Acasă Stiri Cum vor fi organizate slujbele în biserici după 15 mai. Parohiile din...

Cum vor fi organizate slujbele în biserici după 15 mai. Parohiile din străinătate au primit deja reguli stricte

515
0

În timp ce lumea începe să se relaxeze au apărut și primele reguli despre cum vor fi organizate slujbele în biserici în viitorul apropiat, iar FANATIK vă prezintă o listă cu măsuri valabile pentru mai multe parohii din străinătate.

RECLAMĂ

Cum vor fi organizate slujbele în biserici

În timp de premierul Ludovic Orban a vorbit despre cum vor fi organizate slujbele în biserici, FANATIK a intrat în posesia unor măsuri ce vor fi aplicate pentru parohiile din Spania și Portugalia.

Ludovic Orban a spus, joi, că există posibilitatea ca slujbele să poată fi reluate în bisericile din Romînia, după 15 mai. Astfel, premierul a anunțat că, într-o primă fază, ceremoniile ar putea fi permise doar în aer liber, cu respectarea anumitor măsuri.

„Cel mai probabil, când va fi permisă, oficierea slujbelor nu se va putea face în spaţii închise, ci în afara bisericilor. Vine vara şi se vor putea organiza în bune condiţii afară, cu respectarea măsurilor sanitare, cu portul măştii”, a spus, joi, Ludovic Orban.

Declarația premierului vine în contextul în care tot mai multe persoane publice, inclusiv europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, au cerut redeschiderea bisericilor.

Bisericile parohiilor din străinătate vor funcționa după reguli stricte

În parohiile din străinătate lucrurile stau puțin altfel, iar bisericile comunităților de români din afara țării au început să primească deja o serie de măsuri și un calendar de primire a credincioșilor la slujbe.

FANATIK a obținut, de pe pagina Parohia Tenerife, recomandările făcute de Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, pentru toate bisericile românilor din aceste două țări

De aici, am observat că bisericile vor intra, progresiv, în patru etape, pe care le redăm în continuare:

Faza 0. Sfintele slujbe se vor oficia ca și în perioada de criză, cu ușile bisericilor încuiate și cu un număr foarte restrâns de credincioși necesari pentru a se asigura slujirea liturgică în condiții canonice (de regulă, preotul împreună cu cântărețul și paraclisierul).

Faza 1. Este permisă participarea credincioșilor la sfintele slujbe, cu o prezență de 30% din capacitatea locașului de cult, respectându-se cu strictețe normele sanitare de protecție impuse de autoritățile civile, și recomandările liturgice și pastorale de la punctul B.

Faza 2. Este permisă participarea credincioșilor la sfintele slujbe, cu o prezență de 50% din capacitatea locașului de cult, respectându-se cu strictețe normele sanitare de protecție impuse de autoritățile civile, și recomandările liturgice și pastorale de la punctul B.

Faza 3. Se va intra în normalitate dar respectându-se în continuare măsurile care vor fi impuse de oficialitățile civile, până la găsirea unui tratament adecvat pentru eradicarea coronavirusului.

Episcopul Spaniei și Portugaliei a mai transmis parohiilor o serie de recomandări, pe baza cărora urmează să fie efectuate slujbele.

Astfel, credincioșii care prezintă simptome de infecție sunt rugați să rămână acasă, iar persoanele în vârstă și cele cu probleme majore de sănătate nu vor putea merge la slujbe în fazele 1 și 2 ale tranziției.

Tot în fazele 1 și 2, credincioșii vor veni la biserică doar purtând mască de protecție, iar icoanele și obiectele sfinte vor fi cinstite doar prin închinare, fără a le săruta. Totodată, salutul se va face doar verbal, fără datul mâinii și fără îmbrîțișîri.

Ușile bisericilor vor rămâne tot timpul deschise, în fazele 1 și 2, iar lăcașurile de cult unde sunt două intrări vor avea căi de intrare și ieșire separate.

Bisericile românilor din Spania și Portugalia vor avea amplasate la intrare soluții dezinfectante, puse la dispoziția credincioșilor, iar cei care vor intra în lîcașurile de cult vor trebui să respecte o distanță de cel puțin 1,5-2 metri, regulă valabilă pentru cei cu domiciliu diferit.

Credincioșii sunt rugați să nu mai ducă ofrandele direct la altar, ci să le lase în pangar, de unde o persoană desemnată le va duce la altar, iar umblarea cu discul se suspendă în fazele 1 și 2.

Totodată, obiectele de cult, icoanele, mobilierul, precum și întregul spațiu de slujire vor fi igienizate înainte de fiecare slujbă, mai transmite Episcopul Spaniei și Portugaliei.

Cât despre împărtășirea credincioșilor, acesta se va face tot cu lingurița, dar având grijă să nu se atingă buzele credincioșilor. În plus, pentru acest ritual vor fi folosite mai multe lingurițe, iar după fiecare persoană împărtășită, lingurița va fi introdusă într-un vas cu apă la temperatura de fierbere, apoi în altul cu alcool de cel puțin 70 de grade.

Atât preotul care împărtășește cât și persoanele ajutătoare vor purta obligatoriu mască de protecție în fazele 1 și 2 ale tranziției, potrivit acelorași măsuri.

În perioada fazelor 1 și 2 se va renunța la miruirea credincioșilor după Sfânta Liturghie, iar la Sfântul Maslu aceasta se va face  o singură dată, la sfârșitul slujbei, cu un bețișor de unică folosință pentru fiecare credincios.

Cununiile religiose și botezurile se vor face cu un număr redus de participanți, iar după fiecare botez cristelnița se va goli și se va dezinfecta.

În ceea ce privește slujbele de pomenire, Episcopul Spaniei și Portugaliei anunță că nu se va putea împărți colivă sau alte daruri în biserică și nici în afara acesteia, iar slujbele de înmormântare vor fi făcute după tradiția noastră liturgică, respectându-se toate normele sanitare și de distanțare impuse, în funcție de faza de tranziție.

Sursa: fanatik.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentFermier german lovește un român, culegător de sparanghel, care-l filma, în timp ce se certau: „Aici e sclavie curată!” 
Articolul următorBulgaria dă liber la vacanțe, 47% dintre hotelieri reduc prețurile