Acasă Stiri Părintele Iov Pătraşcu, monahul care scrie cu degetele de la piciorul stâng

Părintele Iov Pătraşcu, monahul care scrie cu degetele de la piciorul stâng

534
0

Iov Monahul sau Părintele Iov Pătraşcu este un călugăr de la care avem multe de învăţat. Îndură suferinţa strângând din dinţi, aşteptând să capete un moment în care să tragă adânc aer în piept, fără să crâcnească, fără să spună că durerile pe care le duce zi de zi sunt atât de puternice încât, pe oricare dintre noi ne-ar pune la pământ. Zâmbeşte, povesteşte, se bucură când este vizitat, se luptă din răsputeri să le vorbească tuturor celor care îi calcă pragul, deşi, fiecare cuvânt pe care îl spune, parcă este rupt din întreaga lui fiinţă, necesintând un efort extraordinar.

RECLAMĂ

L-am întâlnit pe Iov Monahul la Bucureşti, la Spitalul Bagdasar Arseni, acolo unde, cu sprijinul multor oameni de bine, al prietenilor care l-au cunoscut prin intermediul Facebook, a reuşit să beneficieze de o serie de proceduri recuperatorii, extrem de necesare pentru uşurarea durerilor date de boala cumplită de care suferă: tetrapareza spastică, maladie care-l ţine imobilizat într-un scaun cu rotile, în imposibilitatea de a se descurca singur dar, mai mult decât atât, durerile pe care trebuie să le înfrunte sunt, de cele mai multe ori, insuportabile, din cauza spasticităţii musculare care-i provoacă încordarea maximă a muşchilor, pe perioade nedeterminate, durerile fiind comparabile cu instalarea unor cârcei nenumăraţi. S-a născut cu această suferinţă iar neputinţa îl însoţeşte de când se ştie. La botez a primit numele Ilie şI a fost crescut de bunica maternă, care i-a fost alături zi şI noapte, 32 de ani, până când a trecut la cele veşnice.
Boala care îl macină l-a ţinut departe de orice formă de învăţământ. Dar Ilie a primit o mare şansă. O vecină a bunicii l-a învăţat să scrie şI să citească.

După ce a rămas fără sprijinul bunicii, Ilie Pătraşcu a simţit îndeaproape grija Lui Dumnezeu, care nu l-a lăsat singur, ci i-a trimis în cale oameni care i-au fost de mare ajutor, prin instituţionalizarea la Centrul de îngrijire şi Asistenţă Zătreni – Vâlcea. În 2001 a fost tuns la monahism la Schitul Pătrunsa, primind numele Iov, după numele dreptului şI multpătimitorului Iov, care se trăgea din seminţia lui Avraam. După un an de aspră vieţuire monahală, în imposibilitatea de a se descurca singur, părintele Iov a fost nevoit să părăsească obştea de la Pătrunsa şI să se întoarcă la Centrul de Îngrijire şI Asistenţă Zătreni, loc în care beneficiază de sprijin continuu, indispensabil, loc în care omenia, în rândul angajaţilor, este cuvânt de ordine, de mare cinste. În cămăruţa sa de la cămin, părintele Iov Pătraşcu duce o viaţă asemenea celei de la mănăstire. A aşezat în „chilia” de la cămin numeroase icoane şI a păstrat regulile de vieţuire monahală. Nu consumă niciodată carne. Spune că e mult mai bine pentru organism să mâncăm legume şI, din când în când, când este permis de Biserică, peşte, dar să nu uităm că postul trebuie să fie leac pentru suflet, să nu fim indiferenţi, ci să fim oameni, altfel, degeaba postim.

Tetrapareza i-a înţepenit lui Iov Monahul mâinile şI întregul corp. Doar degetele piciorului stâng îi sunt cât de cât controlabile. La cămin s-a familiarizat cu tainele utilizării computerului. Aşa s-a împrietenit cu mulţi oameni, din întreaga ţară, care îl vizitează şI îl ajută cu alimente, medicamente, îl vizitează, îl duc la tratamente de recuperare şI ameliorare a durerilor care îl copleşesc, sprijinindu-l totodată financiar , întrucât părintele Iov nu are nici un venit . Cu ajutorul degetelor degetelor de la piciorul stâng, părintele Iov reuşeşte să acceseze internetul sau să întoarcă paginile cărţilor.

Vieţuind în rigoarea rânduielilor călugăreşti, nu poate consuma întotdeauna hrana oferită în Centrul de Asistenţă şI fiecare pachet cu legume primit de la cei care îi înţeleg suferinţa este o mare bucurie. În plus, cum durerile provocate de boală s-au accentuat, au intervenit, pe parcurs, şI diverse suferinţe ale stomacului şI ficatului. Pentru ameliorarea spasticităţii ridicate, medicii i-au recomandat două serii de tratament de recuperare balneară pe an care-l ajută să suporte mai uşor spasmele musculare. Însă costurile tratamentului balnear se ridică la aproximativ 3000 lei, sumă care, fără sprijinul semenilor, îi este imposibil să o poată avea în primăvară când trebuie să meargă la Călimăneşti.  sursa: jurnalul.ro

Îi puteţi scrie Părintelui Iov Pătraşcu pe paginile de facebook  – Părintele Iov Pătrascu sau Iov Monahul, pe e-mail sau messenger – parinteleiovpatrascu@yahoo.com, sau, pentru cei care îl pot sprijini cu bani , există un cont: PATRASCU ILIE RO50CECEVL3708RON0570911 CEC BANK ZATRENI.

RECLAMĂ
Articolul precedentUltima ora: BOMBĂ ÎN FOTBAL: Condescu preia conducerea FC Universitatea Craiova
Articolul următorCum arată noua organigramă a clubului FC Universitatea Craiova