Putere, curaj, devotament. Femei sau bărbaţi – focul sau accidentele nu fac diferenţa. Aşa că pompierii îşi deschid porţile pentru femei. Din ianuarie, anul viitor, tinerele care vor o carieră de salvator în echipaje de descarcerare sau stingere se pot înscrie la Şcoală. În prezent, din aproape 25 de mii de pompieri, în teren, doar 32 sunt femei. Una dintre ele este Laura Iancu. Ea ne-a demonstrat că o femeie, dacă vrea, poate să facă orice-şi doreşte.
Pompier, paramedic şi mamă. Plutonier major Laura Iancu îmbracă zilnic o uniformă croită în special pentru bărbaţi. Sunt doar 32 de femei în România care intră în foc pentru a salva vieţi. Iar meseria i se potriveşte mănuşă.
O casă cu trei camere. La etaj a pornit un incendiu violent. Laura este în prima linie a dispozitivului de pompieri. 30 de kilograme are echipamentul complet: combinezonul, casca, butelia de aer şi bocancii. Adrenalina te face să uiţi că le ai.
Flăcările au câţiva metri înălţime. Intervenţia trebuie să fie rapidă. Pentru asta e nevoie de întreaga echipă. Temperatura e insuportabilă. Ajunge la trei sute de grade. Prentru a surprinde intervenţia, a trebuit să păstrez distanţa, altfel, camera de filmat s-
Intervenţia se face în genunchi. Pentru că e mult fum şi numai de la nivelul podelei poţi vedea ceva prin masca de oxigen. Nimeni nu pleacă până nu s-a stins şi ultima scânteie. Retragerea se face.tot în genunchi. Afară, simţi că ţi-a luat foc pielea. Echipamentul e ud şi atârnă şi mai greu. Chiar şi aşa, un singur membru al echipei e epuizat.
Sursa: observator