Brexitul are loc oficial vineri, 31 ianuarie 2020, pentru britanici, adică în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru români. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord iese din Uniunea Europeană, urmând schimbări importante pentru românii care locuiesc sau vor să se stabilească acolo.
Românii care locuiesc sau vor să locuiască în Marea Britanie trebuie să știe că după Brexit va exista o perioadă de tranziție, ce va dura până la sfârșitul anului 2020. În această perioadă, se vor aplica aceleași reguli ca și până acum. Însă, aceasta este și perioada în care românii vor trebui să obțină unele documente, dacă vor să rămână în această țară.
Ce documente trebuie să obțină românii care vor să rămână în Marea Britanie
Astfel, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), toți cetățenii români sau din alte țări membre ale Uniunii Europene care își stabilesc reședința legală în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, precum și membrii de familie ai acestora, vor putea continua să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislația UE și după Brexit.
Însă, atenție! Toți cetățenii români/UE care doresc să continue să beneficieze de drepturile conferite de legislația UE trebuie să depună cerere pentru obținerea statutului settled/pre-settled.Cererile trebuie depuse în termen de cel mult șase luni de la încheierea perioadei de tranziție, adică cel târziu până la data de 30 iunie 2021
Statutul settled, adică dreptul de ședere pe termen nedeterminat, poate fi obținut de românii și ceilalți cetățeni europeni care au avut reședința legală fără întrerupere timp de cinci ani pe teritoriul Marii Britanii.
Românii și ceilalți cetățeni UE din Marea Britanie care dețin deja un permis de ședere permanentă trebuie să solicite preschimbarea (gratuită) a acestuia într-un nou document care să ateste deținerea noului statut special (settled status).
Statutul pre-settled va putea fi solicitat de românii și cetățenii europeni care nu au acumulat cinci ani de reședință legală. Aceștia vor putea să rămână în Marea Britanie și să se bucure de aceleași drepturi până la acumularea celor cinci ani necesari pentru dobândirea statutului settled. După îndeplinirea acestei condiții, aceștia vor trebui să depună o nouă cerere în vederea obținerii statutului settled.
Documentul care certifică noul statut va fi singurul document ce va atesta reședința legală a cetățenilor europeni în Marea Britanie după 31 decembrie 2020,iar în baza acestuia cetățenii europeni vor putea continua să locuiască, să studieze, să muncească, să aibă acces la serviciile și beneficiile publice și să solicite cetățenia britanică.
Formularul pentru solicitarea noului statut de ședere poate fi găsit pe site-ul guvernului britanic și are instrucțiuni inclusiv în limba română.
Cerințele de eligibilitate pentru EU Settlement Scheme sunt în principal bazate pe rezidența continuă. Rezidența continuă înseamnă că absențele din Marea Britanie trebuie să fie de maxim 6 luni în orice perioadă de 12 luni, cu excepția unei singure perioade de absență care nu depășeste 12 luni și pentru un motiv important (cum ar fi sarcina, nașterea, boala gravă, studiul, formarea profesională sau detașarea în străinătate). Abaterile datorate serviciului militar obligatoriu nu vor afecta rezidența continuă. Perioadele de închisoare și deciziile de expulzare/ deportare pot afecta rezidența continuă.
Ce reguli vor exista pentru membrii de familie ai românilor din Marea Britanie
Potrivit MAE, membrii de familie ai cetățenilor UE care locuiesc deja sau se alătură acestora în Marea Britanie până la finalul perioadei de tranziție vor putea, de asemenea, să solicite statutul settled, în aceleași condiții.
După finalul perioadei de tranziție, membrii apropiați de familie (soți, parteneri civili, părinți și bunici aflați în întreținere, copii aflați în întreținere) vor putea să se alăture cetățenilor UE și vor putea beneficia de aceleași drepturi, dacă relația de familie exista la data de 31 decembrie 2020. Statutul membrilor viitori de familie se află pe agenda negocierilor privind relația viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie
Cu ce documente se va putea călători în Marea Britanie?
Condițiile de călătorie în Marea Britanie nu se schimbă până la sfârșitul anului.Astfel, pentru moment, nu există modificări privind condiţiile de călătorie şi de şedere în Marea Britanie. Intrarea în această țară este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate. Normele actuale vor continua să se aplice în perioada de tranziție.
Condițiile de intrare în țară se vor schimba din 2021 și vor depinde de viitoarea colaborare a Regatului Unit cu Uniunea Europeană, ce va avea loc în perioada de tranziție.
În ceea ce privește turismul sau călătoriile de afaceri, guvernul britanic a precizat că nu are în vedere să introducă vize, dar cel mai probabil intrarea în țară se va face după 2021 cu pașaportul, și nu doar cu buletinul, ca până acum.
Ce drepturi vor avea românii în baza noului statut de ședere în Marea Britanie
Românii care obțin fie statutul de rezident permanent, fie cel provizoriu vor avea dreptul să lucreze în Marea Britanie, să studieze și să aibă acces la serviciile medicale.
Deocamdată, dovada noului statut e doar online, nu vine și sub forma unui document fizic. Mai multe asociații susțin că lipsa unui act ar putea să-i pună pe cetățenii europeni în imposibilitatea de a accesa anumite servicii.
Salariul minim pentru imigranți, deci și pentru români, în Marea Britanie, ar putea fi redus la 25.600 de lire anual pentru a sprijini ocuparea locurilor de muncă, după Brexit, potrivit unei recomandări făcute de Comitetului de Consultanţă pentru Migraţie (MAC).
Mai exact, potrivit Comitetului de Consultanţă pentru Migraţie (MAC), salariul minim pentru imigranţii calificaţi trebuie să scadă cu 4.400 de lire anual, de la nivelul actual de 30.000 de lire.
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord va părăsi Uniunea Europeană, la care a aderat în 1973, vineri, 31 ianuarie, la miezul nopţii, ora Bruxellesului, adică 1:00, ora României. Atunci, drapelul britanic va fi retras din instituţiile Uniunii Europene. Potrivit Ambasadei, în Marea Britanie sunt aproximativ 600.000 de cetățeni români.
sursa: antena1