Acasă Stiri Pandemia de coronavirus pe glob. 627 de morţi în 24 de ore...

Pandemia de coronavirus pe glob. 627 de morţi în 24 de ore în Italia

307
0

În toată lumea, numărul de cazuri confirmate a trecut de 244.000, iar cel al deceselor a depășit 10.000. În Italia au murit în ultimele 24 de ore 627 de oameni.

RECLAMĂ

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR DE VINERI, 20 MARTIE:

UPDATE 21:00 Primarul din Nisa interzice locuitorilor să iasă din case 

Primarul din Nisa, un oraş din sud-estul Franţei cu 340.000 de locuitori, va interzice rezidenţilor să iasă din case începând de vineri, de la ora locală 20:00 (19:00 GMT), în încercarea sa de a limita răspândirea noului coronavirus, informează Reuters.

Măsura anunţată de edilul din Nisa reprezintă o interdicţie suplimentară în comparaţie cu cele decretate deja pe plan naţional.

Mai multe drone ale poliției au fost lansate deasupra orașului, ordonându-le oamenilor printr-o portavoce să meargă acasă. Din primele informații se pare că cel puțin cinci persoane care au refuzat să se conformeze au fost plasate în arestul poliției.

Într-un interviu acordat cotidianului Journal du Dimanche, primarul din Nisa, Christian Estrosi, care a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, a dezvăluit şi că intensitatea furnizată de sistemul de iluminat public va scădea odată cu ora de intrare în vigoare a noii interdicţii.

 UPDATE 20.50: UE nu s-a pregătit niciodată să se confrunte cu o pandemie, spune şeful diplomaţiei europene

Uniunea Europeană este constrânsă să gestioneze din mers crizele declanşate de propagarea noului coronavirus, întrucât ea nu s-a pregătit niciodată să se confrunte cu pandemii, a spus vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

″Michel Barnier mi-a amintit că a fost însărcinat cu câţiva ani în urmă să realizeze o analiză despre capacitatea de răspuns a Uniunii Europene în faţa crizelor. El a făcut recomandări pentru a creşte capacitatea de răspuns în caz de pandemie, dar nimic din ce a propus nu s-a pus în practică″⁣, a relevat Borrell în timpul unei conferinţe telefonice cu patru agenţii de presă, consemnează AFP.

Raportul lui Michel Barnier, în prezent negociatorul european pentru Brexit, datează din 2006.

“Trăim într-un moment critic pentru construcţia Uniunii Europene (…) Acum ne dăm seama că este nevoie de o capacitate de răspuns colectiv mult mai mare”, a adăugat el.

 20.20: 25 de milioane de americani ar putea fi infectați în California

Situaţia din Statele Unite devine, dramatică. Cresc accelerat cazurile de oameni care au Covid-19, iar oficialii anunţă că nu au suficiente echipamente de protecţie. Washingtonul se pregăteşte ca de război, iar unele state au luat deja măsuri radicale. California, cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, intră în carantină.

Este cea mai mare astfel de izolare la nivel federal din Statele Unite, pe timp de pace, în condiţiile în care numărul cazurilor de infectare cu coronavirus creşte cu 20% de la o zi la alta.

Guvernatorul Californiei se aşteaptă ca 25 de milioane de oameni să fie infectaţi în următoarele 8 săptămâni.

Expertul în boli al guvernului american i-a explicat chiar lui Mark Zuckerberg care este situaţia în momentul de faţă.

Dr. Anthony Fauci, expert guvernamental: “Suntem încă în faza de escaladare a acestei epidemii. Mark, aşa cum ştii, la nivel mondial, diferite state sunt în stadii diferite ale epidemiei.”

În acest timp, pe coasta de Est, primarul New Yorkului cere ajutorul armatei.

Bill de Blasio, primar New York: „În 2-3 săptămâni ni se vor termina toate proviziile necesare spitalelor. Singura modalitate prin care noi stocuri să fie primite la timp este implicarea armatei. E la mintea cocoşului!”

New Yorkul are nevoie urgentă de 3 milioane de măşti obişnuite şi de 50 de milioane de măşti chirurgicale, de 15 mii de aparate de ventilaţie pulmonară, dar şi de 25 de milioane de costume de protecţie şi mănuşi. Stocurile sunt atât de scăzute încât Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor indemna medicii şi asistentele să refolosească măştile ori să recurgă la eşarfe şi bandane….

