România adoptă schimbări semnificative în Codul Rutier, vizând situațiile în care permisele de conducere străine pot fi interzise pe teritoriul țării. Această modificare reprezintă un pas important în eforturile autorităților de a întări legislația și de a sancționa șoferii străini în cazul unor abateri grave.Cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului Rutier în 2023, polițiștii rutieri din România au acum o armă suplimentară pentru a menține siguranța pe șosele. Conform unei noi ordonanțe, aceștia au dobândit autoritatea de a institui interdicții de conducere pe teritoriul țării pentru șoferii cu permise străine în anumite circumstanțe.
Permisul de conducere străin, interzis în România?
Potrivit dispozițiilor Codului Rutier, un șofer cu permis străin poate fi supus unei interdicții de a conduce autovehicule în România pe o perioadă de un an, în cazul în care a fost condamnat pentru abateri grave de la legislația rutieră de către o instanță. Această interdicție intră în vigoare începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, conform regulamentului.
Noutatea constă în faptul că șeful serviciului poliției rutiere, în a cărui rază de competență a avut loc abaterea, poate stabili interdicția, pe baza hotărârii judecătorești definitive.
„Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, se arată în regulament, potrivit Antena 3 CNN.
Această măsură vine ca o completare a prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 1/2022, care a introdus sancțiuni suplimentare pentru încălcarea regulilor de circulație.
sursa: https://spynews.ro/actualitate/stiri-interne/in-ce-situatii-poate-fi-interzis-in-romania-permisul-de-conducere-strain-modificari-cod-rutier-2023-323720.html