Acasă Stiri Interviul integral cu Elena Lasconi: Anticorupția e proiectul meu / În România...

Interviul integral cu Elena Lasconi: Anticorupția e proiectul meu / În România există un război real, influența rusească / Voi avea în jurul meu oameni mai deștepți decât mine, oameni care sunt specializați / Ținta USR la parlamentare e 15%

148
0

Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, a declarat într-un interviu la G4Media că anticorupția e tema principală a campaniei sale. Ea a spus că vrea o reformă în justiție, dar a anunțat că nu vrea schimbarea modului de numire a șefilor de la parchete și Curtea Supremă. Elena Lasconi a mai spus în interviul pentru G4Media că ”în România există un război real (…) fake news-uri, ferme de troli, la influența rusească”. Ea a refuzat să spună vreun nume de viitor consilier prezidențial sau de candidat la șefia serviciilor secrete pe motiv că aceștia ar putea fi ”hărțuiți”. ”Voi avea în jurul meu oameni mai deștepți decât mine, oameni care sunt specializați pe acele bucăți”, a adăugat ea.Lasconi a mai spus că ținta USR la alegerile parlamentare e de 15% și i-a catalogat pe Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu drept ”protejații lui Iohannis”. Despre Mircea Geoană a declarat că ”este legat ombilical de vechea Securitate, atât prin familia dumnealui, cât și a soției”, iar despre AUR și SOS a spus că sunt ”oamenii rușilor”.

RECLAMĂ

Cristian Pantazi: Care este tema principală cu care vreți să intrați în acest mandat de președinte, dacă îl veți câștiga? Traian Băsescu a avut lupta anticorupție, Klaus Iohannis a avut România educată în al 2-lea mandat. Emil Constantinescu a avut marile reforme. Așadar, care e marele dumneavoastră proiect?

Elena Lasconi: Lupta anticorupție. Pentru că mi se pare că suntem o țară din ce în ce mai coruptă. Lupta antidrog am spus că va fi o prioritate pentru mine ca președinte, și tăierea taxelor pe muncă, pentru că suntem pe primul loc în Europa la sărăcie în muncă. Adică muncim și tot săraci suntem. De asemenea, reforma în educație, în sănătate și reforma administrativă.

Dan Tăpălagă: Întrebarea era totuși alta. Care e ștampila, eticheta care va rămâne pe proiectul dumneavoastră prezidențial?

Elena Lasconi: Anticorupția, pentru că toate celelalte se leagă de de corupția din România.

DT: Mai exact, la ce vă referiți?

Elena Lasconi: Mă refer la a scoate politicul din instituțiile statului, din școală în primul rând și din sănătate, la o reformă pe bune în justiție, la a da mai multă putere DNA-ului pentru a cerceta și magistrați. Astea sunt doar câteva puncte.

CP: Deci, reluați tema cu care Băsescu și-a câștigat mandatele și cu care Iohannis și-a câștigat primul.

Elena Lasconi: Ce bine ar fi fost dacă nu ar fi trebuit să o reiau. O reiau pentru că vedem cu toții că țara este din ce în ce mai coruptă, vedem cum corupția este la cel mai înalt nivel. Am văzut cât de confortabil și de bine e să fii nepotul lui Ciolacu, să te îmbogățești peste noapte și multe, multe alte combinații pe care le fac acești politicieni care își împart țara de 35 de ani, se tot învârt între ei, se schimbă niște nume, câteva zeci, poate, hai să zicem, peste 100.

CP: Ați spus că vreți o coaliție cu PNL și UDMR, o coaliție de dreapta, dar sondajele ne arată că nu atingeți în această combinație de trei partide pragul de 50%. Pe cine veți mai aduce alături, având în vedere că aveți de ales între PSD, AUR și SOS?

Elena Lasconi: Să știți că și pe mine m-a influențat într-un fel linia asta pe care o regăsesc în întrebarea dumneavoastră, cum că PSD-ul are o mașinărie de partid puternică. Sunt aproape un million de membri PSD. Nu poți să ignori asta, dar noi suntem 19 milioane în țară, vreo 5-6 milioane în diaspora și aș vrea să fac apel la toți românii care ne urmăresc să le demonstrăm că noi suntem mai mulți și că vrem să păstrăm linia de vest pentru România. Noi ne-am dorit, poporul și-a dorit să fim parte din Uniunea Europeană și din NATO și slavă Domnului că suntem și în UE și în NATO. De la Revoluție și până acum nu cred că a mai fost o tensiune atât de mare din punct de vedere geopolitic, și mă refer și la războiul din Ucraina.

CP: Să ne întoarcem la cifre. Ne arată că nu aveți o majoritate alături de PNL și UDMR.

Elena Lasconi: Încă o dată fac apel la oameni să voteze USR-ul pentru a avea majoritate. Este exact ca la primărie. Un primar are nevoie de majoritate în consiliul local. Oamenii au înțeles în comunitatea unde sunt primar și am majoritate în consiliu. Și pentru a aduce țara pe calea cea bună, asta este soluția – să avem mai mulți parlamentari USR în Parlamentul României.

