Ziua a 10-a a războiului din Ucraina. Rusia şi Ucraina au fost de acord cu o încetare a focului, astăzi, pentru şapte ore, timp în care civilii din Mariupol şi Volnovakha vor fi evacuaţi cu autobuze. Vladimir Putin a declarat, astăzi, că sancţiunile impuse Rusiei seamănă cu o declaraţie de război.
Ziua 10 a războiului din Ucraina. Cele mai importante evenimente înregistrate astăzi:
- Vladimir Putin compară sancţiunile impuse Rusiei cu o declaraţie de război
- Un negociator al Ucrainei, bănuit de trădare, a fost ucis de forţele SBU
- Ucraina acuză Rusia că nu respectă ordinul de încetare a focului pentru convoaiele umanitare
- Centrala nucleară de la Zaporojie ar fi, din nou, sub control ucrainean
- O a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene este aşteptată a avea loc în acest weekend
- Volodimir Zelenski neagă zvonurile lansate de propagandă rusă cum că ar fi fugit din Ucraina
Update 5 martie, 16.37. Avionul care a decolat astăzi de la Sankt Petersburg, cu destinaţia Washington, în ciuda interdicţiei de zbor impusă de Europa şi SUA Rusiei ar fi o cursă oficială pentru repatrierea diplomaţilor ruşi acuzaţi de spionaj.
Update 5 martie, 16.04. Mai mulți oamenii care flutură steagul ucrainean s-au adunat în centrul orașului Herson, din Ucraina, pentru a protesta față de ocupația rusă, care se instaurează.
Cele mai recente clipuri de la cei de la fața locului, citate de Sky News, arată că demonstrația este tot mai mare. Se crede că au participat până la 2.000 de persoane.
Ucrainenii au scandat „Rușii să plece acasă” și „Herson este Ucraina”, iar imaginile anterioare postate au surprins trupele rusești trăgând în aer ca răspuns.
BBC relatează că au fost înființate puncte de control în tot Hersonul, fiecare vehicul fiind oprit.
Update 5 martie, 15.47. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, avertizează că sancțiunile venite din partea Occidentului seamănă cu o declarație de război.
Vladimir Putin a avertizat că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei sunt asemănătoare cu o declarație de război, potrivit Sky News.
În comentariile făcute la televiziunea de stat rusă, sâmbătă, Putin a declarat că Rusia dorește ca Ucraina să fie „demilitarizată” și a adăugat că țara ar trebui să aibă un statut neutru.
El a repetat o replică devenită familiară, potrivit căreia Rusia speră să scape Ucraina de nazism.
Occidentul a impus sancțiuni dure Moscovei de la începutul invaziei din Ucraina, la 24 februarie, cu scopul de a afecta economia rusă.
Update 5 martie, 15.40. Forțele armate germane afirmă că „un număr tot mai mare de rezerviști” se prezintă pentru a-și oferi sprijinul în urma invaziei Rusiei în Ucraina, scrie CNN.
„În urma începerii războiului de agresiune împotriva Ucrainei, un număr tot mai mare de rezerviști contactează diferite departamente ale Bundeswehr (Forțele Armate germane – n.r.) pentru a-și oferi sprijinul”, se arată vineri pe site-ul Bundeswehr.
De asemenea, Bundeswehr a precizat că pe site-ul său au fost create canale de comunicare pentru solicitări de informații.
Update 5 martie, 14.57. Ministerul rus al Apărării acuză „naționaliștii” ucraineni că au împierdicat sâmbătă evacuarea civililor din Mariupol.
Ministerul rus al Apărării spune că „naționaliștii” ucraineni au împiedicat civilii să părăsească orașele pentru care fuseseră stabilite coridoane umanitare, potrivit agenției ruse de știri Ria, citate de BBC.
Ministerul a anunțat că forțele rusești au fost atacate după ce au înființat coridoare umanitare.
Anterior, autoritățile din Mariupol au spus că evacuarea civililor a fost amânată pentru că rușii nu respectă încetarea temporară a focului.
