Românul ucis în atacul armat din Germania a ajuns în mijlocul masacrului dintr-o întâmplare. În drumul spre casă, a oprit în faţa unuia dintre barurile atacate de un extremist. Individul înarmat i-a ciuruit maşina. Tânărul împuşcat mortal era nepotul unui primar din judeţul Giurgiu.
Marian Pătuleanu, primarul din Singureni: El venea de la muncă. Neștiind ce se întâmplă în interior, a ieșit acel neo-nazist. L-a văzut și l-a împușcat și pe el
În momentul fatidic, Viorel Păun trecea întâmplător cu maşina prin fața unuia dintre localurile în care s-a dezlănțuit iadul. Oprise să-şi ia un suc, când ucigașul i-a ciuruit pur și simplu autoturismul.
Tatăl logodnicei lui Viorel: El a tras la nimereală, în furia lui nebună. N-a mai ținut cont de nimic
Nicolae Busuioc, român stabilit în Germania: A fost chiar aici, în acest bar unde scrie „Sky- bar cu narghilea” și a împușcat mai multe persoane printre care se află și un român
Un supravieţuitor al atacului spune că „eram 12, 13 oameni în cafeneaua unde s-a produs atacul. Una dintre aceste persoane, o femeie a sărit prin geam, era însărcinată„.
Românul de 23 de ani era nepotul primarului din Singureni, județul Giurgiu. Lucra la o firmă de curierat din orașul german Hanau. Rudele rămase acasă așteptau invitație la nuntă. Tânărul se logodise de curând.
Familia a plecat în Germania în urmă cu patru ani. Își doreau să construiască o casă nouă. În casa din Singureni au rămas primele cărămizi. Urmau să pună bani deoparte din salariul lui Viorel pentru a termina locuința.
„Au plecat de acasă de amărâți, n-au plecat de fericiți, uitați-vă, au și ei cărămidă în curte, luaseră și ei cărămidă să-și facă o amărâtă de casă„.
Tobias Rathjen, autorul atacului sângeros, era un extremist convins și a deschis focul într-un cartier de migranți după ce a pus pe un site un manifest de 24 de pagini în care își exprima ura față de celelalte naționalități: „Al doilea pas este să trecem la acţiune. Să găsim aceste locaţii, să adunăm oamenii şi să îi luăm cu asalt„.
A ucis zece oameni după ce a tras, pe rând, în două baruri populare printre imigranți. În apropierea unuia dintre ele este și un restaurant românesc. Angajații s-au speriat de moarte.
Nicolae Busuioc, român stabilit în Germania: S-au panicat, s-au închis, au stins luminile. Au încercat să se ascundă
Hasan E., martor: Avea arma în mâna dreaptă, a fugit pe aici şi când a ajuns acolo a mai tras de două ori
Iksender Muhamed, rănit: În dreapta şi în stânga vedeam numai oameni care-şi dădeau ultima suflare şi sânge peste tot
Tobias Rathjen s-a antrenat înainte să-și pună în aplicare planul diabolic. Avea permis de port-armă și mergea la trageri de două-trei ori pe săptămână. În timpul masacrului, a folosit cel puțin trei pistoale cu tragere rapidă, tocmai pentru a face cât mai multe victime.
Piter Minnemann, supravieţuitor: A venit, a descărcat tot încărcătorul, s-a aşternut liniştea, iar el a plecat ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Am deschis ochii, mi-am dat seama că sunt în viaţă
Cu patru zile înainte de crime, individul a fost surprins într-o casă de pariuri. Îmbrăcat la fel ca în ziua atacului.
În Germania, tragedia a lăsat în urmă durere și teamă. Sute de persoane au format un lanț uman în jurul porții Brandenburg, simbol al acestei țări, în semn de compasiune față de victimele atacului sângeros.
Sursa: observator