DT: Aveți scenariul unu în care iese majoritatea pe care o doriți. Scenariul doi – nu iese. Cu care din cele trei partide veți colabora?

Elena Lasconi: 100% nu voi colabora niciodată cu oamenii rușilor, adică cu AUR și SOS. Eu nu aș vrea să mă încarc cu scenarii negative, pentru că atunci când am pornit la această luptă care nu este deloc ușoară, am pornit cu gândul că o să fie bine și o să câștig prezidențialele. Și că o să putem să facem o majoritate astfel încât să avem un guvern de dreapta, pentru că anul viitor se anunță a fi unul foarte complicat. Poate că unii se întreabă de ce ne-am dori să guvernăm la anul, dat fiind că va fi atât de complicat, deoarece deficitul bugetar este foarte mare și nu ne-au anunțat care sunt măsurile.

CP: Ați anunțat că îl vreți pe Ilie Bolojan de la PNL premier, ați vorbit cu el, și-a dat acordul?

Elena Lasconi: Nu, nu am vorbit. Am întins o mână pe această cale și eu mă țin de cuvânt. Adică este în continuare propunerea mea pentru a arăta că eu chiar îmi doresc o colaborare cu PNL și UDMR.

CP: I-ați cerut lui Nicolae Ciucă în repetate rânduri să se retragă din cursă pentru că e în sondaje mult mai jos decât dumneavoastră. Dar dacă sondajele, inclusiv ale USR, îl vor da pe Nicolae Ciucă deasupra dumneavoastră, vă veți retrage dumneavoastră pentru a nu fragmenta voturile de dreapta?

Elena Lasconi: Eu nu știu dacă i-am cerut repetate rândul domnului Ciucă. El mi-a cerut în repetate rânduri. Nu aș vrea să vorbesc despre domnul Ciucă, pentru că am văzut și eu sondajele, e pe locul cinci sau chiar pe locul șase. Nu este peste mine. Deci nu există această variantă.

CP: Ați declarat declarat de mai multe ori că George Simion e omul Rusiei. Aveți vreo probă pentru asta, în afară de ce am văzut în spațiul public, declarațiile lor?Elena Lasconi: El este exemplul viu. Declarațiile lui, luați-le din urmă, uitați-vă puțin, dar n-aș vrea să iasă din gura mea ce a spus acest individ pe care eu îl consider periculos.

CP: Un alt contracandidat de care ați vorbit a fost Mircea Geoană. Duminică ați declarat Antena 3 că s-a întâlnit recent cu șeful unei divizii de hackeri care au manipulat alege alegerile în 30 de țări. Despre cine e vorba? Având în vedere că e o acuzație serioasă, nu puteți refuza să spuneți numele persoanei și data întâlnirii, pentru că ar însemna tăinuirea unei informații care are legătură cu securitatea națională.

Elena Lasconi: Nu o s-o tăinuiesc, 100% nu se va întâmpla asta. Eu am un respect deosebit față de jurnaliști și în calitate de președinte o să lupt pentru libertatea presei. Am înregistrat o întrebare pentru domnul Geoană. Dânsul o să fie mâine în același format de emisiune cum am fost eu și voi spune mai multe detalii și voi anunța și instituțiile statului în acest sens. Adică nu voi tăinui nimic.

DT: Dar nu puteți spune despre cine e vorba acum? Ce vă oprește să spuneți acum și nu miercuri?

Elena Lasconi: Pentru că vreau să fie și o surpriză întrebarea pe care i-o adresez.

Dan Tăpălagă: Ajungem la tema justiție, o temă esențială, după cum ați spus, doar că acolo nu veți putea face mare lucru dacă nu schimbați niște reguli, de pildă, la Înalta Curte. Există un risc real ca viitorul președinte care se va schimba anul viitor să fie unul anti-reformist, pentru că regula acum e că președintele Înaltei Curți este ales de CSM, nu de către președintele României. Și atunci cam orice promiteți în materie de reformă, ea se va opri acolo, la Înalta Curte, unde nu veți avea un aliat. Și atunci întrebarea este dacă veți propune schimbarea legii pentru a se reveni la vechiul sistem de numire – președintele să numească șeful Înaltei Curți, nu CSM, cum se întâmplă acum?

Elena Lasconi: Nu voi face o asemenea propunere, dar o să milităm pentru reformarea CSM-ului, și anume să fie un număr mai mare de magistrați acolo, pentru că în momentul de față sunt destul de puțini și nu au reprezentativitate din tribunalele din România.

DT: Până schimbați CSM-ul, va fi numit președintele Înaltei Curți de către acest CSM, despre care spuneți în programul dumneavoastră, ”a devenit nucleul unor interese juridico-politice care au blocat justiția pentru cetățeni”. Păi și cum faceți reforma justiției dacă acest CSM va numi președintele Înaltei Curți?

