Acasă Stiri Alertă alimentară în România! 13 tone de carne de curcan din zone...

Alertă alimentară în România! 13 tone de carne de curcan din zone de risc, în mai multe magazine din ţară

506
0

Este alertă alimentară în România! 13 tone de carne de curcan importate din Ungaria, ţară cu restricţii din cauza gripei aviare, au ajuns în mai multe judeţe din ţară. Doar 38 de kilograme de carne au mai reuşit inspectorii sanitar-veterinari să retragă de la vânzare.

RECLAMĂ

Din cele 17 tone de carne de pasare importate din Ungaria, 13 tone au fost distribuite în 26 de județe. Carnea a fost ajuns în trei depozite și de acolo mai departe.

În cele trei depozite care au achiziționat carnea de pasăre, au mai rămas în momentul intervenției ANSVSA 3,3 tone, dintre care inspectorii au netralizat 38 de kilograme. Restul de 13 tone au fost distribuite deja în 26 de județe din România: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor a acționat consecutiv notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre, privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.

Prin notificarea Comisiei Europene am fost informații că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie.

Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar.

Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.

Reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse, care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat. Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg.

Aceleași măsuri se aplică în toate statele membre în care a fost diagnosticată gripa aviară.

Virusurile sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

Sursa: antena1

RECLAMĂ
Articolul precedentCraiova a rezolvat problema fundașilor centrali!
Articolul următorŢeapă de mii de lire şi un apartament infestat cu viermi a lăsat un român din Anglia în urma sa