O mare parte dintre amenzile date în starea de urgență ar putea fi anulate, spune proiectul de lege, depus în procedură de urgență de PSD, ALDE și Pro România.
După ce Curtea Constituțională a decis că amenzile date în starea de urgență nu sunt constituționale, liberalii fie cereau o ordonanță de urgență pentru anularea acestora, fie spuneau ca oamenii să se descurce singuri în instanță.
Însă pentru a nu bloca instanțele, social-democrații, alături de ALDE și Pro România, au venit cu această inițiativă legislativă care ar putea fi adoptată în maximum 3 săptămâni.
Potrivit inițiativei, cei care deja și-au plătit sancțiunile, își vor recupera banii printr-o simplă cerere.
Pe de altă parte, autorităţile au stabilit obligativitatea purtării măștii în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, pe toată perioada stării de alertă, adică între 18 mai și 16 iunie. Cine nu se supune legii riscă amenzi de până la 2.500 de lei.
Amenda pentru lipsa măştii în locurile amintite este cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei şi este prevăzută în Legea 55/2020 privind starea de alertă, în vigoare din 18 mai.
Odată ce o persoană a fost sancţionată şi a intrat în posesia procesului-verbal de contravenţie, ea are 15 zile la dispoziţie pentru a plăti jumătate din amenda aplicată de poliţist. De altfel, agentul constatator va fi cel care va decide sancţiunea, potrivit Mediafax.
În funcţie de comportamentul respectivei persoane, agentul poate da şi avertisment, în conformitate cu prevederile OG 2/2001. În schimb, dacă va face scandal şi nu va vrea să se legitimeze, spre exemplu, poliţistul va putea invoca circumstanţe agravante şi va putea aplica chiar maximul legal, respectiv suma de 2.500 de lei.
Sursa: antena3.ro