Elena Lasconi: În niciun caz cu un președinte dictator. Adică eu voi respecta legea, voi respecta constituția, nu voi încerca să fac tot felul de combinații pe care le-am trăit pe pielea noastră în ultimii 35 de ani. Dar să nu uităm că se vorbește foarte puțin despre rolul moral pe care îl are un președinte de țară, pentru că, pe lângă faptul că e cel mai votat politician, oamenii își pun încrederea și speranța în această persoană. Și eu cred că președintele poate să dea o direcție și nu să tacă sau să fie leneș, așa cum este domnul Iohannis, cum a ne arătat vreme de 10 ani. Și atunci când apar probleme importante, să ia poziție.

DT: Reformele nu se fac doar cu moralitate, ci cu legi schimbate, cu oameni în primul rând și cu instituții funcționale. Or, nu le puteți obține dacă nu puneți oameni care să poată face asta.

Elena Lasconi: Eu cred că meritocrația ar trebui să fie elementul principal și nu politicul. Și cred că este pentru prima dată după 35 de ani în România când cineva chiar se uită la asta. Eu am fost întrebată și atunci când am făcut propunerea de prim-ministru, dar de ce nu de la USR, la USR nu aveți oameni buni? Nu, aici este vorba despre meritocrație. Nu este vorba de a cocoța pe cineva pe o funcție din partidul pe care îl reprezinți dacă vrei cu adevărat binele acestei țări.

DT: În ce privește schimbarea modalității de alegere a membrilor CSM, încă o dată e foarte important să ne spuneți ce doriți să faceți, ce doriți să schimbați acolo, că nu e clar.

Elena Lasconi: Păi ne dorim să avem o reprezentare mai mare a judecătorilor. Pentru că în momentul de față nu există o reprezentare a tuturor tribunalelor din România și cred că ar fi foarte bine să avem o reprezentare mai mare. Ideea este că în momentul în care te apuci să faci o reformă, nu o face președintele de unul singur, ci întotdeauna vorbește cu specialiștii care sunt antrenați și cunosc foarte bine domeniul respectiv. Și asta voi face eu, ca președinte al României. Voi avea în jurul meu oameni mai deștepți decât mine, oameni care sunt specializați pe acele bucăți și de asemenea, să nu uităm că ar trebui să dialogăm și cu magistrați, ar trebui să dialogăm și cu societatea civilă pentru a găsi formula cea mai potrivită.

DT: La fel, în ce privește DNA, spuneți în program că este necesar ca numirile conducătorilor de parchete să nu aibă influențe politice. Asta e o lozincă. Dar cum o transformați într-un fapt? Ce anume doriți să modificați în lege astfel încât șefii de parchete să fie numiți fără influență politică? Nu înțeleg.

Elena Lasconi: Da, e destul de greu de înțeles, pentru că ar trebui să cunoști foarte multe detalii despre cel care ar urma să ocupe locul respectiv și eu cred că avem suficiente informații sau eu o să am suficiente informații ca președinte al României. Și pot să fac public apoi dacă acea persoană este o persoană nepotrivită și de ce este nepotrivită, că e cumva e influențat politic de către cineva.

DT: Așteptam să aveți un plan ca și candidat la prezidențiale, nu să spuneți că urmează să mă consilieze cineva. Adică aici, întrebarea simplă este: șefii parchetelor sunt propuși azi de ministrul justiției, care e om politic, avizați formal de CSM, iar numirea finală aparține președintelui. Doriți să schimbați modalitatea de numire?

Elena Lasconi: Nu, nu. Eu zic că este în regulă să fie propuși de către ministrul Justiției. E adevărat că este om politic, dar și omul politic reprezintă voturile cetățenilor din România, că de asta a ajuns ministru al justiției.

DT: Dar scrieți dvs. aici în program că este necesar ca numirile conducătorilor de parchete să nu aibă influențe politice. Păi dacă nu schimbați regula, va avea influențe politice mai departe.

Elena Lasconi: Probabil că nu. Asta încerc să vă explic. Trebuie să să vedem și care este profilul celui care urmează să ocupe o asemenea poziție și putem să vedem dacă într-adevăr este influențat sau nu politic.

DT: Deci, din ce înțeleg până acum nu veți iniția modificarea legilor justiției în ce privește numirea șefilor de parchete și numirea șefului de la instanța supremă.

Elena Lasconi: Lucrul ăsta nu a fost scris în program pentru că cineva s-a gândit într-o zi că ar fi bine să scriem lucrul acesta, ci noi ne-am consultat cu foarte mulți specialiști din această zonă a justiției ției.

DT: Deci faceți reformă, dar nu schimbați nimic.

Elena Lasconi: Nu, nu schimbăm legea în ce privește legile justiției.

Dan Tăpălagă:  Mai avem o frază interesantă din programul dumneavoastră la capitolul justiție și anume: ”justiția trebuie să fie egală pentru toți, iar corupții trebuie să dea înapoi ceea ce au furat din banii noștri”. Iarăși, o lozincă. Sună foarte bine. Unul dintre acești corupți este Dan Voiculescu. Nici acum statul nu a recuperat integral prejudiciul de 60 de milioane de euro, doar o mică mică parte din această sumă. Pe de altă parte, vă vedem la Antena 3, unde aveți o bună relație de comunicare cu trustul înființat de domnul Voiculescu și nu v-am auzit să cereți vreodată în acest caz recuperarea integrală a prejudiciului, deși domnul Voiculescu a fost condamnat definitiv acum cât timp credeți? Acum cât timp credeți că a fost condamnat? Acum zece ani!

