Unele părți ale Europei se confruntă cu un val de căldură prelungit de la începutul lunii iulie și se estimează că se va prelungi încă două săptămâni. Valurile de căldură istorice, cu temperaturi care depășesc zilnic pragul de 40 de grade Celsius, sunt cele mai intense în Peninsula Balcanică și în Europa de Est. Mările din regiunea mediteraneană devin, de asemenea, fierbinți, atingând pe alocuri 30 de grade Celsius, potrivit Severe Weather.
Conform previziunilor bazate pe modelele meteorologice globale, temperaturile vor rămâne mult peste medie pe tot parcursul lunii iulie în sudul și estul Europei. Cele mai anormale temperaturi sunt prognozate din nou pentru peninsula Balcanică, cu valori record în această săptămână.
Un model meteorologic dinamic temporal a început în luna iulie a acestui an, după primul val de căldură semnificativ din sezonul estival 2024 de la sfârșitul lunii iunie. Dar, la scurt timp, modelul general s-a transformat într-unul stabil, inducând un val de căldură prelungit pe o parte a continentului. Temperaturile sunt în creștere și sunt prognozate să urce în continuare în această săptămână.Imaginea de mai sus arată temperatura maximă de duminică, 14 iulie. Aceasta indică faptul că arșița excesivă este în curs de desfășurare din Africa de Nord prin regiunea mediteraneană până în Peninsula Balcanică și Europa de Est.
Temperaturile au ajuns la peste 30 de grade în multe zone, iar în ultimele zile s-au înregistrat peste 40 de grade Celsius în România, Serbia, Albania, Bulgaria, Bosnia, Macedonia de Nord și Grecia.
În Serbia, în centrul Balcanilor, s-au înregistrat temperaturi istorice. Stația meteo din Vršac (nord-estul Serbiei) a consemnat o temperatură minimă uimitoare de 30,6 grade Celsius sâmbătă și 31,2 grade Celsius duminică! Aceasta este, cel mai probabil, cea mai ridicată temperatură minimă înregistrată vreodată în Serbia.
Capitala Serbiei, Belgrad, a înregistrat o temperatură minimă de 27,3 grade Celsius sâmbătă și 27,5 grade Celsius duminică. Aceste valori sunt, de asemenea, foarte apropiate de recordurile maxime pentru cele mai scăzute temperaturi zilnice.
Temperaturi nocturne ridicate au fost raportate și în țările învecinate, precum Croația, Bosnia, România și Macedonia de Nord. Grecia a observat, de asemenea, că temperatura minimă nu scade sub 30 de grade Celsius la unele stații pe parcursul weekendului.
Acest tipar meteorologic va continua în Europa până la începutul săptămânii viitoare, cu un val de căldură care se va intensifica din regiunea mediteraneană până în Europa de Est, din cauza instalării unui dom de căldură în aer.
Luna iulie este cunoscută drept cea mai caldă lună a verii, dar temperaturile din aceste zile și din următoarele 7-10 zile vor fi mult mai ridicate decât media. În jur de zece grade Celsius în plus față de media zilnică din multe regiuni.
Ce este un dom de foc și de ce aduce temperaturi extreme
Domul de foc este principala caracteristică de fundal care provoacă valuri de căldură majore la nivel global în fiecare an. În vara anului 2023, au avut loc valuri de căldură extreme, care au continuat în septembrie și octombrie. Au existat mii de stații care au bătut recorduri, iar anomaliile de temperatură au fost deseori în afara graficelor.
Temperaturile globale din ianuarie până în iunie anul acesta au depășit mediile pe termen lung. Această anomalie a fost atât de semnificativă în ultimele 12 luni încât graficul furnizat de CopernicusEU vorbește fără îndoială de la sine.
Domul de foc este acea caracteristică care conduce la aceste fenomene de căldură extremă. De obicei, domul de căldură este principala și cea mai dominantă caracteristică a tiparelor meteorologice de vară în Europa și America de Nord. Cu toate acestea, poate apărea și toamna, așa cum s-a întâmplat anul trecut.
Auzim termenul de dom termic atunci când apar temperaturi extrem de ridicate și anormale.
Modelul de creastă de la nivelul superior, sau masa de aer cald de la altitudini mari, este cunoscut sub numele de Upper High. Acesta formează de obicei domul de căldură.
Așadar, acest termen specific este utilizat atunci când o zonă largă de înaltă presiune se instalează peste o mare parte a continentului. Dacă evenimentul este excepțional de stabil și extrem, de obicei rămâne acolo timp de mai multe zile sau săptămâni.
Domul de căldură funcționează ca un capac pe o oală. Cupola extinsă de căldură captează o masă de aer semnificativ mai caldă la toate nivelurile de dedesubt, scufundând straturile acesteia spre sol. Prin urmare, masa de aer devine uscată și se încălzește semnificativ pe măsură ce ajunge la cele mai joase altitudini.
Un val de căldură asociat cu un dom de căldură creează vreme frumoasă și stabilă și o masă de aer adesea aridă, cu șanse minime de precipitații sau chiar nori. Acest lucru se întâmplă din cauza particulelor de aer care se scufundă în centrul domului de căldură, ducând la creșterea temperaturilor.
Un dom de căldură este adesea de vină și pentru valurile de căldură mortale din întreaga lume, deoarece căldura toridă și excesivă durează de obicei o perioadă foarte lungă. Astfel de domuri de căldură au adus temperaturi record în multe țări din întreaga lume în vara anului 2023, prelungindu-se până în sezoanele de toamnă.
