Acasă Stiri O femeie nu se poate pensiona deşi a lucrat 29 de ani...

O femeie nu se poate pensiona deşi a lucrat 29 de ani cu acte

2438
0

Deşi deţine un carnet de muncă din care reiese că a lucrat 18 ani la Cooperativa de Consum Cernăteşti, Constanţa Obleagă nu se poate pensiona. Cu o sentinţă definitivă şi irevocabilă împotriva femeii, Casa Judeţeană de Pensii Dolj nu are cum să îi ia în calcul vechimea de pe acel carnet de muncă, ci doar cei 11 ani lucraţi la CAP. Vă prezentăm mai jos drama femeii care, deşi a lucrat 29 de ani, nu poate beneficia de nicio formă de sprijin material la bătrâneţe. 

Constanţa Obleagă, o bătrână din comuna Cernăteşti nu se poate pensiona, deşi susţine că a lucrat cu acte în regulă timp de 29 de ani. Casa Judeţeană de Pensii Dolj nu îi ia în calcul femeii 18 ani lucraţi la Cooperativa de Consum Cernăteşti, pe motiv că nu ar fi în regulă carnetul de muncă pe care a fost completată vechimea femeii.

RECLAMĂ

Constanţa Obleagă, în vârstă de 66 de ani, încearcă de şapte ani să dovedească în faţa Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj că cei 18 ani lucraţi la Cooperativa de Consum Cernăteşti sunt reali. Instanţa nu îi admite femeii reconstituirea cu proba cu martori care să dovedească faptul că a lucrat 18 ani ca croitor la respectiva firmă, până în 1995. În 1995, Cooperativa de Consum Cernăteşti a fost preluată de o cooperativă din Predeşti. 

De atunci femeia nu a mai lucrat la cooperativă, ci a intrat în şomaj. Apoi a rămas casnică. Cu o vechime de peste 11 ani lucraţi la CAP, care i se ia în calcul de CJP Dolj, femeia nu se poate pensiona, din cauză că legea prevede să fi avut minimum 15 ani lucraţi.

Încearcă de 7 ani să convingă autorităţile că a lucrat efectiv 18 ani


Între timp, drama femeii a continuat. Ea nu poate să îşi dovedească vechimea cu nicio adeverinţă, ci doar cu carnetul de muncă. Cooperativa de Consum a fost preluată de o cooperativă din Predeşti, apoi a intrat în insolvenţă. Arhiva de la Cernăteşti nu mai există. Lichidatorul judiciar i-a emis femeii o adeverinţă din care reiese ce salariu a avut în perioada în care a lucrat. Dar nici acest document nu este luat în calcul de Casa de Pensii, pe motiv că ar fi fost întocmit după carnetul de muncă. 


GdS a mai scris despre cazul femeii în urmă cu câţiva ani. Minionă de statură, subţirică, firavă, cu mâinile crăpate de muncă, femeia s-a adresat din nou GdS zilele trecute, cu lacrimi în ochi. „De șapte ani umblu pe drumuri să îmi câştig dreptul la pensie. Nu ştiu cum să mai procedez ca să mă pensionez“, s-a plâns femeia, la GdS. Ea trăieşte din pensia de puţin peste 600 de lei a soţului ei, acesta având pensie de invaliditate. Constanţa Obleagă nu are nicio formă de sprijin din partea statului: nici pensie, nici indemnizaţie socială. Nimic. 

Casa de Pensii nu i-a luat în calcul carnetul de muncă, suspectat a fi fals

Casa Județeană de Pensii Dolj nu i-a luat în considerare femeii carnetul de muncă, în care era trecută perioada în care lucrase pe post de croitor la Cooperativa de Consum din Cernătești. 

Motivul invocat de instituție a fost acela că respectivul carnet de muncă părea un fals, fiind întocmit pe un carnet pe care figura „România“ și nu „Republica Socialistă România“, cum era titulatura țării în 1977, pe vremea la care ar fi trebuit să se înceapă completarea carnetului de muncă, semn că acel carnet fusese completat ulterior datei la care femeia şi-a început lucrul.

De asemenea, exista suspiciunea că adeverința eliberată de angajator pentru a atesta vechimea în muncă a femeii nu era întocmită corespunzător, deoarece a fost făcută după acel carnet de muncă suspect. 


De altfel, Cooperativa de Consum Predeşti, cea care a preluat Cooperativa de Consum Cernăteşti în 1995, şi-a anulat adeverinţa eliberată pentru pensionarea femeii. Cooperativa a motivat că nu mai are arhiva de la Cernăteşti şi nu are alte acte doveditoare, cum ar fi statele de plată, din cauză că acestea nu mai existau. 