Elena Lasconi: Păi o spun public acum, dacă doriți. Da, trebuie recuperați banii aceia și prezența mea la …prejudiciul trebuie recuperat.

Dan Tăpălagă: Care prejudiciu?

Elena Lasconi: Dacă există.

Dan Tăpălagă: Pronunțați nume, doamna Lasconi, nu vă fie frică.

Elena Lasconi: Domnului Voiculescu. El trebuie să dea banii înapoi, sunt foarte mulți bani, trebuie statul să-i recupereze. Și stați un pic, că nu sunt de acord cu ce ați spus în întrebare. Și vă rog, vă rog insistent, vreau să subliniez lucrul acesta: eu nu am nicio colaborare cu Antena 3. Am fost la Antena 3 în calitate de candidat. Adică eu mă duc peste tot, la toate televiziunile unde sunt chemată. De asta am și venit aici, la dumneavoastră și pe dumneavoastră chiar vă respect foarte mult pentru că sunteți obiectivi. Să știți că Antena 3 nu a fost super prietenoasă cu mine și nici cu USR-ul, după cum bine știți. Deci, să spuneți în întrebare că eu stau confortabil acolo și că de fapt, asta înseamnă că închid ochii la prejudiciu care trebuie recuperat de la Dan Voiculescu. Nu este real.  Eu am fost.

Dan Tăpălagă: Îmi cer scuze că vă întrerup, dar nu știu exact cum veți face asta, cum veți trece de la lozincă la fapte ca viitor președinte.

Elena Lasconi:  Propunerea noastră este că dacă într-un an de zile nu recuperează statul prejudiciul, și aici am făcut o propunere, inclusiv pentru un spor pentru cei care se ocupă de la ANABI de recuperare a prejudiciilor, de exemplu. Ei primesc lucrurile care sunt la vedere, adică ce sume au în conturi, ce ce e la vedere. Dacă unul dintre acești angajați găsește, de exemplu, o casă de 5 milioane de euro în Spania pe numele respectivului, să aibă un 5% să-i rămână lui ca să fie… să muncească pentru asta, pentru că mi se pare absolut firesc și dacă nu reușesc într-un an de zile să practic să dai posibilitatea recuperatorilor privați să facă asta, astfel încât să știi că toată viața ta, dacă ai furat toată viața ta, vei fi urmărit ca să se recupereze acești bani.

Cristian Pantazi: Cum veți face reformă fără să schimbi legea? Nu mi-e clar nici acum acest concept. Nu înțeleg cum poți să faci o reformă fără să schimbi legea. Reforma ține de principalele instituții din justiție, care sunt Curtea Supremă unde se închide totul și parchetele unde începe totul. Dacă aici nu schimbați nimic din legislația actuală, nu văd unde ar putea interveni reforma, la Judecătoria Urziceni?

Elena Lasconi: Eu am spus că o să am în jurul meu consilierii care o să fie ca un departament de eficientizare a statului și mă interesează foarte mult să am aceste discuții. Noi am avut discuții și cu societatea civilă, și cu magistrați și cu oameni din justiție și am ajuns la acest program. În urma discuțiilor a reieșit că pentru aceste două puncte concrete nu ar trebui schimbată legislația, dar este foarte posibil să schimbăm ceva în legislație pentru a face pe bune să meargă lucrurile în justiție.

DT: Serviciile se implică prea mult în politică și afaceri. Adevărat sau fals?

Elena Lasconi: N-am informații despre asta, dar și eu tot timpul aud. Și când sunt alegeri aud că serviciile sunt băgate cumva în direcția asta în campania electorală. Nu știu. Mi-e greu să cred că în serviciile din România nu există și români patrioți care să-și dorească binele acestei țări.

DT: Ne interesa evaluarea dumneavoastră de candidat și de jurnalist obișnuit să vadă mai mult decât vede un om obișnuit, care ara surse, vorbește cu oameni și citește presa printre rânduri. N-ați sesizat în ultimii ani o influență crescând a serviciilor, aproape la vedere, uneori în instituții publice, unde sunt numiți oameni cu CV-uri la vedere, care au trecut prin servicii, sau politicienii cu care vorbiți. Aveți colegi în USR care vorbesc, domnul Ghinea de exemplu, de dimineața până seara despre asta. Nu l-ați întrebat pe ce se bazează?

Elena Lasconi: Eu personal nu am dovezi în acest sens. Da, am auzit, am avut discuții și cu colegii mei, dar nu pot să nu observ că în România există un război real și este foarte periculos în contextul geopolitic. Mă refer la fake news-uri, mă refer aici la fermele de troli, mă refer aici la la influența rusească în România. Nu este de închis ochii la asta și eu sper ca serviciile să-și facă treaba în acest moment. Da, președintele are un rol foarte important la numirea șefilor de servicii. Sunt singurul candidat de bună credință dintre toți contracandidații mei. Gândiți-vă că ar trebui să facă numirile astea domnul Ciucă și domnul Ciolacu, toți protejații lui Iohannis. Sau domnul Geoană, care este legat ombilical de vechea Securitate, atât prin familia dumnealui, cât și a soției. Vă întreb și să vă gândiți onest, nu trebuie să-mi dați un răspuns acum. Poate că oamenii care ne urmăresc ar trebui să dea acest răspuns: cine ar găsi omul potrivit care să conducă serviciile pe direcția bună a României?

