Acasă Stiri Ce se întâmplă în corpul oamenilor, după infectarea cu coronavirus. Simptomele COVID-19,...

Ce se întâmplă în corpul oamenilor, după infectarea cu coronavirus. Simptomele COVID-19, de la o zi la alta 

783
0

Un caz de coronavirus cu simptome ușoare nu e comparabil cu un caz de gripă ușoară. Aceasta e prima concluzie a specialiștilor de la o publicație americană care explică foarte clar ce înseamnă, de fapt, pentru corpul uman infectarea cu noul coronavirus. 

RECLAMĂ

Simptomele pot fi variate, în funcție de organismul fiecăruia. În timp ce unii se vindecă în maximum două săptămânii, în cazul altora pot apărea complicații. Bussines Insider a publicat un material în care sunt studiate în amănunt simptomele COVID-19 care apar de la o zi la alta în organismul uman, dar şi ce se întâmplă în corpul uman infectat de coronavirus.

14% au fost cazuri grave, iar 6% sunt cazuri critice. Pentru a fi foarte clar: un caz de coronavirus cu simptome ușoare nu este comparabil cu un caz de gripă ușoară. Simptomele sunt destul de grave. Cazurile severe se confruntă cu nevoia de oxigen suplimentar, iar cazurile critice se confruntă cu probleme respiratorii și cu cedarea unor organe vitale. Simptomele, tratamentul și evoluția bolii variază de la pacient la pacient, în funcție de categoria în care fiecare pacient se află.

Ar putea dura între două și 14 zile de la expunerea la virus până la manifestarea primelor simptome. La început ar putea părea o răceală sau gripă obișnuită. Numeroși pacienți fac febră. The World Health Organization – China a ajuns la concluzia că 88% dintre cazurile de infecție cu coronavirus au făcut febră. Un alt studiu arată că doar 44% dintre pacienți au prezentat simptome de febră la internarea în spital, iar 89% au făcut în cele din urmă febră. Au existat însă cazuri care au prezentat simptome gastrointestinale: diaree, vomă, disconfort abdominal, simptome prezentate cu câteva zile înainte de problemele respiratorii.

În primele zile ale infecției, virusul invadează celulele pulmonare. Inflamarea căilor respiratorii generează un cerc vicios, care nu se oprește până când niciun țesut nu rămâne neafectat. Această inflamare explică de ce o tuse seacă este cel mai răspândit simptom de coronavirus. Așa se explică și problemele de respirație și producția de secreții (flegmă). Alte simptome ce pot apărea în această perioadă sunt oboseala, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare sau nas înfundat. În ziua a cincea, pacienții pot constata că au probleme respiratorii, iar de regulă durează cam o săptămână până când o persoană ajunge la spital. Cazurile ușoare, totuși, se vindecă până la acest punct. Dar cazurile moderate sau critice dezvoltă pneumonie, care poate oscila între forme de boală care nu pun în pericol viața pacientului la forme grave. Durata recuperării în cazul acestor pacienți poate dura fie câteva zile, fie săptămâni.

Tratamentul ARDS include oxigenare suplimentară și ventilare mecanică. Scopul este pomparea de oxigen în fluxul sanguin, dat fiind că plâmânii nu mai pot face asta. Aceasta este cauza principală a deceselor cauzate de COVID 19. Chiar dacă pacienții supraviețuiesc, pot rămâne cu sechele permanente la plămâni. SARS generează găuri în plămâni, asemănătoare cu fagurii de albine, care se manifestă și în cazul bolnavilor de coronavirus. Ultimele studii arată că majoritatea deceselor cauzate de coronavirus au loc între 14 și 19 zile de la infectare. Iar majoritatea cazurilor de vindecare au loc după două săptămâni și jumătate. În cazurile critice, recuperarea poate dura luni. Un pacient aflat în perioada de recuperare, poate fi în continuare contagios. Această categorie de persoane trebuie să țină legătura cu medicii și cu autoritățile pentru determina dacă mai prezintă riscuri de sănătate pentru ceilalți.

Cel mai sigur mod de a evita riscul de infecție este izolarea. COVID 19 se transmite ușor de la o persoană la alta prin strănut și tuse. Prin urmare, spălați-vă des pe mânini și evitați contactul cu alte persoane. De asemenea, curățați și dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact zi de zi„, se arată în materialul Bussines Insider.

Sursa: romaniatv

RECLAMĂ
Articolul precedentBILANŢ CORONAVIRUS, ne îndreptăm spre scenariul 4: 1452 de români infectaţi, 139 de români s-au vindecat, 25 sunt în stare gravă
Articolul următorGravide refuzate de spitale: ”Pentru că suntem din Suceava şi suntem cazuri suspecte”