În toată ţara doctorii încep să se îmbolnăvească. Chiar dacă preşedintele susţine că anumite produse sunt fabricate ori procurate, în statul meu n-au ajuns.

Florida are, în schimb, probleme cu localnicii care continua să umple plajele.

Chiar dacă situaţia devine din ce în ce mai gravă, sunt şi povești impresionante de dragoste în vremea pandemiei de coronavirus. Boala i-a separat pe doi soţi din oraşul Boston, însă bărbatul a reuşit să îi facă serenade partenerei sale câteva minute în fiecare zi.

UPDATE 20.15: OMS raportează 210.000 de cazuri şi le cere tinerilor “să nu se considere invincibili”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat vineri că numărul persoanelor bolnave de COVID-19 a ajuns la 210.000 în toată lumea, iar numărul deceselor a depăşit pragul de 9.000 de morţi, lansând un mesaj de avertisment tinerilor că noul coronavirus poate fi la fel de periculos pentru ei, potrivit EFE.

“Nu sunteţi invincibili, acest virus vă poate conduce la spital timp de săptămâni şi poate chiar să vă ucidă. Chiar dacă nu vă îmbolnăviţi, alegerile pe care le faceţi în deplasările voastre pot fi o problemă de viaţă sau de moarte pentru altcineva”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă online de la Geneva.

Mulţi tineri au impresia că noul coronavirus afectează doar persoanele vârstnice, dar nu şi pe ei, a spus Ghebreyesus, cerându-le să-şi limiteze viaţa socială pentru a proteja persoanele cele mai fragile.

“Unul din lucrurile pe care le-am învăţat este că deşi persoanele vârstnice sunt cel mai dur afectate de maladie, tinerii nu sunt scutiţi şi o parte importantă din persoanele sub 50 de ani au trebuit să fie spitalizate”, a declarat medicul etiopian.

UPDATE 19.55: Guvernul britanic dispune închiderea barurilor, restaurantelor, cinematografelor şi teatrelor

Guvernul britanic a ordonat vineri închiderea barurilor, restaurantelor, cinematografelor, sălilor de fitness şi teatrelor pe termen nedefinit, înăsprind astfel măsurile de luptă împotriva propagării noului coronavirus, informează AFP şi Reuters.

“Le cerem cafenelelor, barurilor şi restaurantelor să-şi închidă porţile de îndată ce pot să o facă rezonabil şi să nu le mai deschidă mâine”, a declarat premierul Boris Johnson în cursul unei conferinţe de presă, adăugând că dă acelaşi consemn “localurilor de noapte, cinematografelor, sălilor de fitness şi centrelor de petrecere a timpului liber”.

“Unele persoane ar putea fi tentate să iasă în seara asta din casă, iar eu le spun acestora: ‘Vă rog, nu o faceţi!’”, a spus Johnson, adăugând că “este trist că, în prezent, pentru moment, cel puţin fizic, trebuie să separăm oamenii” unii de alţii.

UPDATE 19.30: 627 de morţi în 24 de ore în Italia

Pandemia de coronavirus a ucis 627 de persoane în Italia în ultimele 24 de ore, un nou record grav care creşte bilanţul la peste 4.000 de morţi în Peninsulă, cea mai afectată ţară din lume, a anunţat vineri Protecţia Civilă, scrie AFP.

Asta înseamnă că în Italia, vineri, a murit câte un om din cauza coronavirusului la mai puțin de două minute și jumătate.

Tot în regiunea Lombardia spitalele sunt copleşite, plătind cel mai grav tribut, cu 381 de noi decese (2.549 în total).

În ţară, sunt mai mult de 6.000 de cazuri suplimentare care au fost depistate, o cifră care nu a mai fost atinsă până în prezent.

În total, sunt 47.021 de persoane infectate, cu 5.986 de cazuri înregistrate într-o singură zi, niciodată atât de mulţi (ieri au fost înregistrate 5.322 de cazuri), conform La Repubblica.

În timp ce cazurile pozitive actuale sunt 37.860. Acestea sunt cifrele furnizate de Angelo Borrelli, şeful Protecţiei Civile.

Persoane vindecate sunt 5.129, cu o creştere faţă de ziua precedentă de 689. Totalul deceselor este de 4.032 de persoane.

Conform oficialilor sunt 16.020 de persoane recuperate cu simptome, 2.655 la Terapie Intensivă, 19.185 în izolare la domiciliu.

