Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că se pregătește pentru schimbarea bancnotelor euro cu o nouă serie. Reprezentanții instituției preconizează că emiterea noilor bani se va face în 2026 și are ca scop combaterea și prevenirea falsificării bancnotelor.
Cum vor arăta noile bancnote, unele vor fi scoase din uz. Astfel, BCE a transmis că redefinirea graficii bancnotelor euro va fi un proces de durată și are ca scop combaterea falsificării banilor, motiv pentru care este necesar emiterea periodic a unor serii de bancnote noi, scrie cancan.ro.
Cum vor arăta noile bancnote, unele vor fi scoase din uz
Încă din anul 2021, această propunere a fost dezbătută, însă abia anul viitor s-ar putea decide noua grafică și noul design al viitoarelor bancnote.
„Moneda noastră unică și identitatea noastră europeană comună sunt strâns legate. Vrem ca oamenii din Europa să se poată identifica prin noul design al bancnotelor euro”, a declarat Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE). De asemenea, reprezentanta instituției a subliniat că în perioada decembrie 20221 – martie 2022, timp de patru luni cu ajutorul unei companii de cercetare independentă, cetățenii din toate zonele euro au fost consultați cu privire la temele viitorului design al banilor. Propunerea are ca scop introducerea unor elemente comune și înțelegerea bancnotelor pentru cetățenii de toate vârstele, toate mediile, chiar și pentru nevăzători. Temele abordate au fost:
- cultură europeană;
- păsări: libere, rezistente, inspirate;
- valori europene oglindite în natură;
- mâini: împreună construim Europa;
- râurile: apele vieții în Europa;
- Europa noastră, noi înșine;
- viitorul vă aparține.
În 2024, consiliul guvernatorilor va decide tema reprezentativă urmând ca abia peste aproximativ 3 ani noile bancnote să intre în circulație.
Europol, centrul operațional de înaltă securitate din Europa, a anunțat recent retragerea bancnotelor de 200 și 500 euro. Această decizie vine în urma unui studiu amănunțit ce a scos la iveală faptul că acești bani sunt cel mai ușor de falsificat, metodă folosită abuziv și ilegal de infractori.
„Prin urmare, autoritățile de aplicare a legii au decis să elimine utilizarea bancnotelor cu valori mari, foarte solicitate de infractorii implicați în transportul fizic de numerar, deoarece acestea sunt de mare valoare și de volum mic”, se arată într-un comunicat al Comisiei către Parlamentul European și Consiliul European din anul 2016.
sursa: https://www.dailybusiness.ro/stiri-interne/se-schimba-banii-cum-vor-arata-noile-bancnote-unele-vor-fi-scoase-din-uz-372329/?utm_source=BZI&utm_medium=FB&utm_campaign=FB-Post&fbclid=IwAR0moOlZGGc7KpRGOAgyzEgtOJQpx3YAs21dymDU87yT8EBefB56wMRaIw4