DT: Până la omul potrivit, ca viitor președinte, ar mai trebui să faceți ceva, și anume să schimbați legile de funcționare a serviciilor. Adică să inițiați și acolo o reformă, dacă o considerați necesară. Și asta e întrebarea.

Elena Lasconi: Da, din discuțiile pe care le-am avut, da, ar trebui schimbat, să facem o reformă pe bune, dar în momentul de față nu aș putea să vă dau exact ce ar trebui să facem cu serviciile secrete, pentru că nici măcar nu știu exact cum funcționează până în rărunchi serviciile. Cred că cred că niciun președinte al României nu a știut înainte exact ce este în servicii până când nu a ajuns președinte.

Gândiți-vă că la un moment dat domnul Băsescu a făcut o declarație, a zis că se presupune că eu am fost cel mai bine informat om din România și de fapt nu am știut nici 5% sau 10%. Nu cred că știe nimeni înainte și ar fi grav să știe cum funcționează serviciile.

DT: Să vă întreb ceva și mai simplu decât atât, nu trebuie să cunoașteți nimic din măruntaiele serviciilor, dar puteți ști, de pildă, dacă mandatul viitorilor șefi de la SRI și SIE trebuie limitat la 5 ani sau rămâne ca acum.

Elena Lasconi: Da, trebuie limitat la 5 ani fără să mai poată să fie prelungit. Pentru că în momentul în care ești într-o funcție mai atât de importantă mai mult de 5 ani, cred că influența ta devine mai mare și deja nu cred că mai poți să conduci profesionist un serviciu de asemenea importanță. Uitați-vă la șeful SPP. E de 20 de ani.

DT: Unii vor spune păi, în 4-5 ani abia înțelege un civil care ajunge acolo cum funcționează instituția. Exact cum spuneți dumneavoastră. Stați să ajung președinte, să mă lămuresc cum funcționează serviciile alea. Or, ajunge civilul acolo să conducă un serviciu. Și când înțelege cum funcționează, trebuie să plece din funcție. Asta este contra-argumentul, fac pe avocatul diavolului.

Elena Lasconi: Păi așa am putea să spunem și despre toți aleșii, că toți ar trebui să fie la infinit. Și vedem că avem aleși de 20 de ani care nu fac treabă în localitățile lor și cu toate astea rămân pe funcții.

DT: Atunci și mandatul președintelui să-l limităm la 5 ani.

Elena Lasconi: Să știți că ar fi ok să se întâmple asta. Adică eu nu aș avea nimic împotrivă. Eu cred că poți să faci ceva în 5 ani. Cred că mandatul de primar ar trebui prelungit de la 4 la 5 ani, pentru că e un pic mai greu în administrație să schimbi lucruri, mai ales că birocrația și procedurile de achiziție durează foarte mult.

CP: Spuneți de la începutul interviului despre specialiștii pe care veți lucra. Ne spuneți cine sunt viitorii șefi de servicii secrete?

Elena Lasconi: Nu. Și-am spus că nu o să fac lucrul acesta și nu o să-i expun pe oameni pentru că lumea este scârbită de tot ce înseamnă politică și nu aș vrea să pun presiune pe ei.

CP: Cine vor fi prin principalii consilieri dacă ajungeți la Cotroceni? Pe securitate națională, pe politica externă?

Elena Lasconi: Dați-mi voie să nu vă comunic nume de oameni.

DT: Dar în toate competițiile electorale de afară lucrurile astea se cam știu. Numai la noi e o secretomanie, să-i ferim, dar ce, sunt copii de grădiniță? Iertați-mă, sunt majori. Asta e o treabă dură, politica la nivelul președenției. Dacă poți să o faci bine, dacă nu, du-te la grădiniță.

Elena Lasconi: Vă dau un exemplu. În momentul în care o persoană m-a susținut în timp ce eram primar, persoana respectivă, care avea și o firmă, a avut controale după controale la ordin. Înțelegeți, așa funcționează România. În America funcționează foarte bine democrația. La noi influența politicului în instituție este foarte mare și nu aș vrea ca unii oameni să fie hărțuiți acum pentru că o mă susțin pe mine.

CP: În interviurile de campanie din ultima lună ați demonstrat lacune în ceea ce privește politica externă și o cunoaștere precară în domeniile politicii externe, securității – cele mai importante prerogative ale unui președinte. Rolul Turciei în NATO, de exemplu, componența Consiliului de Securitate al ONU, PNRR sunt câteva exemple. Ați spus că vă vor ajuta consilierii când ajungeți la Cotroceni. Dar realitatea că un președinte are deseori discuții pe teme ad-hoc cu omologii lui, se întâlnește și, pe lângă agenda convenită de consilieri, are teme pe care omologul lui vrea să le pună pe masă în momentul acela. Cum veți apăra interesele cetățenilor români și ale statului român dacă nu stăpâniți aceste informații de bază, pentru că Cotroceniul nu e școală, nimeni nu așteaptă acolo?

