Acasă CoronaVirus Pacienții fără COVID nu mai prind loc în spitale, din cauza numărului...

Pacienții fără COVID nu mai prind loc în spitale, din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus

558
0

România a depăşit azi pragul de 160 de mii de pacienţi diagnosticaţi cu COVID 19. Spitalele sunt sufocate, ambulanţele vin necontenit şi medicii au rămas fără soluţii. În toată avalanşa de noi infectări, pacienţii cronici, neatinşi de noul cornavirus, se tem că vor muri acasă. Sistemul nu mai are loc pentru ei. 

RECLAMĂ
  • În jur de 9.400 de pacienți infectați cu noul coronavirus sunt internați acum în spitalele Covid din România.
  • Peste 650 de pacienți infectați cu noul coronavirus sunt internați la Terapie Intensivă.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Elena Grosaru, pacientă: Spitalul va fi transformat în COVID. Sunt disperată dacă spitalul se închide. Aici există aparatură care îmi poate salva rinichiul. Am infecţie acolo şi trebuie să îmi dreneze acea infecţie.

E strigătul disperat al unei paciente care a bătut la uşile mai multor medici până când a găsit unul care o poate ajuta. Spitalul Colentina, cel în care lucrează doctorul ei, va fi transformat în totalitate în unitate COVID.

Teodor Voiosu, medic gastroenterolog Spitalul Colentina: Nu tratăm pacienţi covid şi non covid, tratăm oameni bolnavi. Nu putem să plimbăm pacienţii de colo colo în funcţie de un virus.

Situaţia e gravă în toată ţara.

În Spitalul Judeţean din Bistriţa au fost amânate toate operaţiile care nu reprezintă o urgenţă.

Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița: Sperăm ca lucrurile să nu degenereze pentru că altfel vom fi nevoiţi să oprim orice spitalizare a pacienţilor non covid.

Aceeaşi decizie a fost luată şi la Târgu Mureş.

Mariana Moldovan, Spitalul Judeţean Târgu Mureş: Au fost sistate internările cronice, adică internările programate, fiind efectuate intervenţiile de urgenţă şi cele care nu pot suporta amânare.

S-a ajuns în această situaţie pentru că cele 226 de spitale destinate tratării pacienţilor cu COVID nu mai fac faţă numărului mare de cazuri.

Spitalele sunt sufocate. 9.399 de bolnavi de covid 19 sunt internaţi acum. Cei mai mulţi de la începutul epidemiei. Avem şi un al doilea record înregistrat astăzi. Cei mai mulţi pacienţi în stare gravă şi critică internaţi la Terapie Intensivă – 651.

Spitalele sunt sub presiunea internărilor. Aşa că se ia în calcul inclusiv ca asimptomaticii şi cei cu simptome, dar fără alte boli, să fie monitorizaţi de medicii de familie. Nu se ştie cum sau de când. Cert este că medicii de familie spun că nu vor merge acasă la pacienţii infectaţi.

Eva Cristescu, medic de familie: Medicina de familie nu a primit nici măcar un capăt de aţă de la autorităţi. Ideea vizitei la domiciliu e cel puţin hilară. Cu echipamentul pe care trebuie să îl poarte ca să se protejeze şi să îl îndepărteze după aceea, unde? În holul blocului?

La Institutul Matei Balş, cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară, bolnavii ajunseseră să aştepte chiar şi zece ore pentru o evaluare. Aşa că cei fără simptome au fost trimişi la alte spitale.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Suntem de primă linie şi ar trebui să ne ocupăm strict de formele medii şi severe.

Situaţia e atât de gravă încât medicii din spitalele non covid au ajuns să dea chiar şi o sută de telefoane ca să găsească un loc pentru transferul unui pacient testat pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2.

Sursa: observatornews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentNelu Tătaru și Raed Arafat au anunțat și mai multe restricții. Se prelungește starea de alertă cu 30 de zile 
Articolul următorRomânia a inclus 32 de țări pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Carantină obligatorie pentru cei care vin de acolo