Suspiciunea de fals intelectual nu s-a dovedit. Şi tot nu se poate pensiona

Casa Judeţeană de Pensii Dolj a făcut plângere penală pe numele bătrânei pentru fals intelectual, uz de fals și tentativă de înșelăciune. Aceasta deoarece CJP suspecta întocmirea în fals a carnetului de muncă. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Filiași au clasat rapid dosarul, dispunând neînceperea urmăririi penale.

Motivul pentru care procurorii au clasat cazul a fost acela că Obleagă Constanța nu a comis nici un fals intelectual, uz de fals și nici tentativă de infracțiune de înșelăciune, așa cum insinua CJP Dolj.
Totuşi, CJP Dolj nu avea niciun document care să ateste că datele înscrise în acel carnet de muncă sunt reale. 

Femeia a beneficiat de şomaj, după ce a lucrat la Cooperativa de Consum

Pentru a se putea pensiona, bătrâna a mers la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Prin Adeverința nr. 6028/03.10.2018, AJOFM Dolj a confirmat că, în perioada 07.08.1995-02.05.1996, Constanţa Obleagă a beneficiat de ajutor de şomaj. Practic, această adeverinţă confirmă faptul că femeia lucrase anterior. „Dacă nu aş fi lucrat, nu aş fi putut beneficia de ajutor de şomaj“, a mai spus Constanţa Obleagă. 

În 2014, femeia a dat în judecată CJP Dolj şi a pierdut

Iată care este istoria luptei femeii de a-şi face dreptate. Obleagă a dat în judecată CJP Dolj pentru a-i recunoaște carnetul de muncă, respectiv cei 18 ani în care a lucrat ca croitor. În dosarul nr. 13657/63/2014, Tribunalul Dolj a respins cererea bătrânei împotriva CJP Dolj. Și Curtea de Apel a respins apelul femeii. Decizia Curții prin care nu se luau în calcul înscrisurile din carnetul de muncă a rămas definitivă pe 17 septembrie 2014. 

GdS a relatat la vremea respectivă despre situaţia dramatică a femeii. „Perioada 1.02.1977-1.07.1995 nu a fost valorificată, întrucât nu au fost respectate dispozițiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, iar unitatea emitentă nu deține acte doveditoare ale vechimii în muncă“, a explicat la vremea respectivă CJP Dolj, printr-un răspuns transmis GdS. 


Având o hotărâre definitivă din 2015 în defavoarea femeii, CJP Dolj nu îi poate emite acesteia decizie de pensionare, pe baza acelui carnet de muncă.

În 2015, carnetul de muncă era valid

Femeia susţine că are o hotărâre a instanţei de partea ei. Este vorba despre Hotărârea Tribunalului Dolj nr. 3278/24.06.2015. Femeia a acţionat în judecată Cooperativa de Consum Predeşti pentru a se constata că în perioada 01.02.1977-01.07.1995 a desfăşurat activitate în cadrul Cooperativei de Consum Cernăteşti.

Constanța Obleagă mai cerea ca instanţa să oblige Cooperativa din Predeşti să îi emită o adeverinţă care să arate că a lucrat la Cernăteşti în perioada analizată. Femeia a pierdut în instanţă. Însă în motivare se prevede „negru pe alb“ că nu se face răspunzătoare Obleagă de întocmirea carnetului de muncă şi că Obleagă „deţine un carnet de muncă ce produce efecte“. 


De asemenea, instanţa a decis că nu se poate face femeia vinovată de întocmirea carnetului de muncă în afara timpului prevăzut de lege (respectiv de Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, invocat de CJP Dolj) şi că această întocmire tardivă nu îi afectează ei drepturile înscrise în document. 

„În condiţiile în care asupra carnetului de muncă prezentat de reclamantă nu au fost efectuate rectificări/anulări ale poziţiilor înscrise, acest document face dovada deplină asupra activităţii, funcţiei, perioadei lucrate, respectiv asupra veniturilor realizate de deţinătorul său. Încheierea actului în afara timpului prevăzut de art. 3 alin. 2 din decret, de 30 de zile, poate atrage sancţionarea persoanei ce are această obligaţie, însă nu poate afecta drepturile deţinătorului, carnetul de muncă fiind pe deplin valabil până la rectificarea/anularea parţială sau totală a poziţiilor înscrise în document, în condiţiile legii“, se arată în Hotărârea nr. 3278/24.06.2015 a Tribunalului Dolj. 

