Numărul deceselor provocate de noul coronavirus a trecut de 1.500, iar cel al bolnavilor se apropie de 67.000, potrivit celui mai nou bilanţ. Epidemia a ajuns şi în Africa, ceea ce sporeşte îngrijorarea experţilor din cauza deficienţelor din sistemele de sănătate ale multor ţări de pe continent. Un alt motiv de alarmă este propagarea virusului în rândul personalului medical din China.
Pentru a doua zi la rând, China a raportat mii de noi cazuri de infectare cu coronavirusul. Creşterea bruscă este, în parte, urmarea unei schimbări a metodei de diagnostic. Dar autorităţile sunt îngrijorate de numărul mare de medici şi asistenţi infectaţi: peste 1.700, din care şase au decedat.
MIKE RYAN, director executiv programul de urgențe al OMS – Am ştiut dintotdeauna că personalul medical este pe linia frontului. Am spus de multe, multe ori aici că adevărata linie a frontului şi adevărata poartă de intrare a virusului într-o ţară este o unitate de urgenţe aglomerată.
Virusul continuă să se propage rapid
În Japonia s-a consemnat al treilea deces din afara Chinei continentale. Tot într-un port japonez, mii de persoane rămân în carantină la bordul navei Diamond Princess, unde au fost depistaţi 218 purtători ai virusului.
Guvernul japonez a permis debarcarea pasagerilor testaţi negativ pentru virus. Ei rămân, însă, în izolare, în spaţii amenajate la sol.
SHINZO ABE, prim-ministrul Japoniei – Vom face totul ca să întărim sistemul de testare pentru virus şi ca să extindem sistemele de tratament şi consultaţii.
Au continuat debarcarea, în Cambodgia, şi cele 2.300 de persoane de pe alt vas căruia, timp de două săptămâni, cinci state asiatice i-au refuzat acostarea, de teama virusului. Aceasta deşi la bord nu erau cazuri de contaminare. Până la urmă nava a fost primită într-un port cambodgian, acolo unde pasagerii au fost întâmpinaţi chiar de premierul ţării.
Alerte în toată lumea, din China în Statele Unite
În ţările cel mai grav afectate, oamenii se străduiesc să-şi continue viaţa normală fără să fie dominaţi de teama de virus. La Hong Kong, o florărie a pus în vânzare, de Sf. Valentin, buchete de flori însoţite de măşti chirurgicale.
Egiptul a raportat primul caz de infecţie cu coronavirus de pe continentul african: un cetăţean străin a cărui naţionalitate nu a fost precizată.
În Marea Britanie, doi parlamentari se numără printre sutele de persoane izolate la domiciliu după ce au asistat la o conferinţă la care era prezent şi un purtător al virusului. Iar reţeaua Facebook şi-a anulat conferinţa anuală din California, după o măsură similară a organizatorilor Congresului Mondial de Telefonie Mobilă, de la Barcelona.
sursa: observator