Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat, într-o postare pe Facebook, că Ordonanța care amână plata ratelor până la 9 luni nu este retrasă, în ciuda unui document oficial care arată acest lucru.
Florin Cîțu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că Ordonanța va fi corectată în ședința de Guvern, care va avea loc luni, de la ora 17.00.
”Ordonanța care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasa! Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare. Varianta cu toate observatiile incluse se va publica dupa sedinta de guvern de astazi”, a scris Florin Cițu, pe Facebook.
Documentul, cu antetul Secretariatului General al Guvernului, a fost trimis Camerei Deputaților, în scopul retragerii Ordonanței de Urgență A Guvernului nr.34/26.03.2020 pentru acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, înaintată spre publicare în Monitorul Oficial, cu adresa nr.34/O.U/30.03.2020.
Marcel Ciolacu a taxat bâlbâiala Guvernului Orban și a spus că retragerea de la publicare a ordonanței ”e o nouă dovadă de prostie și haos în care acest Guvern aruncă românii și firmele românești”.
Ce prevede ordonanța
Ordonanța prin care se amână plata ratelor de către români a fost adoptată, săptămâna trecută, de Guvern. Ministrul Finanţelor anunța că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului, persoană fizică sau juridică.
Durata de suspendare poate fi cuprinsă între una și nouă luni, dar aceasta nu va depăşi data de 31 decembrie 2020. Măsurile sunt prevăzute într-o ordonanță adoptată joi de Guvern.
„De la data intrarii în vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Deci ordonanţa spune cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie. Debitorul poate opta să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente, aferente imprumutului pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni. Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane care doresc doar să suspende pe perioade de o lună, dăuă sau trei luni”, a explicat Florin Cîțu.
Acesta a mai spus că cererile se pot depune până la încetarea stării de urgență. De asemenea, ministrul a precizat şi cine poate beneficia de suspendarea ratelor la bancă.
„Suspendarea plăţii ratelor bancare se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate de situaţia gravă generată de pandemia de Covid-19”, a mai spus Cîțu.
Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate depune până la încetarea stării de urgenţă, electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.
Florin Cîțu a precizat că dobânzile se vor eșalona.
„Articolul 4 a stipulat: dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se eșalonează pe toată durata creditului. Efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepție la creditele ipotecare pentru care se plătește eșalonat până la maxim cinci ani”, a mai spus ministrul Finanțelor.
Sursa: antena3