Acasă Stiri Taxa pentru accesul maşinilor în centrul Capitalei. Firea a anunţat cine trebuie...

Taxa pentru accesul maşinilor în centrul Capitalei. Firea a anunţat cine trebuie să plătească vinieta pentru Bucureşti

373
0

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri, un proiect prin care, din ianuarie 2020, toate vehiculele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov vor putea intra în Capitală numai după achitarea unei viniete.

RECLAMĂ

Primarul general Gabriela Firea a anunţat miercuri introducerea în dezbatere publică a unui proiect care prevede achiziţionarea unei viniete pentru toate autoturismele care intră în Capitală, dar nu sunt înmatriculate în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov. Astfel, autoturismele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti, la momentul pătrunderii în Capitală, vor trebui să facă dovada că au achiziţionat vignieta Oxigen B (Bucureşti). Potrivit iniţiativei, taxa pentru a intra în Bucureşti cu un autoturism înmatriculat în alt judeţ va fi de 10 lei pe zi sau 1.900 lei pe an. De asemenea, nu va fi permis accesul în zona centrală pentru maşinile non-Euro, Euro 1, Euro 2 şi Euro 3. Autoturismele înmatriculate în Bucureşti şi în zona metropolitană Ilfov vor trebui să plătească vinieta Oxigen C (Centru). Zona centrală este următoarea: Piaţa Victoriei – Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzeşti şi P-ţa Victoriei, inclusiv limitele.

Excepţii

Există câteva excepţii: autoturismele pentru situaţii de urgenţă, SMURD, ambulanţă, poliţie, autoturismele care vin în zona centrală sau Bucureşti pentru lucrări de utilitate publică şi autoturismele corpului diplomatic.

Gabriela Firea a anunţat că în Bucureşti şi Ilfov sunt: 

  • 261 autoturisme non Euro
  • 7.000 – Euro 1
  • 113.000 – Euro 2
  • 213.000 – Euro 3
  • 440.000 – Euro 4
  • 253.000 – Euro 5
  • 331.000 – Euro 6.

Vinieta, verificată cu camere Respectarea sistemului de viniete se va verifica prin intermediul unor camere video: 58 de camere pentru zona centrală şi 146 de camere pentru restul oraşului.  „Vinieta va fi electronică şi se va achiziţiona prin intermediul unei aplicaţii, prin SMS şi de la fiecare benzinărie. Acest sistem de monitorizare în ambele zone va cupinde peste 194 de camere. Zona Centrală va avea 58 de camere în 28 de intersecţii, iar zona B va avea 49 de intersecţii cu 136 de camere”, a declarat, miercuri, Mihai Teodorescu, directorul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB. „Capitala României se află într-o situaţie dificilă din punct de vedere al poluării, cu valori de nouă ori mai mari decât limitele admise. Din cauză că în ultimii 30 de ani nu s-a luat nicio măsura viabilă pentru limitarea poluării, Bucureştiul a ajuns pe un nedorit loc 6 în topul celor mai poluate oraşe din Europa, iar România se află, începând cu anul 2011, în procedura de infrigement. Daca vrem ca viitorul oraşului şi al locuitorilor săi să nu fie afectat permanent de aceasta amenintare la sanatatea tuturor, trebuie sa actionam! Bucureştiul are nevoie acum de o masura care poate parea drastica, insa viitorul apropiat va arata ca este singura decizie pe care o putem lua. Pentru ca traficul rutier intens este printre principalele motive care determină valori record de poluare – in ultimii zece ani numarul maşinilor care circula prin Bucuresti s-a dublat -, propun un proiect de hotarare dupa modelul altor capitale europene, care instituie vinieta electronica pentru circulatia rutiera din Bucuresti pentru autoturismele inmatriculate in alte orase sau state, dar si pentru autoturismele poluante din Bucuresti sau Ilfov, care tranziteaza zona centrala a Capitalei. Acest proiect se va afla în dezbatere publica 45 de zile. Aşteptăm părerile şi sugestiile dvs, pentru ca împreună să dăm o sansa bucurestenilor sa respire un aer curat! Să luptăm împreună pentru oxigenul Capitalei!”, a precizat conducerea primăriei. 
Fără studiu de impact şi fără date despre valorile de poluare În conferinţa de presă, un jurnalist a întrebat-o pe Gabriela Firea, dacă a făcut studiu de impact. „Aceste măsurători vor fi făcute după implementarea măsurilor. Vom merge să informăm oameni, vom vedea ce părere au. La final de septembrie va fi un proiect de hotărâre de consiliu îmbunătăţit, că va fi în dezbatere publică. Un pic îmbunătăţit. Dar nu drastic îmbunătăţit”, a spus primarul Capitalei. 
De asemenea, un jurnalist a întrebat oficialul de la departamentul de mediu cu cât s-a depăşit valoarea maximă de poluare. Drept răspuns, aceasta a răspuns că nu ştie, dar „s-a depăşit”, invitând presa să întrebe la agenţia de mediu.
Proiectul ar urma să fie supus votului Consiliului General al Capitalei în luna septembrie, iar dacă va fi adoptat va intra în vigoare din ianuarie 2020

Sursa; adevarul

RECLAMĂ
Articolul precedentCamioanele nu circulă până duminică pe cele mai importante drumuri din ţară. Restricţii de circulaţie
Articolul următorCraiova, fără apă caldă 6 zile