UPDATE 19.20: Bulgaria restricţionează călătoriile între oraşe şi instituie un interval orar pentru accesul vârstnicilor în magazine şi farmacii

Nimeni nu va putea părăsi oraşele Bulgariei fără un motiv întemeiat, începând de sâmbătă, iar persoanele cu vârste de peste 60 de ani vor avea acces în magazine alimentare şi farmacii numai între orele 08:30 şi 10:30, măsuri luate de autorităţile de la Sofia pentru a preveni răspândirea coronavirusului, relatează agenţiile BTA, Reuters şi EFE.

Agenţii de poliţie, sprijiniţi de soldaţi, vor permite intrarea şi ieşirea din oraşele bulgare, inclusiv din capitala Sofia, numai personalului medical şi acelor persoane care prezintă un document prin care atestă motivul deplasării, semnat de angajator sau de medic, după caz, ori pentru revenirea la domiciliul permanent. Această măsură nu priveşte însă şi localităţile mai mici.

Parlamentul de la Sofia a votat vineri, după o dezbatere aprinsă, pentru mobilizarea armatei în vederea asistării autorităţilor civile în aplicarea acestor restricţii.

Între orele 08:30 şi 10:30 accesul în magazine alimentare şi farmacii va fi rezervat persoanelor cu vârste peste 60 de ani, celelalte persoane având acces în afara acestui interval orar.

Tot de sâmbătă, parcurile din oraşele bulgare vor fi închise, cu un acces limitat pentru perioade scurte numai în cazul celor care-şi plimbă animalele de companie.

Într-o conferinţă de presă comună, şeful echipei de combatere a COVID-19, Vencislav Mutafchiyski, ministrul sănătăţii, Kiril Ananiev, şi cel de interne, Mladen Marinov, au precizat că pentru aplicarea carantinei vor fi efectuate controale la punctele de intrare şi ieşire din Sofia şi din celelalte oraşe.

Măsuri speciale sunt deja aplicate în mai multe oraşe în cartierele locuite de romi. Mii de romi bulgari au revenit recent din statele occidentale şi există temerea că unii dintre ei ar fi putut contracta acolo coronavirusul, notează Reuters.

La Nova Zagora, Kazanluk şi Sliven, unde locuiesc peste 50.000 de romi, autorităţile au instalat puncte de control pentru a nu permite ieşirea romilor în grupuri mari. ″S-ar putea ca ei să se simtă discriminaţi, dar nu este nicidecum aşa ceva. Nu acesta este scopul măsurii″⁣, a precizat în faţa presei primarul oraşului Nova Zagora, Nikolai Grozev.

UPDATE 18.25: 2.600 de militari şi civili din armata SUA, în autoizolare în Europa

Aproximativ 2.600 de militari şi civili din armata americană se află în prezent în autoizolare în Europa, după ce au fost identificaţi ca suspecţi de contaminare în contextul epidemiei provocate de noul coronavirus, a dezvăluit vineri Pentagonul, transmite Reuters.

Cifra este mult mai mare decât orice raportare anterioară din partea armatei americane, care a declarat că personalul respectiv este izolat ‘din motive de călătorie sau altele’, fără a oferi detalii suplimentare.

„Aceste persoane nu sunt în mod necesar bolnave, dar este posibil să fi fost expuse şi îşi fac datoria urmând măsuri sanitare preventive”, arată un comunicat al Pentagonului.

„Această cifră îi include pe cei care este posibil să fi fost testaţi, dar nu pozitiv, şi pe cei care au fost într-adevăr testaţi pozitiv, adică 35”, adaugă acelaşi comunicat.

UPDATE 17.57: În Anglia, numărul deceselor a ajuns la 167

În ultima zi, au murit 39 de persoane, anunță Reuters.

UPDATE 17.52: Bavaria, cel mai mare land din Germania după suprafață a decretat izolarea populației

“Vom reduce practic la zero întreaga viaţă publică”, a anunţat şeful guvernului bavarez, Markus Söder, măsura urmând să intre în vigoare de la 23:00 GMT, fiind programată să dureze două săptămâni într-o primă etapă, potrivit AFP, citat de Agerpres. .

Astfel, începând de sâmbătă, celor 13 milioane de locuitori ai Bavariei (sudul Germaniei), li se interzice să-şi părăsească domiciliul, cu excepţia cazului în care au un motiv justificat pentru acest lucru, a precizat Soeder.

UPDATE 17.20: Iordania impune de sâmbătă interdicţia ieşirii din casă

Iordania va impune începând de sâmbătă dimineaţă şi până la noi ordine interdicţia ieşirii din casă la nivel naţional pentru a limita răspândirea noului tip de coronavirus, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Amjad Al Adailah, potrivit AFP şi Reuters.

