Acasă SĂNĂTATE Infecția care duce la imobilizare: ”Este diagnostic greu de pus, nu avem...

Infecția care duce la imobilizare: ”Este diagnostic greu de pus, nu avem cum să prevenim apariția”

539
0

Astăzi discutăm despre ce este Zona Zoster, care sunt cauzele, simptomele și mai ales tratamentul. Medicul dermatolog, Cristina Safta, ne spune cum și dacă putem face o prevenție.

RECLAMĂ

Zona Zoster este o boală infecto-contagioasă, una dintre puținele urgențe medicale dermatologice cauzate de virusul ce în copilărie ne face varicela”, a spus medicul dermatolog Cristina Safta în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

De la ce apare Zona Zoster

În condiții de stres sau de schimbare a temperaturii bruște, de obicei, se întâmplă toamna, iarna. 

Simptomele care indică infecția cu herpes Zoster

Acest virus de reactivează și începe să dea simptomatologie sub forma inițială a unor dureri pe traiect nervos, ulterior pe piele apărând niște leziuni sub forma unor vezicule care pot să mănânce, să dea senzație de arsuri sau de usturimi.Excepțional, această boală apare și în copilărie sau la pacienții tineri, dar mult mai frecvent este întâlnită la pacienții peste 50 de ani.

Cum putem preveni apariția infecției cu herpes Zoster

Aceasta poate fi o boală imobilizată în momentul în care apare puseul acut. Preventiv, în zilele noastre, avem șansa de a ne vaccina contra virusului varicelo-zosterian. Dacă deja am trecut prin varicelă, simptomatic sau nu, șansele sunt limitate. Nu ne mai putem vaccina și automat riscăm să facem boala în viața de adult. Nu avem cum prevenim apariția ei, putem doar să o tratăm de la primele simptome.

Pacienți predispuși la Zona Zoster

Cei cu boli autoimune pot să dezvolte mai frecvent aceste simptome, dar și pacienții cu o imunitate scăzută.

Zona Zoster, confundată des cu alte afecțiuni dermatologice

La debut și mai ales prima dată când facem boala, da. Este un diagnostic destul de greu de pus și din păcate și întârzierea lui face ca boala să fie supărătoare.

Ideal ar fi ca în primele două, trei zile de la apariția simptomatologiei să începem un tratament cu medicamente antivirale. Acestea pot fi sub forma Aciclovirului, ca substanță activă. Pot fi foarte eficiente și stopează boala din evoluție, automat eliminând repercusiunile, ceea ce înseamnă dureri mult mai mici sau inexistente. 

Vitaminele care ajută la tratarea Zonei Zoster

Trebuie să ne preocupăm de repararea nervoasă și asta presupune administrare de vitamine de tipul complexului B, într-o doză crescută, de obicei de patru ori mai mare decât cea recomandată în mod obișnuit și să administrăm medicamente contra dureri. 

Boala trece de la sine. Leziunile cutanate, în două până la patru săptămâni, se remit. Însă, din păcate, principalul risc este de a rămâne cu o nevralgie post-zosteriană. Aceasta se manifestă prin dureri acerbe și imobilizante pe o perioadă nedeterminată de timp. 

Zona Zoster poate reapărea

Zona Zoster poate reapărea chiar și după câteva luni. Nu putem anticipa perioada, dar de obicei poate apărea pe aceeași zona pe care a mai fost și vom ști de la început să ne adresăm medicului și să luăm tratamentul conform indicațiilor.

Zona Zoster poate apărea oriunde, din cap până-n picioare. 

Varicela poate da complicații letale la adulți

Varicela, în viața de adult, poate să aibă niște complicații chiar letale. Riscurile sunt mult mai mari de a face această boală a copilăriei ca adult. 

Cum recunoaștem varicela

Corect ar fi să mergeți la medic, diagnosticul poate fi pus doar de un medic de specialitate. În schimb, noi putem vedea niște bășici cu lichid clar pe a cărei bază se găsește o zonă mai roșie care ne mănâncă și în același timp ne dă și o senzație de arsură. Acestea se multiplică pe zi ce trece. De obicei, ele apar din zona centrală, corporală, și se extind. 

În ce condiții este Zona Zoster contagioasă

Poate să fie contagioasă dacă o persoană imunodeprimată sau copii cu vârsta până-n 5 ani, ori cei care nu au făcut varicelă până acum, iau contact direct cu lichidul din veziculele respective.

sursa:https://www.antena3.ro/emisiuni/sfat-de-sanatate/infectie-imobilizare-diagnostic-preventie-632066.html

RECLAMĂ
Articolul precedentPilda copilului neglijat de către părinţi | Pilda zilei
Articolul următorCe faci când bebelușul se îneacă | Măsuri de prim-ajutor în caz de înec la copii