Stadiul realizării viitorului pavilion expoziţional craiovean este de aproximativ 90%, construcţia urmând să fie dată în folosinţă la începutul verii, cu o jumătate de an înainte de termenul contractual
Viitorul „Romexpo de Craiova“, cum este poreclit enormul Pavilion Expoziţional ridicat pe locul fostului târg din Romaneşti, va avea peste 6.700 mp de spaţii de expunere în interior şi va costa circa 90 de milioane de lei. Lucrarea ar trebui încheiată pe 30 decembrie 2013, însă constructorii – RECON, MITLIV şi ROMELECTRO – sunt decişi să devanseze cu şase luni acest termen, deci să taie panglica inaugurală la sfârşitul lunii iunie.
Finisaje la acoperiş
Reprezentanţii firmei RECON au terminat deja montarea enormei cupole transparente şi în prezent lucrează la finisarea acesteia.
„Am realizat aproape 90% din această lucrare. Cupola a fost deja montată, iar acum se lucrează la sigilarea ei cu ajutorul unui silicon special, care se pune între panourile cupolei, pentru a face imposibilă pătrunderea apei. Acest silicon are o elasticitate de 300% şi rămâne permanent elastic. Practic, acoperişul e gata. Mai trebuie doar vopsită structura, cu o vopsea specială, termospumantă. Vom face asta când va fi ceva mai cald şi mai uscat, condiţia esenţială fiind să nu fie umezeală atunci când va fi dată, pentru că vopseaua este rezistentă la foc, dar nu şi la apă. În rest, tencuieli nu mai sunt de făcut, ci doar finisaje – gletuiri şi zugrăveli -, care pot fi date după ce se usucă pereţii“, a declarat Constantin Golfiţă, şef de şantier din partea firmei RECON.
Cele patru lifturi panoramice au fost deja amplasate, şi chiar testate, fiind în prezent funcţionale. Cabinele sunt de sticlă, la fel şi casa liftului, cu excepţia scheletului metalic, care va fi îmbrăcat în aluminiu. Muncitorii se ocupă acum de montarea gresiei pe scări. Totodată, a început fixarea balustradelor de inox, luându-se totodată măsurile pentru panourile de geam special care se vor monta sub aceste balustrade – o sticlă gri, uşor fumurie, la fel cum este cupola, dar şi lifturile panoramice.
Mochetă în loc de gresie
În prezent, constructorul este în discuţii cu Primăria Craiova pentru a rezolva problema mascării instalaţiilor aparente. Potrivit proiectului, toate instalaţiile ar trebui să fie la vedere, pe pereţi şi tavane. Beneficiarul – Primăria Craiova – n-a fost tocmai mulţumit de această soluţie, care era destul de inestetică. Constructorul a propus atunci mascarea instalaţiilor cu ajutorul unor grile metalice din tablă perforată din aluminiu, de un alb care bate uşor în gri. Rămâne acum de văzut dacă municipalitatea va agrea această soluţie.
Nu toate instalaţiile vor fi, însă, mascate astfel. Coloanele de aer condiţionat vor rămâne la vedere, culoarea lor neagră creând un contrast cu pereţii aproape albi.
Altă discuţie a vizat finisajul podelei din acest pavilion expoziţional. Iniţial, s-a dorit ca toată podeaua să fie acoperită cu gresie, însă beneficiarii şi-au dat până la urmă seama că o gresie pătrată nu „dă bine“ într-o imensă încăpere rotundă. Drept urmare, s-a luat decizia să se pună pe podele mochetă, nu gresie. „Urmează să se stabilească şi cromatica acestei mochete, dar decizia se va lua abia când interiorul va fi zugrăvit. Oricum, curăţenia nu va fi o problemă, pentru că imobilul va avea în dotare cinci maşini de spălat şi curăţat mocheta“, a explicat şeful de şantier din partea RECOM.
La clădirea nouă, intrarea-i tot cea veche!
Lucrările sunt aproape finalizate şi în exterior.
„Parcările din exteriorul Centrului Multifuncţional sunt gata, mai trebuie făcute doar marcajele, când ne va permite vremea. La fel şi cu spaţiile verzi, unde va trebui pus pământul vegetal şi înierbat, dar asta când când se va mai încălzi. Iluminatul a fost terminat, ba chiar şi probat. Trebuie să mai facem împrejmuirea. Am discutat cu primăria o variantă, constând în mascarea actualelor garduri, nu tocmai estetice, cu nişte mesh-uri, pe care firmele care vor închiria pot să-şi prindă propriile reclame. Astfel, primăria poate lua bani şi din publicitate“, a spus Constantin Golfiţă.
Pe cât de bine va arăta curtea, pe atât de rău o să arate, însă, strada Târgului, care face legătura între Centrul Multifuncţional şi bulevardul Nicolae Romanescu, sau pe cealaltă parte, către strada Râului. Municipalitatea nu s-a apucat de reabilitarea acestei străzi şi probabil că nici n-o facă prea curând. Pe acolo va trece o imensă conductă de canalizare care face legătura între strada Romanescu şi Râului, conductă al cărei traseu va trebui să fie modificat, pentru că proiectul iniţial din Masterplanul de apă şi canalizare – făcut pe vremea când exista încă târgul de cherestea – prevede ca această conductă să treacă chiar pe… sub Centrul Multifuncţional! Acum, însă, va trece pe sub spaţiile verzi ce delimitează acest pavilion expoziţional. Sursa: gds.ro