Update 5 martie, 14.30. Un pilot rus de bombardier s-a prăbuşit la Cernihiv şi a fost capturat de ucraineni.
Pilotul rus capturat astăzi de ucraineni a fost lăudat de preşedintele Vladimir Putin după ce a participat cu succes la o misiune de bombardare a unor zone din Siria.
Într-o fotografie, pilotul apare alături de Vladimir Putin, dar şi de fostul preşedinte sirian Hafez al-Assad.
Update 5 martie, 14.05. Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a anunţat pe Twitter că Vladimir Putin a încercat să dezbine NATO prin această intervenţie militară în Ucraina.
„Preşedintele Putin a eşuat în încercarea de a ne dezbina. Alianţa NATO este mai unită, mai determinată şi mai puternică”, a scris Jens Stoltenberg.
Update 5 martie, 13.40. Denis Kireev, un membru al delegaţiei ucrainene de negocieri cu Rusia, bănuit de trădare, ar fi fost ucis de SBU, serviciul de securitate al Ucrainei.
Potrivit NEXTA, deputatul ucrainean Denis Kireev, care ar fi părăsit anul trecut partidul lui Volodimir Zelenski, a fost împuşcat mortal, astăzi, în timp ce era reţinut de ofiţerii SBU.
Update 5 martie, 12.54. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că hubul umanitar care va coordona ajutoarele europene pentru Ucraina va fi organizat la Suceava.
„Aseară am abilitat prin hotărârea CNSU ca DSU să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub urmanitar în România. El va fi organizat la Suceava. Avem convingerea că acest hub, sub coordonarea autorităților de la Bruxelles va putea să faciliteze și să asigure coerența întregului efort care se face pentru a ajuta cetățenii ucraineni și în felul acesta contribuția autorităților române este una semnificativă”, a declarat Nicolae Ciucă.
Update 5 martie, 12.49. BBC transmite că încetarea parțială a focului, anunțată mai devreme de ruși la Volnovaha și la Mariupol, nu este respectată în acest din urmă oraș.
„Nu e nicio încetare a focului în Mariupol și nici de-a lungul traseului de evacuare. Civilii sunt gata să plece din oraș, dar nu pot să plece în timp ce sunt bombardați. Rușii continuă să ne bombardeze și folosesc artileria. Este o nebunie!”, a declarat viceprimarul Serhii Orlov, potrivit postului britanic.
Update 5 martie, 12.26. Un avion rusesc a fost filmat când era doborât de forţele ucrainene, transmite agenţia Nexta într-un clip video postat pe Twitter.
Pe imagini se poate observa cum avionul de vânătoare este lovit şi apoi este cuprins de fum şi se prăbuşeşte, în aplauzele şi strigătele ucrainenilor aflaţi la sol şi care filmau cu telefonul mobil.
Update 5 martie, 12.25. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că până astăzi 2.382 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România.
„De la începerea conflictului din Ucraina, 2.382 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională”, a transmis MAI.
Astfel, pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.
Complementar, aceștia vor putea beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.
Update 5 martie, 12.20. Bombardamentele ruseşti continuă în Cernihiv. Un depozit de muniţie aflat în curtea unei unităţi militare a explodat.
Nu există deocamdată informaţii despre victime.
Update 5 martie, 11.55. Peste 60.000 de ucraineni s-au întors până în acest moment în țară să lupte contra rușilor, a anunțat astăzi ministrul ucrainean al Apărării.
Ministrul Apărării Oleksii Reznikov a anunțat sâmbătă pe Twitter că 66.224 de oameni s-au întors în Ucraina să lupte împotriva rușilor.
„Atât de mulți oameni s-au întors din străinătate în acest moment pentru a-și apăra Țara de hoardă. Acestea sunt încă 12 brigăzi combatante și motivate! Ucraineni, noi suntem invincibili”, a scris Oleksii Reznikov pe rețeaua de socializare.
Pe de altă parte, un oficial american a declarat pentru CNN că Rusia plănuiește să desfășoare până la 1.000 de mercenari în plus în viitorul apropiat în Ucraina.
