Acasă Stiri 43 de suflete incinerate pentru 2.000 de lei de căciulă. ”Un pas...

43 de suflete incinerate pentru 2.000 de lei de căciulă. ”Un pas greșit și sunteți lângă ce morți!” Cenușa aruncată la canal

406
0

43 de cadavre sunt furate din morga Spitalului Județean Timișoara și duse spre București, la incinerare. ”Niște colete din străinătate ce urmează să fie distruse la Vama Antrepozite”, se spune despre ele. Cinci muncitori fac sinistra manoperă pentru 2.000 de lei de căciulă. Adună patru tomberoane de cenușă, pe care le aruncă întrun canal din Popești-Leordeni. Martirii Revoluției de la Timișoara, de acum 30 de ani

RECLAMĂ

Pe 18 decembrie 1989, noaptea, după ora 1.30, o dubă autofrigorifică trage în curtea Spitalului Județean Timișoara. În față e o ”Dacie” albă, din care coboară trei persoane. Toată ziua s-au făcut pregătiri, pentru macabra operațiune: medici, milițieni, securiști, generali… Morga este deschisă. Preț de trei ore, 43 de cadavre sunt ridicate de acolo.Victimele Revoluției de la Timișoara.Da, sună sinistru, dar morții nu sunt aleși după un anumit criteriu.

Șoferul nu știe nimic. ”Niște colete cu ajutoare sosite din străinătate, care urmează să fie distruse la Vama Antrepozite”, sună ordinul. Marți, 19 decembrie, la ora 17.00, la Crematoriul Uman ”Cenușa” din București ajunge izoterma. Milițenii de la Secția 14 mișună prin zonă. Se inventează o catasfrofă, pentru a se justifica numărul mare de cadavre. Colonelul Baciu se dă drept medic. În cursul nopții se efectuează incinerarea cadavrelor, fără nicio formalitate. Manipulanții declară, apoi, că aceștia erau tineri, cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, împușcați, tăiați de baonete ori de cuțite. Doi aveau capetele sparte, iar unii erau cu mâinile ori picioarele legate. Pentru sinistra manoperă, muncitorii – Mihai Mititelu, Nicolae Ștefan Bocioacă, Grigore Câmpeanu, Gheorghe Iordan și Gheorghe Zâmboianu – primesc un plic cu câte 2.000 de lei. Un plic și un sfat: ”Un pas greșit și sunteți lângă cei morți!”

Trupurile sunt incinerate. La ora 10.00, pe 19 decembrie, generalul Nuță primește semnalul că ordinul a fost îndeplinit. Cenușa este strânsă în patru tomberoane. Căpitanul Dorel Nuță le preia și, în jurul orei 12.00, le deversează într-o gură de canal, lângă Popești – Leordeni.

Familiile celor decedați nu știu nimic. Își caută morții în gropile comune. ”Abia în ianuarie am primit o ştire oficială din partea Procuraturii că 40 – la început, pe urmă 44 – de cadavre au fost transportante la Bucureşti şi arse la Crematoriul <<Cenuşa>>. Noi, timişorenii, ne căutam morţii prin gropile comune care s-au descoperit în ianuarie, în Cimitirul Eroilor, în Cimitirul Săracilor (…) Acest adevăr despre <<Cenuşa>> l-am aflat abia în 1991, luna martie sau aprilie ’91 când am făcut un mare marş din Timişoara la Bucureşti…Avem un film cu procurorul Voinea, când s-a deplasat la Popeşti-Leordeni…Era iarnă, erau gunoaie în jurul canalului, acolo i s-au pus multe întrebări, a răspuns cum a putut… se pare că ăsta e, deci acolo s-a aruncat cenuşa a 43 de cadavre…Dar noi, urmaşii, după declaraţii ulterioare, când se spune că şi la Slatina a ajuns o altă maşină cu morţi…cea de a doua, dar au plecat deodată, numai una s-a defectat şi n-a mai putut să ajungă la Bucureşti şi atunci au hotărât să se oprească în Slatina, un punct care era foarte bine organizat de către Ceauşescu…Acolo se zice c-ar fi fost 38, 39 de cadavre în maşină…Nu figurează (dispăruţi) defel, pentru că mulţi aparţinători din ţară veneau la Timişoara să-şi caute morţii şi erau trimişi înapoi acasă, fără să li se dea nicio informaţie. Deci se pare că s-au inversat maşinile. Maşina care a plecat de la Penitenciar sau de undeva cu cadavre din 16 noaptea şi din 17 ziua, din cadrul Armatei, chiar, care s-au ţinut secrete, a ajuns la Popeşti-Leordeni, şi cealaltă maşină s-a împotmolit la Slatina”, avea să spună Ioan Bânciu, vicepreşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei.

Sunt 30 de ani de atunci. Și, pentru că nu avem voie să uităm, acestea sunt numele lor:

1. Andrei Maria
2. Apro Mihai
3. Balogh Pavel
4. Balmus Vasile
5. Barbat Lepa
6. Banciu Leontina
7. Belehuz Ioan
8. Belici Radian
9. Caceu Margareta
10. Chorosi Alexandru
11. Cruceru Gheorghe
12. Carpin Danut
13. Csizmarik Ladislau
14. Ciobanu Constantin
15. Wittman Petru
16. Nagy Eugen
17. Ferkel Suteu Alexandru
18. Florian Antoniu Tiberiu
19. Girjoaba Dumitru Constantin
20. Hategan Petru
21. Iosub Constantin
22. Iotcovici Gheorghe Nutu
23. Ewinger Slobodanca
24. Ianos Paris
25. Luca Rodica
26. Lacatus Nicolae
27. Munteanu Nicolae Ovidiu
28. Miron Ioan
29. Motohon Sliviu
30. Mardare Adrian
31. Otelita Aurel
32. Opre Gogu
33. Osman Dumitru
34. Radu Constantin
35. Sporer Rudolf Herman
36. Stanciu Ioan
37. Sava Angela Elena
38. Zabulica Constantin
39. Zornek Otto
40. cadavru neidentificat
41. cadavru neidentificat
42. cadavru neidentificat
43. cadavru neidentificat

Sursa: antena1

RECLAMĂ
Articolul precedentN-a suportat ideea de a divorța, așa că l-a ucis. O româncă va sta 20 de ani în spatele gratiilor după ce și-a omorât soțul. Filmul crimei, demn de telenovele
Articolul următorNoi producem autobuze la Brasov, iar statul cumpara din Turcia! Romania este capabila sa produca orice! Cine vrea sa ne tina in saracie?