Elena Lasconi: Nu consider că am avut lacune foarte mari și este pentru prima dată în 35 de ani când se discută la alegerile prezidențiale atât de mult pe politică externă. Este de înțeles, cu contextul pe care îl avem la graniță și contextul internațional. Pe de altă parte, președintele are și pârghii, are instituții care să lucreze în acest sens. Mai mult decât atât, președintele este garantul independenței statului, unității. Spuneți-mi și mie un președinte care a luptat pentru independența statului când mare parte din România s-a vândut bucată cu bucată, ziceți-mi. Mă refer nu la România, mă refer la companii. Mă refer, de exemplu, la Câmpulung, fabrica ARO s-a vândut și după aia fierul vechi care a fost luat de acolo a fost vândut pentru o sumă mult mai mare decât suma cu care a fost cumpărată.

CP: Dar asta nu are legătură cu întrebarea mea, haideți să ne întoarcem la întrebare. Întrebarea e cum veți apărea interesele cetățenilor și ale statului român când aveți aceste lacune, repet, care au fost evident în interviurile din ultima perioadă.

Elena Lasconi: Da, e foarte ușor să îmi puneți eticheta asta, dar eu cred că nici contracandidații mei nu le știu pe toate în materie de politică externă. Pe de altă parte ai un Minister al Afacerilor Externe, ai informații de la servicii…

CP: Ministerul de Externe primește direcțiile de la Cotroceni.

Elena Lasconi: Și direcția noastră este clară. Direcția Vest. Am declarat-o de nenumărate ori, sprijin pentru Republica Moldova, sprijin pentru Ucraina, parteneriatul strategic cu Statele Unite și NATO.

CP: Există acum o dezbatere politică foarte importantă la nivelul Uniunii Europene: înlocuirea regulii unanimității în Consiliul UE pe chestiuni politică externă cu decizii luate prin majoritate calificată. De aceea în momentul ăsta o țară ca Ungaria poate să blocheze ajutorul pentru Ucraina. Și se discută în interiorul Uniunii Europene despre renunțarea la regula unanimității și înlocuirea ei cu majoritate calificată. Care e poziția dumneavoastră? Dacă veți ajunge președinte, veți fi de acord să rămână regula unanimității sau regula majorității calificate?

Elena Lasconi: Dacă îmi dați exemplu cu domnul Viktor Orban, atunci nu. În cazul acesta e ok majoritatea, dar atunci am putea să avem un precedent și să facem același lucru și în Consiliul European. Și în felul acesta poate că intrăm și noi mai repede în Schengen, că acolo numai unul se împotrivește.

CP: Tot în Consiliul UE se împotrivește.

Elena Lasconi: El se împotrivește peste tot.

CP: Ați spus într-un interviu la Digi despre premierul Viktor Orban, că ”aș putea să cer să fie persona non grata” dacă el continuă să facă declarațiile acelea controversate pe teritoriul României. Orban e premierul, totuși, premierul unei țări vecine cu România, țară membru UE și NATO și avem și o importantă comunitate maghiară în România. V-ați gândit la consecințele unei astfel de initiative?

Elena Lasconi: Bineînțeles că m-am gândit, dar eu am dat acolo un exemplu extrem, adică dacă ar fi o greșeală absolut flagrantă. Nu m-aș apuca acuma să îl declar pe domnul Orban persona non grata.

CP: Deci nu l-ați declara de fapt. Vă pun această întrebare pentru că într-o campanie electorală declarațiile candidaților sunt privite cu lupa nu doar de noi ziariști și de public, ci și de partenerii noștri.

Elena Lasconi: Păi, în momentul ăsta, la ce a făcut până acum, nu l-aș declara persoana non grata. Dar eu am dat un exemplu de extremă. Dacă s-ar ajunge la o extremă, da, ar putea să fie. Dar dați-mi voie să îmi manifest și îngrijorarea cu privire la declarațiile și la vizitele pe care le face domnul Orban, în contextul în care, de exemplu, am avut un referendum în Republica Moldova și nu a fost în vizită în Republica Moldova după acest referendum, dar a anunțat că merge în Georgia, unde au câștigat prorușii. Și mi se pare foarte grav. Pentru că a arătat întotdeauna direcția asta înspre Rusia, de asta mi se pare grav.

CP: Apropo de Moldova, dacă domnul Alexandru Stoianoglo, candidatul partidului pro-rus, ajunge președintele Republicii Moldova și dumneavoastră ajungeți președinta României, veți schimba ceva radical în sprijinul pe care Bucureștiul îl acordă acum Chișinăului?

Elena Lasconi: Eu cred că nu se va ajunge acolo.

CP: Și în scenariul negativ?

Elena Lasconi: Nu se va ajunge acolo. Categoric nu. Și voi face tot ce pot și fac apel încă o dată pentru toți cetățenii din Republica Moldova care sunt în România și peste tot în lume, să se ducă și să voteze pentru că sunt foarte importante aceste alegeri.

