Plămânii au încă o funcţie, despre care nu se știa până acum – produc sânge. Mai exact, trombocite, adică acele celule care opresc sângerarea. Este descoperirea revoluționară pe care au făcut-o cercetătorii de la UC San Francisco din California, o descoperire ce poate da peste cap teorii însușite de zeci de ani de lumea medicală și care poate schimba, totodată, modul de tratare a unor afecțiuni ale sângelui.
În urma experimentelor realizate pe şoareci, specialiştii Universităţii California au descoperit că plămânii joacă un rol mult mai complex în organismul mamiferelor. Nu doar că facilitează respiraţia, dar au atribuţii importante şi în mecanismul de producere a sângelui, alături de măduva osoasă.
Experţii au observat de mai multă vreme că celulele care produc prin fragmentare trombocite, megacariocitele, există şi în plămâni, nu doar în măduvă, dar nu au făcut legătura.
Noile analize arată că în plămâni se produc 10 milioane de trombocite pe oră.
Mai multe știri din domeniul științific puteți afla în fiecare vineri, de la ora 19:00, la „Jurnalul de Științe” de la Digi World, prezentat de Teodora Băloi:
Sursa: Digi24