El a explicat că decizia se va aplica de sâmbătă, ora locală 07.00 (05.00 GMT), şi a fost luată după “nerespectarea de către cetăţeni a directivelor” care le cereau să nu iasă din casă decât în caz de urgenţă extremă.

Regele Abdullah a aprobat un decret de instituire a stării de urgenţă, care acordă guvernului puteri sporite de a impune o interdicţie de ieşire din casă gestionată de armată şi alte măsuri care vizează libertăţi civile şi politice, potrivit Reuters.

Armata a izolat joi de restul ţării capitala Amman (capitala Iordaniei are o populație de patru milioane de locuitori).

Iordania nu are decât 69 de cazuri de infectare confirmate cu noul tip de coronavirus, dar autorităţile se tem că îmbolnăvirile s-ar putea înmulţi rapid.

Iordania a închis graniţele terestre şi maritime cu Siria, Irak, Egipt şi Israel şi a suspendat toate zborurile începând de marţi.

UPDATE 16.40: Spania construieşte un spital de urgenţă, după ce numărul contaminărilor a depăşit 20.000 

Guvernul regiunii Madrid a anunţat vineri că va construi un spital de urgenţă cu 5.500 de paturi pe terenul unui centru de convenţii, în contextul în care numărului cazurilor confirmate cu noul coronavirus a crescut cu 16% în ultimele 24 de ore şi a depăşit pragul de 20.000, în timp ce bilanţul deceselor a trecut de 1.000 de victime, informează DPA.

Fernando Simon, directorul Serviciului de urgenţe medicale (CCAES), a declarat că Madridul deţine majoritatea cazurilor de infecţii din Spania, cu peste 7.000 de pacienţi infectaţi, urmat de Catalonia pe locul al doilea, cu peste 3.000 de cazuri confirmate.

Viitorul spital de urgenţă va fi construit pe un teren ce aparţine centrului de convenţii Ifema şi se află la periferia Madridului. Clinica va fi echipată pentru a trata pacienţi care necesită terapie intensivă.

UPDATE 16.30: SUA suspendă eliberarea de vize în lume

Statele Unite ale Americii au suspendat vineri eliberarea vizelor obişnuite în toate ţările lumii pe fondul crizei sanitare provocate de COVID-19, a anunţat Departamentul de Stat, citat de France Presse.

“Toate întâlnirile pentru vizele obişnuite de vizită sau de imigrare sunt anulate” începând de vineri, anunţă Departamentul de Stat pe contul său de Twitter.

″În limita posibilului, ambasadele şi consulatele vor continua să elibereze vize de urgenţă”, se precizează în anunţul Departamentului de Stat, care promite să reia restul serviciilor “cât mai curând posibil”, fără să indice o dată exactă.

Washingtonul anunţase deja cu două zile în urmă suspendarea vizelor obişnuite în “numeroase ţări”, fără să spună care sunt acestea. De acum însă măsura a fost generalizată.

Statele Unite au interzis intrarea pe teritoriul lor pentru străinii veniţi din majoritatea ţărilor europene, urmând să închidă vineri seara graniţa cu Canada, iar, privitor la Mexic, intenţionează să limiteze trecerile între cele două ţări.

În acelaşi timp, Departamentul de Stat le-a cerut tuturor americanilor să nu se deplaseze în străinătate pe fondul epidemiei declanşate de noul coronavirus.

UPDATE 16.10: O femeie din Honduras diagnosticată cu COVID-19 a născut un copil sănătos

O femeie diagnosticată cu COVID-19 a născut la un spital din Tegucigalpa, capitala Honduras, un bebeluş sănătos după 32 de săptămâni de sarcină, a informat ministrul adjunct al sănătăţii al acestei ţări, Roberto Cosenza, citat de EFE.

Este vorba de o naştere pe cale naturală care a avut loc la Spitalul San Felipe din Tegucigalpa, a precizat ziariştilor Cosenza, potrivit căruia atât bebeluşul cât şi mama vor fi transferaţi la secţia de boli nosocomiale cu specialităţi pediatrice unde vor fi supuşi unei serii de analize.

El a precizat că nou-născutul va fi atent monitorizat, având în vedere că mama a stat mai multe zile izolată la Spitalul Cardiopulmonar, din Tegucigalpa, după ce a fost testată pozitiv cu noul coronavirus, potrivit Agerpres.

