Acasă Life Style VIDEO | Cum arată cel mai nou spital construit de la zero...

VIDEO | Cum arată cel mai nou spital construit de la zero de statul român

507
0

Noul spital de la Mioveni a fost construit de la zero, în 30 de luni, la normele europene din 2019, cu circuite medicale gândite astfel încât să elimine riscul apariției infecțiilor nosocomiale și dotat cu aparatură de top.

RECLAMĂ

În plus, noul spital promite să aibă grijă și de relaxarea viitorilor pacienți: la intrare te întâmpină un imens acvariu cu pești, muzica se aude în surdină, pereții fiecărei secții sunt vopsiți într-o culoare veselă, dar diferită (lila, galben, verde deschis), există loc de joacă pentru copii, iar în curând va fi și internet wireless.

Cele 8 spitale regionale promise în ultima campanie electorală și spitalul metropolitan din București (a căror construcție ar fi trebuit să înceapă în 2017) sunt, în cel mai fericit caz, în continuare la stadiul de proiecte pe hârtie. Cel mai devreme am putea avea 3 spitale regionale peste 7 ani, spune ministrul Sănătății.

La Mioveni s-a vorbit pentru prima dată despre construcția unui nou spital în anul 2010, când Guvernul de atunci a decis închiderea mai multor spitale din țară, inclusiv a celui din acest oraș, „pe considerentul că era un spital foarte mic și nu mai corespundea din punctul de vedere al normelor sanitare”.

Spitalul din Mioveni a „scăpat” până la urmă de la închidere în 2010 grație faptului că orașul găzduiește o platformă de cercetare nucleară și, conform legii, era obligatoriu ca aici să existe un spital.  În toamna 2016 s-a semnat contractul, iar în primăvara anului 2017 autoritățile locale au predat amplasamentul. O asociere de firme, două din România și una din Italia, a început construcția efectivă. „Nimeni nu a crezut că se va realiza în 30 de luni, cât s-a lucrat efectiv la spital”, mărturisește primarul Ion Georgescu, în videoreportajul realizat de jurnaliștii Hotnews.

Spitalul a costat 68 de milioane de euro, cu tot cu TVA, însemnând de la papuci, partea exterioară, mobilier, aparatură medicală, aparatură nemedicală, consumabile pentru început, instalațiile. 36 de milioane de euro au fost alocați din bugetul local, iar restul de bani din programul PNDL, PNDL II și încă 4 milioane de euro din Fondul de Rezervă al Guvernului României.

Cel mai probabil, noul spital va fi complet funcțional în primăvara anului viitor. „Ne dorim să avem medici profesioniști, ne dorim ca și actualii medici care sunt la spitalul actual și vor fi transferați în spitalul nou să își schimbe mentalitatea și să se adapteze la condițiile noi de muncă și la tehnologia pe care am adus-o. Pentru că noi toți ne dorim un alt tip de act medical, ne dorim un act medical occidental, unul benefic și sper să pășească cu dreptul și oamenii să vadă o schimbare la 180 de grade față de secțiile din spitalul vechi. Sunt sigur că se va face această schimbare”, spune primarul Ion Georgescu.

Sursa: newsweek

RECLAMĂ
Articolul precedentUrmează trei zile cu frig, ploi torenţiale, vijelii şi grindină în toată ţara. Ninsori şi viscol, la munte
Articolul următorDoi români au dat spargeri de peste 1.000.000£ în Anglia, timp de patru ani