus cel care, în mod oficial, are funcția de administrator al FCU 1948 Craiova Fotbal Club SA.Dezvăluiri despre condițiile cerute de antrenorii cu care a discutat: contract pe trei ani și toată lumea în subordinea antrenor! ”Păi ce, am înnebunit? Așa ceva este incredibil”
Pe de altă parte, Mititelu recunoaște că are cerințe, mai ales când lucrurile nu merg, și explică ce îl deranjează în negocierile cu antrenorii. Nu a dat nume, însă se poate să fi făcut referiri chiar la cei doi antrenori numiți mai sus, Prepeliță și Burcă, cu care nu a ajuns la un acord.
De exemplu, nu este de acord cu contract pe termen lung cu antrenorul și nici ca acesta să aibă pretenția de a controla tot clubul, iar președintele, managerul sportiv, team managerul sau directorul tehnic să fie cu toții în subordinea șefului staffului tehnic.
”Aaa, că am și eu ideile mele, că le discutăm, că de multe ori se întâmplă să fii în contradicție pe o anumită abordare sau alta, chestiuni amicale pe care le-aș vorbi și cu fiul meu sau cu colaboratorii mei, ca orice om. Dar niciodată nu am sunat să facă schimbări, să facă ăstea, în sensul că: Dom’le, să dăm ceva peste cap. Tot timpul i-am dat libertate antrenorului.
E normal ca în momentul în care echipa începe să aibă o serie proastă să devii și mai preocupat, să fi mai apropiat de echipă, să începi să pui întrebări, de ce așa și nu așa. Dar, întotdeauna, antrenorul a fost respectat aici și i s-a dat ceea ce a trebuit să i se dea.
Însă nu pot accepta ca unii antrenori să-și ceară condiții de genul: Știți, eu vreau contract pe unul, doi și trei ani, adică să se agațe pe o perioadă lungă de mine, în schimbul unor așa-zise obiective derizorii. Adică, de exemplu, dacă promovez la anul în Liga 1 e normal să rămân, dar dacă termin pe locul 10 în Liga 1 anul următor sunt obligat să mai facem contract pe încă un an și apoi iar pe… Deci să mă agăți pe mine cu un contract pe trei ani.
Pe de altă parte, nu pot accepta ca un antrenor să-mi spună că președintele clubului, managerul sportiv, team managerul sau directorul tehnic sunt în subordinea lui. Păi ce, am înnebunit? Adică, practic, sunt unii care vor să vină aici, că vor să muncească, dar nu oferă nicio garanție. Cum să fie toată lumea în subordinea unui antrenor? Așa ceva este incredibil, nu s-a mai pomenit așa ceva! Am mai făcut eu o prostie de genul ăsta, în 2011 și m-a costat foarte mult (n.r. – probabil se referă la contractul cu Victor Pițurcă). Nu pot accepta așa ceva. Vii, domnule, muncești, primești condiții bune de muncă, un lot bun, hai să treacă primele șase luni, un an și după aia, în funcție de cum vedem că ești… Că nimeni nu vrea să dea afară un antrenor. Eu, dacă îmi place de el, dacă muncește, cine naiba vrea să-l dea afară?”, a declarat Adrian Mititelu.
Cartonașul roșu primit de Răzvan Bălașa a umplut paharul în relația cu antrenorul Croitoru?
Patronul FCU spune și la ce viseară el, să ajungă să fie simplu spectator la meciuri: ”Asta ar fi cel mai fericit moment pentru mine”.
În schimb, a dat un exemplu de situație banală pentru care l-a luat la întrebări pe Marius Croitoru și care, probabil, a umplut paharul! Nu i-a spus numele, însă prin ceea ce a declarat s-a referit la el și la situația ivită în ultimul său meci ca antrenor la FCU. Mititelu nu înțelege de ce Croitoru nu l-a schimbat la pauza meciului cu FC Voluntari (scor 0-0) pe debutantul Răzvan Bălașa. Acesta, un tânăr fundaș de 19 ani, aflat la primul meci pentru echipă și în Liga 2, avea cartonaș galben primit în minutul 45, iar în repriza secundă l-a văzut și pe al doilea, în minutul 65, astfel că a fost eliminat și coechipierii săi au fost nevoiți apoi să joace o jumătate de oră în inferioritate numerică, iar din încercarea de a se câștiga meciul a devenit mulțumitor rezultatul de egalitate.