Femeia în vârstă de 42 de ani, al cărui nume nu a fost dat publicităţii, a venit în Honduras pe 4 martie după o călătorie în Spania.

UPDATE 15:10 – Numărul de cazuri confirmate în Belgia a depăşit 2.000, iar cel al deceselor a ajuns la 37

Belgia înregistra vineri 2.257 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, faţă de 1.795 în urmă cu 24 de ore, în timp ce numărul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 37, comparativ cu 21 în ajun, conform AFP.

Două treimi dintre cele 462 de noi cazuri de infectare au fost consemnate în Flandra, unde trăieşte majoritatea populaţiei de 11,4 milioane de persoane a Belgiei.

În ultimele 24 de ore, la Bruxelles s-au înregistrat 43 de cazuri de îmbolnăviri, iar în Valonia 90 de cazuri. În total, Belgia a efectuat 23.423 de teste, dintre care peste 2.200 numai în ultimele 24 de ore.

În prezent în spitalele din Belgia sunt internaţi 837 de pacienţi cu COVID-19, dintre care 164 se află la terapie intensivă.

UPDATE 13:30 – Vladimir Putin nu are nevoie să facă test, pentru că nu are simptome, susţine Kremlinul

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost testat pentru noul tip de coronavirus şi nici nu are nevoie să facă un astfel de test pentru că este sănătos şi nu are simptome, a anunţat Kremlinul vineri, informează Reuters.

Rusia a raportat până acum 199 de cazuri de coronavirus, mai puţine decât în multe alte ţări din Europa. Însă numărul lor a crescut brusc în ultimele zile şi o persoană ce fusese diagnosticată cu noua formă de coronavirus a murit.

„Slavă Domnului, Vladimir Putin s-a simţit întotdeauna minunat”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă, atunci când a fost întrebat dacă Putin a fost testat pentru coronavirus.

UPDATE 12:15 – O femeie de 27 de ani, cea mai tânără victimă a coronavirusului în Italia

O tânără în vârstă de 27 de ani din orașul Pesaro, regiunea Marche, a murit joi, devenind cea mai tânără persoană infectată cu coronavirus care a murit în Italia, conform Il Giornale.

Tânăra avea mai multe afecțiuni anterioare, care au fost amplificate de infectarea cu coronavirus.

UPDATE 12:00 – Centru de testare pentru coronavirus de tip „drive-through”, în New York

Primul centru de testare pentru coronavirus de tip „drive-through” (testarea se face direct din maşina personală) din oraşul New York s-a deschis în districtul Staten Island, informează vineri DPA.

Testul presupune realizarea unui exudat nazal. Potrivit experţilor, procesul poate fi invaziv şi incomod, dar este totodată simplu şi rapid.

Persoanele cu risc crescut şi cele care prezintă simptome au prioritate pentru efectuarea testului.

„Este un test care se recoltează din nări şi durează două secunde”, a explicat Muhammad Qureshi, de 44 de ani, care a venit să se testeze împreună cu soţia sa, Rubab Abid, de 38 de ani.

„Este interzisă coborârea ferestrelor înainte de realizarea exudatului, după care acestea sunt din nou închise. Avem reguli stricte de siguranţă, de securitate. Avem agenţi de securitate care patrulează zona, monitorizând orice urmă de încălcare a regulilor”, a precizat Basil Seggo, comisar în cadrul departamentului regional pentru conservarea mediului.

Centrul este al treilea din statul New York, după unul în New Rochelle, comitatul Westchester, şi altul la Jones Beach, în Long Island.

UPDATE 10:55 – Rusia începe testarea prototipurilor de vaccin pe animale

Oamenii de ştiinţă ruşi au început testarea pe animale a prototipurilor de vaccinuri potenţiale împotriva noului coronavirus într-un laborator din Siberia, Rusia, a anunţat vineri Autoritatea rusă responsabilă cu protecţia consumatorilor, citată de Reuters.

Rusia a raportat până în prezent 199 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, mai puţin în comparaţie cu multe alte ţări europene, însă cifra a crescut brusc în ultimele zile. O persoană diagnosticată cu acest virus a decedat.

Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare în Virusologie şi Biotehnologie Vector din oraşul Novosibirsk au dezvoltat prototipuri de vaccin bazate pe şase platforme tehnologice diferite pentru a încerca să afle cât de eficiente sunt şi în ce doze ar putea fi administrate, a precizat Serviciului Federal de Supraveghere a Protecţiei Drepturilor Consumatorului, Rospotrebnadzor.

