Acasă Stiri Trei hectare de pădure, din arii naturale protejate, defrișate în Dolj în...

Trei hectare de pădure, din arii naturale protejate, defrișate în Dolj în plină pandemie de coronavirus

492
0

În pandemie, lumea a stat în loc. Dar drujbele din pădurile României nu au tăcut. Mai mult, au căzut pradă defrişărilor zone vaste din arii naturale protejate. Un exemplu vine din Dolj, acolo unde trei hectare de pădure sunt puse la pământ, în ciuda avertismentelor ONG-urilor din domeniul protecției mediului.

RECLAMĂ
  • Reprezentanții ONG-urilor atrag atenția în legătură cu pericolul reprezentat de aceste defrișări.
  • Arborii tăiați ar urma să fie transformați în hârtie.

Suntem în localitatea Cetate, din judeţul Dolj. Pădurea de aici face parte dintr-o arie „Natura 2000”. Datorită speciilor de păsări care cuibăresc aici, întreaga zonă este protejată prin lege de acțiuni care ar pune în pericol viețuitoarele.

În realitate, nimic nu i-a împiedicat nici măcar pe angajaţii de la ocolul silvic să vândă trei hectare de pădure.

Reprezentant firmă: Noi le-am cumpărat, le exploatăm, facem hârtie.

Cristina Oprea, reporter Observator: Bun şi ce se întâmplă cu aceste păsări, nu ar trebui protejate? Sunt păsări pe cale de dipariţie unele dintre ele.

Reprezentant firmă: Nu ştim. Nu ştim noi cum se protejează.

Rezemată de unul dintre puţinii copaci care au mai rămas în picioare, găsim și autorizația lucrărilor.

Potrivit acestui panou, care ne dă detalii despre ce anume s-a avizat aici, asistăm la o serie de lucrări de regenerare a zonei forestiere. În spatele nostru, observăm că toți copacii au fost puși la pământ și nu a mai rămas nici măcar un lastar.

Despre ce înseamnă regenerarea suprafeţei forestiere sau protecţia faunei, activiştii de mediu şi reprezentanții Romsilva nu ajung la un acord. Această tânără reprezintă un ONG care a lucrat la identificarea tuturor speciilor care trăiesc aici şi a elaborat un set de masuri de protecţie a lor, în conformitate cu legislaţia europeană.

Raluca Mihai, reprezentant ONG: Conform legistaţiei europene, se taie doar copacii bătrâni şi uscaţi, în niciun caz nu se taie copacii sănătoşi şi puternici şi se plantează, se replantează în zonele respective. Dar aici, cum s-a tăiat absolut tot, trebuie să aşteptăm 30 de ani ca să se refacă zona aceea.

Ce măsuri ar trebui luate pentru a proteja fauna din zonă ne spune chiar un angajat al Direcţiei Silvice Dolj.

Dănuț Rățoi, purtător de cuvânt Direcţia Silvică Dolj: Sunt legate de interzicerea depozitării de carburanţi în fondul forestier şi în apropierea cursurilor de apă, de interzicerea deversării uleiurilor, de interzicerea depozitării deşeurilor de orice fel.

Din 2018, ariile naturale protejate din România se află în administrarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale protejate. În Dolj, instituţia nu are o structură locală.

Sursa: observatornews.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentRestaurantele vor putea primi clienți în interior doar după 1 iulie – surse
Articolul următorDoi poliţişti din Brăila au murit, în urma unui accident rutier, la Şuteşti