Carnetul de muncă este valid


Instanţa a mai constatat mai multe aspecte. „Se constată astfel că reclamanta deţine un carnet de muncă, ce produce efecte, în sensul art. 1 din decret, nefiind făcută dovada anulării parţiale sau totale a poziţiilor înscrise în acesta (…)“. Cu alte cuvinte, carnetul de muncă este valabil.


Dar nu a fost suficient. Hotărârea instanţei nu viza în niciun fel CJP Dolj şi nici nu obliga instituţia să îi accepte femeii carnetul de muncă. Aşadar, Casa de Pensii nu putea emite decizie de pensionare în baza acelui carnet de muncă. Femeia a făcut recurs, dar a pierdut în faţa Cooperativei de Consum Predeşti. 

Din nou în instanţă în 2019, pentru a se pensiona

Până când nu va avea un document care să confirme veridicitatea înscrisurilor de pe carnetul de muncă sau o hotărâre a instanţei care să oblige Casa de Pensii să îi ia în calcul carnetul de muncă, femeia nu se poate pensiona. 

Sprijinită doar de soţul său (pensionat pe caz de boală), Constanţa Obleagă a alergat ani la rând să obţină documente care să ateste că chiar a lucrat la Cooperativa de Consum Cernăteşti. 

Bătrâna a contestat decizia de pensionare primită de la Dolj la Comisia Centrală de Contestaţii a Casei Naţionale de Pensii Publice. Răspunsul nu a fost cel scontat de Obleagă, Comisia spunând că totul este de competenţa celor de la CJP Dolj. 


Femeia a dat în judecată CJP Dolj şi Comisia Centrală de Contestaţii a Casei Naţionale de Pensii Publice. A solicitat instanţei să oblige instituţia de la Dolj să îi accepte vechimea înscrisă pe carnetul de muncă. Femeia mai prezintă și alte acte doveditoare. Dosarul nr. 3016/63/2019 este pe rolul Tribunalului Dolj, la Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Primul termen este pe 4 septembrie 2019. 

Femeia se apără cum poate

Obleagă se apără până în pânzele albe. Ea a obţinut declaraţii în faţa notarului de la o persoană care a fost conducătorul unităţii de la Cernăteşti. Conducătorul unităţii a dat o declaraţie prin care confirmă că femeia a lucrat acolo. Potrivit acelei persoane, sarcina de serviciu pentru întocmirea carnetelor de muncă i-a revenit contabilului-şef al unităţii din acea vreme. Carnetele de muncă se păstrau la unitate, conform declaraţiei şefului unităţii. 


Având declaraţia fostului şef al unităţii la care a lucrat şi cu adeverinţa de la AJOFM, Obleagă îşi caută dreptatea din nou în instanţă. Ea se mai bazează pe documentele de la Parchet care arată că s-a clasat dosarul penal în care fusese acuzată de fals. Bâtrâna încearcă să i se accepte carnetul de muncă la pensionare. 
GdS a solicitat un punct de vedere de la CJP Dolj legat de acest subiect. Până la închiderea ediţiei nu am primit un răspuns la întrebările adresate. Atunci când îl vom primi îl vom face public. 

Ce spune Casa de Pensii

CJP Dolj a precizat că „un aspect relevant în cauză este acela că prin Adeverinţa nr 1298/14.11.2012, eliberată de Primăria Cernăteşti, se atestă că petenta a realizat stagiu de cotizare în calitatea de membru cooperator în cadrul CAP 1907 Rasnic în perioada 1980-1990, perioadă care se suprapune cu perioada din carnetul de muncă“.


Reprezentanţii CJP Dolj mai susţin că instituţia a făcut demersuri pentru clarificarea stagiului de cotizare al femeii, dar „în absenţa documentelor din arhiva fostului angajator şi a actualului deţinător al arhivei, posibilităţile instituţiei noastre în a lămuri acest aspect sunt depăşite“. 

În final, Casa de Pensii susţine că dacă vreo instanţă va obliga instituţia să valorifice acel carnet de muncă, atunci CJP ar respecta acea hotărâre a instanţei.

Sursa: GdS

RECLAMĂ
Articolul precedentApelul disperat lansat de o fată dintr-un centru de copii din Bistriţa: „Ajutaţi-mă! Sunt obligată să întreţin relaţii cu băieţi şi sunt bătută“. Ce spun şefii centrului
Articolul următorPolițist bătut de doi bărbați pe stradă, în Galați. Agresorii erau supărați din cauza cazului Caracal