Oamenii de ştiinţă la din toată lumea au avertizat că dezvoltarea unui vaccin este un proces îndelungat şi complex, iar acesta nu ar putea fi produs pentru utilizarea pe scară largă mai devreme de 12-18 luni.

„Cel mai adesea, pentru astfel de studii sunt utilizaţi şoareci de laborator şi şobolani, dihori, primate inferioare şi alte linii speciale de animale de laborator”,a precizat Rospotrebnadzor, într-un comunicat.

Cercetătorii ruşi estimează că vaccinul ar putea fi gata în ultimele trei luni ale anului 2020.

UPDATE 10:45 – 130.000 de francezi blocaţi în străinătate vor să se repatrieze

Franţa trebuie să organizeze repatrierea a 130.000 de cetăţeni blocaţi în străinătate din cauza epidemiei de COVID-19, a estimat vineri ministrul de externe Jean-Yves Le Drian, informează AFP.

„Problema cea mai dificilă este cu cei aflaţi în tranzit în străinătate, în călătorii, în general în concedii”, a arătat Le Drian la postul de radio France Info.

Epidemia de coronavirus a provocat moartea a 372 de persoane în Franţa, ţară în care se fac zilnic circa 50.000 de teste pentru coronavirus.

UPDATE 08:40 – Bilanţul mondial al deceselor a depăşit pragul de 10.000

Numărul total al deceselor provocate de coronavirus la nivel mondial a depăşit pragul de 10.000, vineri, conform celei mai recente statistici întocmite de Centrul pentru Ştiinţa şi Ingineria Sistemelor (CSSE) al Universităţii Johns Hopkins din Statele Unite.

În total, 10.030 de persoane din totalul de 244.517 de cazuri confirmate la nivel mondial au murit din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus, potrivit CSSE.

Italia a înregistrat cel mai mare număr de decese, 3.405, conform acestei statistici. Printre alte ţări cu peste 100 de decese se numără China, Iran, Spania, Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie, potrivit CSSE.

La 14 martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat că bilanţul deceselor asociate COVID-19 la nivel mondial a depăşit pragul de 5.000, cifra dublându-se în doar şase zile.

UPDATE 08:10 – A doua zi cu zero cazuri locale în China

Pentru a doua zi consecutiv, China nu a raportat vineri nicio nouă contaminare de origine locală cu coronavirus, în timp ce numărul cazurilor importate a atins un record, notează AFP.

Îngrădirea pandemiei în ţara asiatică, unde virsul a fost detectat în decembrie, oferă o rază de speranţă multor ţări care în prezent depun eforturi pentru a opri răspândirea COVID-19.

Numărul noilor morţi în decurs de o zi s-a redus semnificativ în ultimele săptămâni în China: numai trei decese au fost anunţate vineri de Ministerul Sănătăţii, cel mai scăzut de la primele bilanţuri din ianuarie.

De la debutul pandemiei, circa 81.000 de persoane au fost contaminate în ţara asiatică, dar în prezent mai sunt aproximativ 7.000 de bolnavi.

Principala îngrijorare a Chinei este în prezent să evite apariţia unui al doilea val epidemic pe teritoriul naţional odată cu persoanele contaminate care sosesc din străinătate.

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri un record de 39 de cazuri importate, faţă de 34 cu o zi înainte, ridicând totalul la 228.

UPDATE 08:00 – Prima româncă depistată cu coronavirus în Italia s-a vindecat

Din fericire, vin și vești bune care ne dau speranța. Daniela Buzatu, prima româncă depistată cu coronavirus în Italia, a anunțat vineri pe pagina sa de Facebook că s-a vindecat după ce două teste consecutive au ieșit negativ.

UPDATE 07:50 – Experții chinezi critică măsurile luate de Italia

Experţii chinezi veniţi să-i ajute pe italieni spun că autorităţile nu iau măsuri suficiente pentru a opri pandemia.

Sun Shuopeng, director executiv Crucea Roşie din China: „Aici în Milano şi implicit în regiunea Lombardia văd că nu aveți o politică strictă de blocare a orașului, deoarece transportul public funcționează normal în continuare, oamenii ies pe stradă în continuare, încă mergeţi la restaurant, petreceţi în hoteluri și nu purtați măști. În acest moment trebuie să opriţi toate activitățile economice și trebuie să reduceţi mobilitatea oamenilor. Toți oamenii ar trebui să stea acasă în carantină.”

