Toamna este sezonul gutuilor, fructe care au numeroase beneficii pentru sănătate. Atât frunzele, cât și fructele, au fost folosite încă din Antichitate ca remedii naturiste.
Beneficiile frunzelor de gutui
Principalele proprietăți ale frunzelor de gutui provin din acizii organici, în special din acidul quinic, în concentrație de 72%, acidul citric, în jur de 13%, dar și oxalic, malic, fumaric şi shikimic.
De asemenea, frunzele de gutui se regăsesc și compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie cum ar fi quercetina şi rutinul. Frunzele de gutui se pot usca pentru a obține ceai, având multe beneficii pentru organismul uman.
La ce se poate folosi ceaiul de frunze de gutui
Ceaiul de frunze de gutui se poate folosi pentru a trata insuficiența cardiacă și bolile de ficat, dar și afecțiunile cardiovasculare. Frunzele de gutui conțin multe vitamine și pot folosite în ameliorarea stărilor de nervozitate, depresie, agitatie și insomnie.
Frunzele de gutui și gutuile au proprietăți diuretice și depurative, eliminând toxinele din organism și fiind des întâlnite în curele de slăbire, ajutând la detoxifiere.
Sucul de gutui poate fi folosit pentru tratarea bolilor de ficat și pancreas, stimulând activitatea pancreasului. Ceaiul de frunze de gutui ajută și în tratarea răcelilor, gripelor și infecțiilor gastro-intestinale.
Decoctul de frunze de gutui se obține din patru linguri de frunze uscate fierte în jumătate de litru de apă, timp de 30 de minute. Rezultatul se filtrează prin sifon, se completează cu apă și se îndulcește cu miere.
Compotul de gutui se ajută la ameliorarea crampelor intestinale, diaree şi dureri provocate de ulcer. Reglează, tranzitul intestinal și este eficient în tratarea hemoragiilor uterine şi a hemoroizilor externi.
Pentru a ameliora simptomele infecțiilor gastro-intestinale sau diareei, puteți obține un decoct din 5 grame de frunze de gutui, amestecată din 200 de ml de apă fiartă, ținut pe baie de abur timp de 2o de minute.
sursa: https://agromedia.ro/beneficiile-gutuilor-si-ale-frunzelor-de-gutui-cum-se-pot-consuma-13995