Acasă Stiri Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel despre testele de gripa: „Le faceti degeaba!”

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel despre testele de gripa: „Le faceti degeaba!”

339
0

RECLAMĂ

Managerul Institutului „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat miercuri că diagnosticul de gripă este unul „clar” şi că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecţiune.

„Trebuie să terminăm cu această trăznaie, pentru că atunci când punem diagnosticul de gripă, este clar. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineaţă, la prânz şi seara şi bombardând camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară este: staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi după teste de gripă pentru că le faceţi degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că nu aveţi gripă când aveţi şi nu vă trataţi?”, a explicat prof. dr. Streinu-Cercel, la Ministerul Sănătăţii.

Medicul a afirmat că, în prezent, toate spitalele de pediatrie din Bucureşti trimit copiii la Institutul „Matei Balş” ca să fie testaţi de gripă.

„Să intrăm într-un cadru natural şi să ne vedem de treaba noastră. În fiecare an, este gripă. De ieri şi până astăzi, la „Balş”, au fost 141 de pacienţi. Toţi aveau gripă. Aseară, la ora 20.00, erau 50 de copii trimişi de la un spital din Bucureşti pentru test de gripă”, a adăugat Streinu Cercel, conform Agerpres.

Gripa se tratează, potrivit specialistului, cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore.

„Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Osetamivir, că nu vor să prescrie. Că le-a spus cineva că nu au voie să prescrie. Domnilor, hai să ne băgăm minţile în cap! Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce este în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toţi ar trebui să punem umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu/Osetamivir, i-am oprit manifestarea şi respectiv transmiterea virusului în populaţie”, a mai explicat medical infecţionist.

Sursa: medichub

RECLAMĂ
Articolul precedentRomânul care a încercat să introducă ilegal vietnamezi în Marea Britanie, condamnat la închisoare
Articolul următorEa este tânăra ucisă şi abandonată în maşina iubitului, la Bacău. Adriana era mama unei fetiţe de 1 an şi jumătate