Premierul Giuseppe Conte a anunțat că perioada de carantinăla nivel național va trebui prelungită dincolo de termenul inițial, care era sfârșitul acestei luni.

Autorităţile italiene iau în considerare înăsprirea măsurilor care restricţionează deplasările după ce date adunate de la telefoane mobile arată că prea mulți cutreieră străzile.

UPDATE 07:45 – Trupurile neînsuflețite ale bolnavilor de coronavirus din Italia sunt incinerate


Rachel Buchholz, american în Italia: „În Italia, crematoriile sunt deschise 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Ba chiar sunt nevoiți să țină sicriile unele peste altele în biserici, până când se face loc în crematorii. Oamenii mor singuri. Rudele nu sunt lăsate să-i mai vadă pentru ultima oară, pentru că virusul e atât de contagios.”

Orașul Bergamo – acum epicentrul pandemiei din Italia – este sufocat de numărul foarte mare de victime. Camioanele militare transportă sicrie cu trupuri neînsuflețite către alte localități din nordul Italiei.

Barbie Nadeau, corespondent CNN în Italia„Media de vârstă a celor care au murit din cauza coronavirusului rămâne 80 de ani. Cei mai mulți dintre cei decedați, dacă nu chiar toți, aveau probleme medicale pre-existente, unii aveau chiar 2-3 patologii. Am aflat că, în marea majoritate a cazurilor, trec doar 8 zile între apariția simptomelor și deces.”

UPDATE 07:40 – Spitalele din Italia abia mai fac față pandemiei de coronavirus

Italia nu va scăpa, „mai devreme de trei luni”, de această pandemie ne spune virusologul care conduce serviciul de boli infecțioase al celui mai mare spital din Milano.

Un reportaj dramatic la secția de terapie intensivă a spitalul din Treviglio, unde sunt îngrijiți bolnavii în stare gravă, a fost realizat de un reporter italian pentru grupul TV Mediaset.

Reporter: „E dramatic, mai ales dacă starea lor nu se îmbunătațește. Familile nu-i mai văd, aud doar o voce necunoscută la telefon, care le spune cum evoluează starea pacientului. Și, uneori, cum s-a întâmplat noaptea trecută, în miez de noapte trebuie să-i suni și să le spui că pacientul a murit. Asta înseamnă că nu-i vor vedea nici măcar trupul neînsuflețit.”

Spitalele din Lombardia abia mai fac faţă. Mai grav este că resursa umană este aproape de epuizare.

Magda Tereblecea, asistent medical ATI în Italia: „Am fost copleșiți, nici noi n-am știut la ce să ne așteptăm. Frica de suferință pentru că noi știm, vedem zilnic foarte bine ce înseamnă suferință. Nouă ne este o frică cumplită să nu ajungem pe un pat de spital, oricât de curajoși am părea noi.”

UPDATE 07:35 – Boris Johnson crede că impasul va fi depășit în 12 săptămâni

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Putem depăşi impasul în următoarele 12 săptămâni și sunt absolut sigur că putem ”împacheta” coronavirusul în această țară, dar numai dacă vom urmă cu toţii pașii pe care i-am anunţat.”

În schimb, regina Elisabeta a II-a a ales să îşi ia măsuri de precauţie. Suverana a părăsit Palatul Buckingham şi s-a mutat pentru o perioadă la Castelul Windsor.

Asociațiile din industria britanică a turismului și distracțiilor spun că un milion de slujbe sunt în pericol din cauza pandemiei de coronavirus.

Patronii de cafenele, restaurante, teatre, caută cu disperare soluții pentru ca angajații să nu rămână pe drumuri. Ministrul Finanțelor promitre să-i ajute

Rishi Sunak, ministrul britanic de Finanțe: Promit să fac tot ce este nevoie ca să sprijin economia în aceste timpuri de criză.”

Drept pentru care a promis 350 de miliarde de lire pentru a susține economia. Un anunț întâmpinat cu speranță de proprietarii de localuri și săli de spectacol, după ce premierul Johnson a îndemnat populația să nu mai iasă în oraș.

Julian Bird, CEO of the Society of London Theatre: „O să avem nevoie de împrumuturi garantate de stat. Sunt sute de mii de freelanceri în industria noastră. Şi toţi au nevoie de sprijin urgent.”

Totuși, un patron de cafenea se teme să mai ia noi împrumuturi pentru că în ultima perioadă duce lipsă de clienţi.