Temperaturile medii, minime și maxime zilnice sub domul de căldură sunt, de obicei, cu mult peste medie. Atunci când domul de căldură este solid, acesta sfidează recordurile istorice existente. Acest lucru devine extrem de evident atunci când această caracteristică se dezvoltă la începutul verii sau toamnei.
Săptămâna aceasta, Europa va fi dominată de un val de căldură
Săptămâna aceasta, sistemul de înaltă presiune se va reface dinspre sud spre nordul și estul Europei, datorită consolidării domului termic și a blocării înaltului. Acest lucru va permite ca valul de căldură să se intensifice și mai mult deasupra Peninsulei Balcanice și a Europei de Est.
Până la mijlocul săptămânii, cea mai mare anomalie de temperatură este așteptată din nou în partea central-sudică a Balcanilor și în Europa de Est. Temperaturile vor fi cu aproximativ 8-10 grade Celsius peste media pentru mijlocul lunii iulie.
De joi până sâmbătă, cea mai caldă masă de aer va lua treptat o pauză deasupra Balcanilor, dar va rămâne foarte ridicată. Va fi cu câteva grade mai scăzută decât în primele zile și la mijlocul săptămânii.
Cu toate acestea, odată cu extinderea dorsalei de blocaj la altitudine și mai la nord și vest spre sfârșitul săptămânii, căldura va avansa din nou spre Germania și Franța. Dar nu va fi caniculară, ci va reveni oarecum la temperaturi apropiate de medie, având în vedere perioada relativ mai rece din vest de la începutul lunii iulie.
Imaginea generală a temperaturilor sugerează că arșița verii va continua să domine cea mai mare parte a Europei la sfârșitul acestei săptămâni.
De joi până sâmbătă, cea mai caldă masă de aer se va afla în jumătatea sudică a Europei, din Spania și Portugalia până în Italia, în Balcani și la nord de Alpi, în părți din Germania, Cehia și Slovacia.
Temperaturile de după-amiază vor fi cu mult peste media pentru mijlocul lunii iulie, local chiar cu peste 12 grade Celsius mai mult. Temperaturile vor urca rapid până la 30 de grade Celsius și peste pragul de 40 de grade Celsius în sud.
Consensul general al tiparelor meteorologice sugerează, de asemenea, că șansele de ploi și furtuni vor fi mai mici în următoarele 5-10 zile, datorită masei de aer mai stabilă și mai uscată asociată cu domul termic de la înălțime.
În această săptămână, odată cu extinderea și consolidarea treptată a zonei înalte dinspre Marea Mediterană spre Europa Centrală și de Est, temperaturile vor crește din Portugalia și Spania spre Italia, Europa Centrală, Peninsula Balcanică, Ungaria, Cehia, Slovacia și mai departe spre est în Belarus și Ucraina.
De marți până vineri, temperaturile maxime de după-amiază sunt prognozate să atingă 40 de grade în centrul și estul Balcanilor, inclusiv centrul și sudul Italiei.
Temperaturile cele mai ridicate de marți și miercuri ar putea pune la încercare unele recorduri de temperatură maximă pentru unele părți din Serbia și România, deoarece estimările bazate pe modele de înaltă rezoluție se situează în jurul valorii de 43-45 grade Celsius.
De asemenea, va fi cald în Albania, Macedonia de Nord și Grecia în sudul Balcanilor. Această căldură toridă prelungită va agrava condițiile de secetă actuale din sud și ar putea declanșa mai multe incendii de vegetație.
Valul de căldură se va reintensifica și în Europa de Est miercuri și joi. Temperaturile vor reveni în jurul valorii de 40 de grade în Ucraina, Moldova și, posibil, și în sud-vestul Rusiei.
În special ziua de joi va aduce căldură excesivă, cu temperaturi maxime de aproximativ 42-43 grade Celsius în sudul Ucrainei. Temperaturile vor fi mai scăzute mai la nord spre Belarus și ar trebui să rămână în jurul valorii de 30 de grade Celsius.
Odată ce creasta superioară se va maturiza și se va extinde spre nord în centrul și spre vestul Europei la sfârșitul acestei săptămâni, căldura va începe să se dezvolte și pe partea de nord a Alpilor. Temperaturile vor crește treptat după joi, apropiindu-se de 30 de grade în Franța, Benelux și Germania și de 20 de grade în cele din urmă în sudul Angliei.
Deși temperaturile nu vor fi tocmai extreme, acestea vor reveni la valorile medii din mijlocul verii. Graficul de mai jos prezintă prognoza pentru temperaturile maxime de joi până sâmbătă.
Peninsula Iberică a fost lipsită de căldură extremă în acest an în comparație cu ultimii doi ani. Acest lucru se datorează crestelor superioare, care s-au dezvoltat în principal mai la est în această vară. Cu toate acestea, odată cu extinderea domului de căldură la sfârșitul acestei săptămâni mai spre nord și vest, se preconizează că în Portugalia și Spania se vor înregistra călduri toride.
Prognozele de temperatură pentru joi și vineri prevăd căldură extremă, cu maxime de până la 40 de grade în centrul Spaniei și sudul Portugaliei. Temperaturi mai ridicate, probabil în jur de 44-46 grade Celsius, sunt prognozate pentru regiunile predispuse la căldură din sudul Spaniei.
Cu toate acestea, căldura extremă va dura doar câteva zile, deoarece temperaturile sunt prognozate să scadă din nou cu câteva grade în weekend.
sursa:https://www.antena3.ro/meteo/domul-de-foc-nu-pleaca-de-deasupra-europei-centrale-si-de-est-vor-fi-temperaturi-insuportabile-715482.html