Acasă Stiri Vânătorii au primit „undă verde” pentru împuşcarea urşilor consideraţi agresivi

Vânătorii au primit „undă verde” pentru împuşcarea urşilor consideraţi agresivi

540
0

Urşii agresivi pot fi împuşcaţi pe loc de vânători, fără să mai fie nevoie de obţinerea unei autorizaţii. Legea a fost votată astăzi în Camera Deputaţilor şi prevede inclusiv despăgubiri pentru cei cărora le sunt devastate gospodăriile de animalele sălbatice. Aleşii au fost însă încurcaţi de o întrebare simplă: cum identificăm urşii periculoşi? Răspunsul ar urma să vină abia anul viitor. 

RECLAMĂ

Atacurile urşilor ar urma să fie prevenite printr-o lege controversată. Deputaţii au dat liber la împuşcat de urşi. Însă doar în cazul celor agresivi, vânătorii nu vor mai avea nevoie de aprobare de la minister. Deşi a fost votată, legea pare să nu fie şi înţeleasă. 

Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei de Agricultură: Trebuiesc făcute nişte studii. Vă daţi seama, trebuiesc făcute studii. Urşii sunt periculoşi unde creează disfuncţionalităţi în lanţul trofic

Aşa ca lanţul trofic va trebui analizat de cei din Ministerul Mediului. Până în luna mai 2020, autorităţile vor trebuie să identifice urşii periculoşi. 

Costel Lăzăroiu, vânător: Prin nişte observaţii pe care le ţinem zilnic, lunar, ştim cam ce urşi avem în teren şi cam cum arată. Şi cam ştim care este un urs care strică sau un urs agresiv, care atacă oameni

Legea prevede şi despăgubiri pentru cei care sunt atacaţi de urşi sau pentru şoferii care lovesc animalele sălbatice pe drumuri pe care nu există indicatoare de prevenţie. În România, populaţia urşilor a crescut alarmant. 

Cifrele oficiale arată că în pădurile din România trăiesc aproximativ 6500 de urşi. Vânătorii vorbesc însă despre un număr aproape dublu.

Mureşul este de departe judeţul cu cea mai mare populaţie de urşi, peste 1000 la număr. Undeva la 300 maximum ar fi normal, spun specialiştii.

În Harghita, populaţia animalelor sălbatice este estimată la 800 de exemplare, iar în pădurile din Covasna trăiesc peste 600 de urşi. 

Emil Farago, preşedintele unui Fond de vânătoare: Într-un fond de vânătoare pe care îl gestionăm, densitatea optimă este de patru bucăţi şi avem peste 50 de urşi. În ultimele două luni, în trafic au fost accidentaţi patru urşi, din care trei mortal

În România, în fiecare an, o mie de urşi se nasc în sălbăticie. 

Sursa: observator

RECLAMĂ
Articolul precedentInsomnia, un potenţial declanşator al bolilor cardiovasculare
Articolul următorMetodă incredibilă folosită de mafia lemnului pentru falsificarea documentelor de transport