Este, totuși, o problemă minoră pe care finanțatorul clubului oltean o scoate în față și de care orice antrenor fuge.
Mai mult, Mititelu spune apoi că antrenorul trebuie să aibă mână liberă limitată. Nu-i acordă toată încrederea de la început, fiind promotorul proverbului: ”Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg.”
”Eu aș vrea să am un antrenor să vin decât la meci să văd și să aflu echipa de la televizor. Asta ar fi cel mai fericit moment pentru mine. Din păcate, viața te face să fi nevoit să pui întrebări. De ce așa și nu așa, de ce nu-i așa, pentru că de multe ori se fac niște greșeli uriașe. Nu-ți trebuie multă școală să vezi că un junior pe care îl bagi pentru primul meci în echipă și îți ia galben în prima repriză, nu poți să nu-l scoți la pauză. Normal că întreb antrenorul de ce nu l-ai scos la pauză pe jucătorul ăla, pentru că șansele să ia roșu sunt foarte mari! Și alte greșeli de genul ăsta. Normal că atunci când vezi că antrenorul face greșeli elementare atunci intervii în sensul că de ce nu ai făcut așa! Ori, această libertate este relativă, pentru că aici sunt bani în joc, sunt destine. E o paradigmă, o marotă: Dom’le, antrenorul trebuie să aibă mână liberă! Are mână liberă, dar limitată. El are gânduri bune, planuri bune, dar socoteala de acasă nu se nimerește cu aia din târg”, a spus Mititelu.Dorinel Munteanu, antrenorul ideal pentru Adrian Mititelu: ”Ai încredere în el, pentru că are experiență”
În schimb, din punctul său de vedere, antrenorul ideal este Dorinel Munteanu, din vara anului 2021 la SC Oțelul Galați. Deținătorului recordului de prezențe în tricoul naționalei i-ar acorda toată încrederea! Însă, aici, patronul de la FCU omite un lucru precizat mai sus chiar de el. Acela în care nu este de acord ca antrenorul să aibă în subordinea sa pe toată lumea. Cam așa se comportă Munteanu la SC Oțelul, unde are putere deplină.
”Aaa, dacă ar fi unul ca Dorinel Munteanu, da! Știu. Ai încredere în el, pentru că are experiență. Dar nu poți cu un antrenor mai începător, care este un băiat ok, e un tânăr de perspectivă, să-i dai totul pe mână. O iei treptat: șase luni, un an și după aia, în funcție de modul cum colaborează poți să-i extinzi și să-i crească libertățile.
Asta am vrut, nu am vrut altceva. Pentru că numai eu știu eforturile a ceea ce înseamnă să ții echipa asta. Antrenorii sunt susținuți de prietenii lor din presă și normal că pun presiune pe tine! Îi fac și reclamă! Sunt unii ziariști care recomandă și antrenori, iar apoi, dacă nu faci ca ei, încep să te toace prin ziar.
Iar suporterii cred astfel de dezinformări și se ajunge în situația în care se crează fel și fel de zvonuri și informații false, iar eu sunt înjurat și beștelit de parcă nu știu ce nenorocire am făcut”, a declarat patronul FCU Craiova.Valentin David asigură interimatul cel puțin încă două jocuri! Noul antrenor ar putea fi numit la începutul noii pauze din Liga 2. ”Încercăm să găsim un echilibru”
Despre numirea noului antrenor, Adrian Mititelu spune că se află în negocieri și nu se grăbește să ia o decizie. Consideră că, în momentul actual, Valentin David și ceilalți componenți ai staffului tehnic pot asigura interimatul o perioadă de timp și are încredere în capacitatea lor de a gestiona situația.