CP: În programul dumneavoastră prezidențial ați enunțat o singură dată parteneriatul cu Statele Unite ale Americii, despre care ați spus că îl susțineți. Asta e tot ce aveți de spus despre acest parteneriat într-un document programatic sau e mai mult de atât?

Elena Lasconi: Este mai mult de atât. Eu cred că putem să întâ întărim parteneriatul strategic, de exemplu, prin a avea mai mulți investitori din Statele Unite în România. Și că spun asta mă gândesc la industria de apărare, pentru că dacă noi cumpărăm armament din Statele Unite, să avem fabrici în România care să producă componente sau chiar să asambleze acele avioane, tancuri și cred că s-ar putea întâmpla lucrul acesta. S-ar crea locuri de muncă în România. Mi-aș dori acest lucru foarte mult, pentru că eu cred că în momentul în care devii predictibil, adică dacă am avea un guvern de dreapta, am putea să atragem investitorii.

CP: Ați anunțat că vreți scăderea impozitării muncii. De unde luați banii necesari care să acopere gaura lăsată în buget de o astfel de scădere de taxe, având în vedere deficitul bugetar mare pe care îl avem?

Elena Lasconi: Gândiți-vă la un lucru statul nu a fost în stare să recupereze sumele din TVA și vorbim de 8 miliarde de euro. Sunt bani foarte mulți. Aceștia acoperă mare parte din tăierea acestor taxe. Nu mai discutăm despre tăierea cheltuielilor inutile, despre a renunța la anumite agenții, inspectorate școlare, de exemplu.

CP: Dar cine face politica guvernului în teritoriu dacă renunțați la inspectoratele școlare?

Elena Lasconi: Dacă renunțăm la inspectoratele școlare, puterea este în mâna școlilor.

CP: Și vine directorul de la Adâncata și de la Câmpulung la București la minister să ia documentele de politici publice?

Elena Lasconi: Nu. Poate să facă lucrurile acesta la primărie, pentru că primăriile au în administrare toate clădirile școlare.

CP: Dar primarul are o încărcătură politică mult mai puternică decât inspectorul.

Elena Lasconi: Nu-i așa, vă contrazic. Este ales sper pentru faptele lui, nu numit din pix, un personaj care a aterizat într-un anumit partid politic și pus inspector școlar. Credeți-mă, eu am am experiențe proaste cu Inspectoratul Școlar din Argeș și este mult mai politizat, din punctul meu de vedere, decât decât un primar care își dorește binele comunității.

DT: Ce scor v-ați propus să obțineți pentru USR la alegerile parlamentare?

Elena Lasconi: Mai mare decât cel care a fost la locale. Dar mi-aș dori, pentru că sunt o persoană realistă, să fie minim 15%, minim. Dar contează foarte mult primul tur. Eu cred că dacă voi ajunge împreună cu domnul Ciolacu, cel mai probabil, în turul al 2-lea atunci rezultatul la parlamentare pentru USR va fi mai mare. Dacă vă aduceți aminte, înainte de a fi președinte domnul Băsescu, cred că partidul era undeva la 10%, și după ce a ajuns președinte a ajuns la 30%.

DT: Care este standardul dumneavoastră politic în materiale de performanță politică, și anume în ce condiții demisionați de la șefia USR? Dacă nu intrați în turul doi, dacă partidul obține sub 15%.

Elena Lasconi: Eu nu mi-am dorit să fac carieră politică, nici să fiu președinte de partid, dar astea sunt vremurile. Am candidat pentru că nu puteam să stau spectator, să mă uit cum se duce democrația din țara asta. Iarăși mă puneți să mă gândesc și să mă forțez la un scenariu negativ. Nu țin neapărat să fiu președintele USR. Dacă s-ar întâmpla asta, fiind un scenariu negativ la care eu nu dau curs, pentru că merg întotdeauna pe scenarii pozitive, mă întorc primar și o să continui să lucrez de acolo pentru bucățica aia de România.

DT: Tema dumneavoastră importantă pe care ați și menționat-o la începutul interviului – droguri și dependență. Aveți în program: ”ca președinte, voi ridica tema luptei cu drogurile pe agenda CSAT la prima ședință pe care o voi prezida”. De ce considerați că e o temă atât de important?

Elena Lasconi: Pentru că există foarte multe victime. Nu prea văd rețele mari de trafic de droguri, pentru că am vorbit cu dependenți, pentru că am vorbit cu părinți, pentru că îi înțeleg că le este frică să-și trimită copiii la școală și pentru că e un fenomen în România. Din păcate, în foarte multe școli din România există droguri.Și cred că ar trebui schimbat inclusiv contractul de management al directorului de școală: în condițiile în care ar s-ar găsi o persoană sau ar exista droguri în școală să își piardă jobul. Cred că ar trebui să-și asume lucrurile astea. Nimeni nu-i împiedică să pună camere de supraveghere în școală, în jurul școlii. Și chiar sunt și fonduri europene pentru asta. E o dramă. Suntem codași în Europa la centrele de recuperare a victimelor, se ocupă câteva ONG-uri. Și nu avem doar această adicție, doar drogurile. Sunt și multe altele, cum ar fi jocurile de noroc, cum ar fi alcoolism, cum ar fi rețelele sociale care fac victim. E multă suferință acolo. Și eu nu am văzut ca statul să facă ceva concret pentru asta, doar să arate cu degetul către victime. Și nu mi se pare că e drept.

