Acasă Stiri Victor Ponta şi-a depus mandatul de premier. PNL vrea alegeri anticipate. PSD...

Victor Ponta şi-a depus mandatul de premier. PNL vrea alegeri anticipate. PSD nu e de acord

674
0

După ce Victor Ponta a anunţat că îşi depune mandatul din funcţia de prim-ministru, Alina Gorghiu a declarat că PNL doreşte alegeri anticipate, urmând ca liberalii să aibă discuţii cu ceilalţi preşedinţi ai partidelor parlamentare. Potrivit Constituției, odată ce prim-ministrul și-a depus mandatul, Guvernul este dizolvat. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis trebuie să ia act de această demisie a lui Victor Ponta și să numească un premier interimar care trebuie să facă parte din actualul Guvern. Liviu Dragnea a anunțat însă că PSD nu agreează propunerea PNL de a fi organizate alegeri anticipate.

RECLAMĂ

Alina Gorghiu a afirmat că PNL doreşte ca alegerile anticipate să aibă loc în urma unui acord politic între partide.

„In alta ordine de idei vreau sa va spun ca PNL a inteles foarte clar un lucru: manifestrarea de aseara este o manifestare impotriva neglijentei, impotiva arogantei. Este un mesaj  pe care societatea il da clasei politice, nu cred ca este o supriza pentru nimeni ca PNL solicita alegeri anticipate. Nu exista o alta solutie decat altceva decat alegeri anticipate prin acord politic. (..) Eu vă spun că vom face noi primul pas si vom initia dialoguri cu liderii partidelor parlamentare”, a spus Gorghiu.

Reamintim că Victor Ponta a anunțat că își depune mandatul de prim-ministru și al Guvernului României, în urma protestelor fără precedent de marți seară. „Sper ca depunerea mandatului meu și al Guvernului să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim la rațiune”, a declarat Victor Ponta.

Ponta: Începând cu ziua de astăzi, îmi depun mandatul de prim-ministru și al Guvernului României

Decizia sa atrage după sine demisia întregului Guvern, implicit a vicepremierului Gabriel Oprea.

„Aș vrea să spun câteva cuvinte în calitatea de prim-ministru al Guvernului: faptul că în ultimele zile, alături de colegii mei, mi-am folosit toate eforturile și resursele pentru a încerca să ajutăm victimele, cei care au de suferit și au avut de suferit, în urma tragediei de vineri seară. Vreau să mulțumesc tuturor pompierilor, medicilor, cei care și-au făcut datoria. Vreau să îi apăr, în continuare, pentru că, fără pompieri și fără medici, aceste tragedii se vor repeta și cred că merită să îi sprijinim și să nu considerăm că noi, din fața televizoarelor, suntem mai buni decât cei care intervin. Răspunderea juridică va fi stabilită de către justiție și am văzut că a început acest lucru. Sper doar să nu fie vorba de răzbunare, ci doar de responsabilitate juridică și să nu ne păcălim că principalii vinovați sunt lăcomia și iresponsabilitatea. Dacă pedepsim pe altcineva, și nu lăcomia și iresponsabilitatea, vom repeta această tragedie.

Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății și dorința, din nou legitimă, de a avea responsabilități mai mari decât ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult și ar fi o mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau și nu cred și nu e corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilro de stat, miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl așteaptă. Începând cu ziua de astăzi, îmi depun mandatul de prim-ministru și al Guvernului României. Fac acest lucru pentru că, în anii în care am făcut politică, am rezistat la orice bătălie cu politicienii, niciodată nu mă bat cu oamenii. Supărarea, suferința legitimă a oamenilor nu trebuie să genereze în jocuri de putere cu efecte negative (…) Sper că depunerea să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim la rațiune.

Care este procedura

Potrivit Constituției, odată ce prim-ministrul și-a depus mandatul, Guvernul este dizolvat. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis trebuie să ia act de această demisie a lui Victor Ponta și să numească un premier interimar care trebuie să facă parte din actualul Guvern. Pot fi Victor Ponta, Gabriel Oprea, orice ministru din actualul cabinet. Interimatul poate dura 45 de zile. În toată această perioadă, președintele Klaus Iohannis trebuie să găsească un nume pentru viitorul prim-ministru, potrivit Realitatea TV.

Va urma o perioadă a consultărilor cu toate partidele din Parlament. Trebuie văzut cine are majoritate și cine își dorește să formeze un nou Guvern. Va fi o perioadă plină. După ce Klaus Iohannis numește un nou premier, acesta trebuie să își formeze cabinetul. Vor mai urma alte perioade de negociere, mai apoi noul cabinet va veni aici, în Parlament, pentru a primi votul de încredere. Dacă nu îl va primi, întreaga procedură trebuie reluată.

Dacă de două ori noul Guvern cade consecutiv prin vot, în Parlament, se poate ajunge la situația în care Klaus Iohannis ar putea să dizolve Parlamentul.

RECLAMĂ
Articolul precedentOprea: Nu voi mai face parte dintr-un alt Guvern. UNPR rămâne în actuala coaliţie
Articolul următorIohannis: Foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni