În perioada sărbătorilor de iarnă, casele românilor sunt ţinta hoţilor. Jefuitorii folosesc identităţi false şi se împrietenesc uşor cu victimele. Ce lasă în urma lor este de multe ori mai dureros decât furtul în sine, spun specialiştii. Pentru a trage un semnal de alarmă Poliţia Română a început o nouă campanie de prevenire, iar cu ajutorul realităţii virtuale oamenii au putut să fie martori la un furt din locuinţă.
Doi hoţi intră în locuinţa unei familii. Fură tot ce este de valoare şi distrug totul în calea lor. Este doar un scenariu realizat de Poliţia Română după un caz real. Cei care au intrat în jocul realităţii virtuale au recunoscut că nu a fost tocmai uşor să privească.
Dincolo de bunurile furate, un astfel de furt poate afecta şi psihic victima. Locuinţa este spaţiul nostru de siguranţă.
Comisar-Șef SORIN STĂNICĂ, prevenirea criminalităţii: Am întâlnit situaţii în care s-a spart o casă nu s-au furat bunuri dar persoana avea o reticienţă să se mai întoarcă acolo. Nu este doar despre furtul în sine despre banii pe care-i pierdem.
Doar în prima jumătate a acestui an, în ţara noastră, au fost peste 1.000 de furturi din locuinţe.
Pentru a nu fi victime sigur poliţiştii vă recomandă să încuiați ușa chiar și atunci când suntem acasă. Investiti intr-o incuietoare de calitate. Montati, daca aveti posibilitatea, un sistem de supraveghere si de alarma. Daca plecati pentru o perioada mai lunga, rugati pe cineva sa va ridice corespondenta si aveti grija de poze si detalii postati pe retelele de socializare, pentru ca dincolo de prietenii virtuali, de acolo se documenteaza si hotii.
Asta mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă când furturile se înmulţumesc. În luna decembrie metoda preferată de hoţi este cea a împrietenirii.
RAMONA DABIJA, purtător de cuvânt Poliţia Română: Sunt foarte multe persoane care profită de faptul că oamenii vor să-şi facă reviziile şi profită de calităţi se împrietenesc intră în casă şi sustrag diverse bunuri.
Grijă ar trebui să avem şi la colindători. Este perioada când vrem să dăruim însă ar trebui să rămânem în alertă: să nu-i primim în casă şi să nu-i lăsăm să vadă de unde luăm banii.
Comisar-șef Sorin Stănică, Prevenirea criminalităţii: Există riscul să fie în casă să aibă o reacţie violentă ei de obicei sunt pregătiţi să aibă astfel de reacţii noi ca proprietari nu suntem
Cei mai mulţi hoţi încearcă să se împace cu victima, o despăgubesc şi o conving să îşi retragă plângerea penală pentru a nu ajunge în spatele gratiilor. Iar legea permite împăcarea.
Sursa: observator