DT: E o temă despre care vorbiți foarte implicată. Ați avut în familia extinsă sau dumneavoastră personal sau fiica dumneavoastră vreodată probleme cu vreun tip de dependență? Mă refer la cele trei.

Elena Lasconi: Nu, categoric nu. Dar am făcut multe campanii, am făcut campanii despre depresie, despre violența domestică, despre alcoolism. Cred că sunt pe site-ul Pro TV, al știrilor Pro TV și puteți să verificați asta. Am vorbit cu foarte multă lume din care se ocupă de asta și cunosc foarte bine aceste lucruri.

CP:  Ați spus că nu ați văzut mari rețele de trafic de droguri demantelate. V-ați arătat nemulțumită și de lupta anticorupție pe parcursul acestui interviu. Spuneți-mi în încheiere dacă în cazul în care ajungeți la Cotroceni ați vrea să mai dați încă un mandat actualilor șefi de parchete DNA, DIICOT, Parchetul General, sau vă gândiți la alte nume.

Elena Lasconi: Mă gândesc deja la alte nume.

CP: Ni le puteți spune?

Elena Lasconi: Să vă spun primul la care mă gândesc, și anume DNA.

DT: De ce?

Elena Lasconi: Pentru că consider că acolo s-au închis ochii în anumite situații.

DT: Ne puteți da câteva exemple?

Elena Lasconi: Dumneavoastră le știți foarte bine și nu vreau să intru acuma în conflict cu DNA-ul în campania electorală să mă lupt cu toată lumea. Sunt multe războaie de dus și mai trebuie să rezist încă o lună, așa că mă pot aștepta la absolut orice.

DT: Cei de la DNA, iarăși fac pe avocatul diavolului, ar putea să vă spună: avem dosare, avem dosare mari cu baroni de la PSD, cu baroni de la PNL.

Elena Lasconi: Da, am văzut filaje de șase luni pentru ouă și găini. Am văzut lucrul acesta.

DT: E și asta o problemă. Tot corupție se numește și asta.

Elena Lasconi: Eu n-am spus că nu e bine, foarte bine, dar aș vrea să văd și eu, nu știu, filaje de un an, de 2 ani, de juma de an, de trei luni pentru droguri, de exemplu, împreună cu DIICOT.

DT: Nu este de competența DNA.

Elena Lasconi: Da, știu, știu, știu, știu că nu e competența lor, dar ce-i împiedică să-l lucreze? Dvs credeți că la cum sunt lucrurile în România și faptul că a devenit un fenomen, să nu fie implicați oameni  din politic în această treabă? Nu știu, eu întreb. Eu mă gândesc că DNA-ul nu ar trebui să să stea cu ochi închiși în această situație, chiar dacă nu este de competența lui să urmărească traficanți de droguri.

DT: V-aș propune să încheiem interviul într-o notă mai relaxată. Știți că obsesia jurnaliștilor, mai nou, e pentru ceasurile demnitarilor. Se uită ba la ceasul domnului Grindeanu, ba la ceasul domnului Ciolacu. Eu mă uit la ceasul dumneavoastră. Și mă întreb dacă e un ceas obișnuit, e un ceas cump?

Elena Lasconi: E un ceas ieftin. Mi l-am dorit foarte mult, de mai bine de 10 ani. L-am cumpărat din pe un site din America, pentru că era mai ieftin decât în România și am dat până în 800 lei pe el și îmi place, dar e singurul pe care-l am și deja mi se uzează. E marca Tissot.

DT: Deci n-aveți o pasiune pentru ceasuri de nu de mii de euro.

Elena Lasconi: Nu am o pasiune pentru asta, chiar sunt foarte atentă la cheltuielile pe care le fac. Am și de exemplu pentru rochii pentru că sunt femeie. Nu e suficient să am o pereche de blugi, o cămașă și un sacou. De foarte multe ori îmi pun coșul de favorite produsele respective și aștept să se facă weekend-ul și să se facă reduceri la ele. Așa că am rochii începând cu prețul de 37 lei. A a fost cea mai ieftină pe care am luat-o. Sunt atentă la asta și nu, nu îmi place să să arunc cu banii.

sursa:https://www.g4media.ro/video-interviul-integral-cu-elena-lasconi-anticoruptia-e-proiectul-meu-in-romania-exista-un-razboi-real-influenta-ruseasca-voi-avea-in-jurul-meu-oameni-mai-destepti-decat-mine-oameni-care-sunt.html

RECLAMĂ
Articolul precedentRareș Bogdan a plâns la dezbaterea cu Nicolae Ciucă. Care este motivul
Articolul următorDj Harra suferă, şi ea, de sindromul secolului! Artista vorbeşte deschis despre clipele de groază prin care a trecut!