Anticipează că noul antrenor principal va fi instalat după următoarele două jocuri din campionat, cele Ceahlăul, acasă, și Slatina, în deplasare, fiindcă apoi urmează o nouă pauză în Liga 2 pe perioada acțiunilor echipelor naționale, iar pauza pentru FCU va fi și mai lungă, deoarece ar urma partida cu Viitorul Pandurii, care nu va avea loc. Nu exclude nici varianta de a ajunge ca noul antrenor să preia mai repede echipa.
”Antrenorul, urmează, sunt în discuții, sunt în negocieri, pentru că mi s-a făcut și o faimă dintr-asta, că sunt un patron foarte dur și că nu știu ce le fac la antrenori. Sunt foarte mulți care pun fel și fel de clauze. Eu încerc să fie un echilibru, între ceea ce vrem noi și ceea ce vrea el, dar nu pot accepta să pun un antrenor numai pentru ca să fie o parte a suporterilor mulțumită. Probabil ei sunt de bună credință și cred că dacă se întâmplă treaba asta e bine. E, vă spun că antrenorii, de multe ori, pot să nenorocească o echipă. Și ți-o nenorocesc și fac în așa fel încât să nu se vadă că nenorocirea e de la ei, ci nenorocirea să pară că e de la jucători, ori patronul e vinovat pentru că nu știu ce nu a făcut.
Asta vreau să știți, că încercăm să găsim un echilibru. Deocamdată avem două meciuri foarte-foarte grele și cred că sunt, într-un fel, capitale. După aia urmează o pauză de trei săptămâni, pentru că se întrerupe campionatul, iar noi, în meciul următor, avem cu Târgu Jiu, care s-a retras. Și probabil că noul antrenor, care va veni, va dori să ia echipa după meciul de la Slatina.
Probabil, deși s-ar putea să se întâmple și mai devreme. Ca să aveți idee despre ce se va întâmpla, ca să nu mai începeți să înjurați și să apară fel de fel de scenarii și de nebunii în legătură cu această activitate de numire a antrenorului. Deocamdată, Vali David e un tip foarte competent. Hai să ne uităm la Liga 2 ce antrenori sunt, cu cine ne luptăm noi? Ce, trebuie să vină Mourinho aici? Trebuie un antrenor bun, dar Vali David și cu secunzii lui pot să gestioneze momentul. E un tip foarte competent, este secund la clubul ăsta de la reînființare, din 2017, dacă nu mă înșel, și este un tip care a lucrat cu foarte mulți antrenori și care știe să țină echipa, cel puțin pe o perioadă scurtă, în mână. Sunt și Florin Costea și Robert Săceanu lângă el, care cunosc foarte mult. Avem un preparator fizic acum, un băiat tânăr, foarte bun. Sper să și confirme, dar pare, la prima vedere, foarte bun, pentru că nu mai bag mână în foc pentru nimeni. E pe alt sistem de pregătire față de cel care a fost aici și pare că echipa a început să capete vlagă.
Răbdare cu antrenorul, ca să luăm o decizie, că nu vreau să iau iar un antrenor și la vară să plece. Am crezut foarte mult în Marius Croitoru, chiar a muncit foarte mult, dar nu i-a ieșit. Am încercat, am tolerat, am acceptat, dar nu i-a ieșit. Chiar am fost foarte optimist cu acest al doilea mandat al lui, dar, din păcate, nu i-a ieșit”, a mai spus Adrian Mititelu pe tema ”problema antrenorului”.

sursa:https://liga2.prosport.ro/seria-1/adrian-mititelu-despre-relatia-patron-antrenor-la-fcu-craiova-19333967

RECLAMĂ

RECLAMĂ
Articolul precedentMihai Rotaru a făcut anunțul decisiv despre demiterea lui Costel Gâlcă, după ce Universitatea Craiova a rămas cu o singură victorie în ultimele opt meciuri: „Ceva nu merge!”
Articolul următorCine este Tal Hanan, misteriosul șef al fermelor de troli despre care Mircea Geoană spune că nu îl cunoaște