Carnea de porc se scumpește de la o zi la alta, iar de Crăciun vom scoate mai mult din buzunare dacă vom dori să punem pe masă friptură și sarmale. Potrivit estimărilor, în perioada Sărbătorilor de iarnă un kilogram de carne de porc va costa în jur de 20 de lei, dar depinde foarte mult de sortimentul ales.
De ce se scumpește carnea de porc
Carnea de porc s-a tot scumpit în această perioadă, iar prețurile vor exploda până la sfârșitul anului. De vină ar fi creșterea prețului la energie și gaze spun producătorii care sunt obligați să plătească mai mult pe utilități.
Pe de altă parte, fermele românești au efectivele tot mai reduse din cauza pestei porcine africane și nu mai pot asigura decât o mică parte din necesarul de consum. La 1 noiembrie, în România existau nu mai puțin de 585 de focare, majoritatea înregistrate în județul Ialomița
Ce spune Asociația Producătorilor de Carne de Porc
Fermierii au precizat că ceea ce se întâmplă în prezent este o adevărată catastrofă în contextul în care au fost sacrificate aproape jumătate de milion de animale. Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, a afirmat că „suntem într-o perfectă catastrofă, pesta porcină africană a provocat un incendiu asupra industriei, care durează de patru ani, n-am avut sprijin de la autorități. Doar anul asta peste jumătate de milioan de porci au fost omorâți și îngropați, peste 40.000 de scroafe au fost ucise”
Adrian Bența, specialist economic: „O scumpire sezonieră”
Pe de altă parte, specialiștii încearcă să ne liniștească și spun că această scumpire este una sezonieră. Adrian Bența, analist economic, a spus la B1Tv că, așa cum de Paște se scumpește carnea de miel, toto așa de Crăciun avem prețuri mai mari la carnea de porc. „Este o scumpire sezonieră. De Paște se scumpește carnea de miel, de Crăciun se scumpește carnea de porc. Aceste creșteri sunt oarecum naturale, generate de momentul respectiv. De Crăciun avem mai multă cerere pentru porc. Din punctul meu de vedere este o creștere sezonieră, nu este una permanentă”, a afirmat Bența.
Există însă anumite chletuieli care scumpesc produsul la raft. Prețurile sunt mai mari și pentru că produsele provin din import dar și pentru că s-a devalorizat leul. Apoi, au crescut mult cheltuielile și cu transportul din cauza prețului mai mare la combustibil. Specialistul este de părere că vorbim, de fapt, despre o creștere generalizată a prețurilor la alimente, nu numai la carnea de porc. „Vorbim și de o creștere generalizată a prețurilor, nu discutăm doar despre prețul cărnii de porc. Este vorba despre o inflație generală pentru toate produsele. După unele estimări, există un procent între 5 – 7%. Părerea mea este că pentru alimente, strict pentru alimente, probabil inflația va fi între 8% și 10%”, a mai precizat analistul economic.
Prin urmare, creșterea prețului la gaze și energie, creșterea prețului la combustibil. dar și pesta porcină care a decimat animalele din ferme sunt cauzele pentru care anul acesta vom mânca sarmale mai scumpe.
Cât costă acum carnea de porc
Până la Crăciun mai avem de așteptat o lună. Însă ofertele din supermarketuriau început de pe acum să se înmulțească. De exemplu, cei de la Kaufland au câteva promoții pe care ar fi bine să nu le ratezi. În magazin vei găsi, până la 23 noiembrie:
- Pulpă de porc pentru gătit la 12,99 lei kilogramul.
- Fleică de porc fără os, fără șoric, ideală pentru gătit – 14,99 lei
- Rasol posterior de porc – 8,99 lei
Și din catalogul ceor de la Penny poți alege carne pentru Căciun, în ideea în care o păstrezi la congelator. De exemplu, aici găsești la reducere Piept de porc cu os, feliat, preț 15,99 lei. Cei de la Lidl scot la ofertă în aceste zile spată de porc fără os, la 1,19 lei suta de grame, ceafă de porc cu os, feliată la 6,99 lei suta de grame, cârnați groși de porc la 14,99 lei kilogramul.
sursa:https://www.click.ro/news/national/de-ce-scumpeste-carnea-de-porc-si-cat-va-costa-un-kilogram-de-craciun