Ilir Havoli, proprietarul unei cafenele: „După anunţul de luni seară, a doua zi am avut o împuţinare cu 90% a clienţilor, iar azi este şi mai rău. Probabil luna asta o scoatem la capăt, dar dacă va continuă aşa, luna viitoare rămânem fără bani. E pustiu… Şi mi s-ar frânge inima să-mi concediez angajaţii.”

Londonezii sunt îndemnați insistent să muncească de acasă, să evite contactele sociale și transportul în comun, însă guvernul a dezmințit speculațiile potrivit cărora Londra ar putea fi închisă. Nu ne gândim la restricții de călătorie în și în afară Londrei – au dat asigurări oficialii.

UPDATE 07:30 – 40 de hoteluri din Spania vor deveni centre de carantină

Scott McLean, corespondent CNN în Spania: „Mă aflu într-o suburbie a Madridului unde ni s-a permis accesul într-o fabrică militară de produse sterile unde, în mod normal, se fac diverse articole farmaceutice pentru soldaţii spanioli trimişi în străinătate. Totuşi, din cauza pandemiei de coronavirus, li s-a cerut să producă doar paracetamol pentru tratarea febrei şi a durerilor şi gel dezinfectant pentru mâini, care e la mare căutare în toată lumea. Puteţi vedea pe aceşti paleţi produsele care aşteaptă să fie trimise către spitale din întreaga Spanie.”

Pentru a face faţă crizei, un hotel de 4 stele din Madrid a fost transformat în spital. Are aproape 400 de camere şi deja au fost aduşi primii pacienţi.

Este vorba de persoane aflate într-o stare mai puţin gravă, dar dacă va fi nevoie, în caz de urgenţă, pot fi duşi ulterior la cel mai mare spital din oraş, aflat la numai 10 minute distanţă.

Este primul din totalul de 40 de hoteluri care ar urmă să devină operaţionale pentru bolnavii de coronavirus.

Prin această măsură, se va lăsă mai mult loc în spitale pacienţilor mai grav infectaţi, mai ales că, potrivit specialiştilor spanioli, aici înaintea vârful epidemiei încă nu a venit.

În restul țării, toate hotelurile și unitățile de cazare au fost închise timp de 7 zile.

Guvernul de la Madrid a decretat sâmbătă starea de urgenţă, punând în aplicare o serie de măsuri drastice pentru a ţine populaţia în autoizolare.

UPDATE 07:25 – Franța a închis toate plajele de la Marea Mediterană

Autorităţile franceze au decis să închidă toate plajele de la Marea Mediterană, precum şi din Bretania şi Gironde. În plus, au avertizat că ar putea proceda la fel şi cu parcurile şi alte spaţii publice din Paris dacă cetăţenii nu înţeleg că trebuie să se izoleze pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Melissa Bell, corespondent CNN în Franța: „Măsura de carantină în case pentru toţi locuitorii nu este ușor acceptată de populaţie. Cum am văzut deja în Italia şi în Franța au fost date amenzi pentru cei care nu aveau asupra lor documente care să justifice necesitatea ieşirii din casă pentru a merge la supermarket, de exemplu, sau la farmacie sau să meargă să ajute o persoană în vârstă. Este o carantină foarte bine controlată de autorităţi, dar cu care francezilor, ca şi multor alte naţionalităţi, le vine greu să se obişnuiască.”

Cine încalcă regulile este amendat pe loc cu 135 de euro. De la începutul carantinei au fost sancţionate peste 4.000 de persoane.

UPDATE 07:20 – Statul american California, plasat în carantină

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a decis joi seară să plaseze în carantină întregul stat şi pe cei 40 de milioane de locuitori pentru a întări lupta împotriva pandemiei de coronavirus, relatează AFP.

Este timpul pentru noi toţi, ca indivizi şi comunitate, să recunoaştem că trebuie să facem mai mult pentru a opri răspândirea COVID-19, a declarat el într-o conferinţă de presă.

„Interdepedenţa californienilor necesită să ordonăm oamenilor să rămână acasă la nivelul întregului stat. Directivă intră în vigoare în această seară”, a insistat Gavin Newsom.

UPDATE 07:15 – Xi Jinping: China este pregătită să conlucreze cu restul ţărilor

Sursa: stirile protv

RECLAMĂ
Articolul precedentPrimarul din Deva și fiica sa s-au vindecat de coronavirus, la Timișoara
Articolul următorAvertismentul medicilor chinezi: Europa face aceeași greșeală pe care am făcut-o și noi