O criză a aprovizionării cu energie legată de războiul din Ucraina ar putea provoca întreruperi de curent pe scară largă în Uniunea Europeană în această iarnă, a avertizat un oficial responsabil cu gestionarea crizelor din cadrul blocului.
Uniunea Europeană își susține resursele pe măsură ce temperaturile scad și se pregătește pentru două „scenarii imaginabile”. În primul scenariu, câteva state membre se confruntă cu întreruperi de curent și altul în care întrerupe de curent în multe state membre în același timp, a spus presei RND din Germania, Janez Lenarcic, comisarul pentru managementul crizelor.
Statele ar putea interveni pentru a oferi ajutor direcționat
În primul scenariu, statele ar putea interveni pentru a oferi ajutor direcționat – inclusiv generatoare de energie de urgență – țărilor afectate. Dar, în cazul unor întreruperi mai răspândite, Comisia Europeană ar fi forțată să retragă din rezerva sa strategică de energie, în timp ce țările individuale și-ar limita livrările de ajutor de urgență, a adăugat Lenarcic.
Oficialii europeni insistă că sunt mai bine pregătiți pentru ceea ce va urma decât la începutul războiului din Ucraina, cu depozite de gaze naturale în UE, la aproape 90% din capacitate – cu 15% mai mare decât în aceeași zi a anului trecut. Totuși, trebuie făcute mai multe lucruri pentru a se asigura că blocul poate răspunde rapid la „întreruperile bruște” ale aprovizionării cu energie și pentru a „proteja mai bine” rețelele critice din UE, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs adresat Parlamentului European.
Deși întreruperile de curent sunt frecvente în multe părți ale lumii, unde infrastructura nu este capabilă să reziste la creșterea cererii, ele sunt în mare parte străine țărilor europene bogate, experții au tras un semnal de alarmă cu privire la ceea ce ar putea însemna întreruperea curentului pentru consumatori, inclusiv rețeaua mobilă, potrivit washingtonpost.
Săptămâna trecută, Reuters a raportat că unele companii europene de telecomunicații se tem că întreruperea curentului din această iarnă ar putea cauza întreruperi în rețelele mobile. În septembrie, operatorul de rețea electrică din Franța a declarat că vor exista momente în următoarele șase luni în care probabil va trebui să ceară consumatorilor să folosească mai puțină energie – de obicei cu 1 până la 5%, dar până la 15% în condiții meteorologice extreme – pentru a evita supraîncărcarea sistemului.
„Războiul rus provoacă dificultăți economice și sociale”, a spus von der Leyen miercuri. „Creșterea prețurilor la energie duce la scăderea puterii de cumpărare și duce la o pierdere a competitivității afacerilor noastre pe piața internațională.”
Peste o treime din electricitatea europeană este generată prin arderea combustibililor fosili, inclusiv cărbunele, petrolul și gazele naturale. Până de curând, Rusia a fost principalul furnizor de țiței și gaze al blocului. Dar Rusia a redus drastic livrările de gaze către țările europene în ultimele luni, forțând UE să caute furnizori alternativi, să-și construiască rezervele și să ia măsuri pentru a reduce consumul.
UE importă acum aproximativ 7,5% din gazul său din Rusia, în scădere față de 41% la începutul războiului
Uniunea Europeană importă acum aproximativ 7,5% din gazul său din Rusia, în scădere față de 41% la începutul războiului, a declarat miercuri von der Leyen. În Germania, riscul unei penurii naționale de gaze naturale în această iarnă a scăzut datorită stocării de gaze, a declarat Eurasia Group, o firmă de cercetare și consultanță a riscurilor politice.
Cu toate acestea, a avertizat că „tăieri scurte, regionale și controlate de electricitate (cunoscute sub denumirea de pierdere a încărcăturii) au apărut ca un risc în creștere, în special în părțile de sud ale țării”.
Deversarea încărcăturii, a remarcat grupul, este mai puțin dăunătoare economiei „decât întreruperile necontrolate sau o urgență cu gaz, deoarece notificarea prealabilă permite industriei și gospodăriilor să se pregătească pentru întreruperi temporare și localizate”.
sursa:https://www.bzi.ro/se-ia-in-calcul-o-pana-de-curent-in-mai-multe-state-ue-doua-scenarii-pentru-aceasta-iarna-4562996?utm_source=GBR&utm_medium=FB&utm_campaign=FB-Post&fbclid=IwAR3J8Wkl3MP03Vz-yFmRYDTcr1NKAjaoW_IHqDhUAuhEOayaDuoCb1qDUuU