Update 5 martie, 10.25. Potrivit presei din Ucraina, peste 10.000 de militari ruşi au fost ucişi de la începutul războiului şi până astăzi.
Totodată, pierderile suferite de ruşi mai enumeră 269 de tancuri, 105 sisteme de artilerie, 39 de avioane, 40 de elicoptere, precum şi 945 de blindate.
Update 5 martie, 10.20. Încetarea focului în orașul Mariupol din Ucraina va dura 7 ore, iar evacuarea civililor se va face cu autobuze, au anunțat autoritățile locale.
Potrivit BBC, care citează autoritățile din Mariupol, încetarea focului va dura 7 ore, între orele locale 9.00 și 16.00, iar evacuarea civililor va începe la ora locală 11.00. Traseul coridorului umanitar este de la Mariupol la Zaporizhzhia, un oraș situat în vestul țării.
Autobuzele vor pleca din trei locații din oraș, iar pe traseul stabilit va putea circula și transportul privat. Autorităților le-au cerut șoferilor să folosească la maximum tot spațiul pe care îl au în vehicule.
Update 5 martie, 09.05. Jurnaliştii de la Kiev anunţă că Centrala Nucleară de la Zaporojie este din nou sub control ucrainean.
Este o informaţie care încă nu a fost confirmată din surse oficiale. Între timp au apărut noi imagini din interiorul centralei nucleare, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care a fost bombardată de armata rusă.
În imaginile făcute publice de autorităţile ucrainene, operatorii centralei Zaporojie cer disperaţi soldaţilor ruşi să oprească imediat atacul lansat asupra unităţii, pentru a se evita un dezastru nuclear.
Update 5 martie, 08.58. Într-un nou clip video postat pe reţelele sociale, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a negat zvonurile că ar fi părăsit Ucraina şi a spus că astfel de informaţii sunt lansate de propaganda rusă.
Update 5 martie, 08.15. Ministerul rus al Apărării a anunțat că astăzi se vor deschide coridoarele umanitare din orașele Mariupol și Volnovakha.
Un „regim de liniște” va fi implementat pentru ca populația civilă să părăsească orașele, a precizat Ministerul Apărării, potrivit presei ruse citate de BBC.
Anterior, primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, a cerut un coridor umanitar în contextul blocadei în curs și a ceea ce el a numit „atacuri nemiloase” din partea trupelor rusești.
Update 5 martie, 07.30. Aproximativ 1,2 milioane de persoane au fugit deja din Ucraina pe fondul invaziei rusești, potrivit celor mai recente cifre ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.
Potrivit BBC, mai mult de jumătate dintre refugiați au ajuns în Polonia, în timp ce 150.000 au trecut în Ungaria, iar restul în alte țări europene.
Țările vecine, Moldova, Slovacia și România, au fost următoarele țări cu cel mai mare număr de refugiați.
„Mulți alții sunt în mișcare atât în interiorul, cât și în afara țării”, a precizat UNHCR. „Ei au nevoie de protecție și sprijin. Pe măsură ce situația continuă să evolueze, se estimează că aproximativ 4 milioane de persoane ar putea fugi din Ucraina”, a mai anunțat ONU.
Update 5 martie, 01.50. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un nou mesaj pe Twiiter în care a solicitat, din nou, liderilor lumii să închidă spaţiul aerian al Ucrainei.
„Terorismul nuclear necesită acțiuni decisive ca răspuns. La ședința Consiliului de Securitate al ONU, am cerut închiderea spaţiului aerian al Ucrainei și lansarea unei operațiuni pentru menținerea păcii și securității. Scopul este de a salva instalațiile periculoase. Lumea nu trebuie să privească, ci să ajute!”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.
Update 5 martie, 01.20. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Praga, Tbilisi, Lyon, Bratislava, Frankfurt sau Vilnius, precum şi în multe alte oraşe, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de poporul ucrainean.
Totodată, oamenii au cerut ca războiul din Ucraina să fie oprit.
sursa:https://www.antena3.ro/externe/razboi-ucraina-rusia-5-martie-2022-631430.html