Acasă Stiri 21 de tone de carne de pasăre din Polonia, contaminată cu Salmonella,...

21 de tone de carne de pasăre din Polonia, contaminată cu Salmonella, au fost confiscate de inspectorii veterinari

408
0

O cantitate de 21 de tone de carne de pasăre provenită din Polonia a fost reţinută oficial sub sechestru sanitar veterinar, fiind contaminată cu Salmonella, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

RECLAMĂ

Carnea de pasăre se afla la două societăţi comerciale din judeţele Bihor (o tonă) şi Ilfov (20 tone), toată cantitatea urmând a fi dirijată spre neutralizare.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis Agerpres, în perioada 31 martie – 30 aprilie 2020, inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au efectuat la nivel naţional o serie de controale tematice pentru verificarea modului în care sunt respectate, de către operatorii din sectorul alimentar, condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor referitoare la producerea, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre şi ouălor de consum provenite din comerţul intracomunitar (cu precădere Polonia şi Ungaria), dar şi din ţări terţe (în special Ucraina).

Verificările s-au efectuat la nivelul unităţilor de destinaţie (unităţi independente de depozitare a cărnii de pasăre/ouălor, unităţi de reambalare a cărnii de pasăre, centre de ambalare ouă, centre logistice de distribuţie) şi unităţilor de tip catering, controalele având ca scop, pe de o parte, stabilirea originii cărnii şi ouălor pentru ca autorităţile să se asigure că acestea nu provin din zone aflate sub restricţii sanitare veterinare ca urmare a evoluţiei influenţei aviare (gripa aviară), iar pe de altă parte, cu ocazia controalelor documentare, de identitate şi fizice, au fost prelevate probe în vederea verificării prin analize de laborator a respectării criteriilor microbiologice şi de siguranţă alimentară în carnea proaspătă de pasăre, precum şi în loturile de ouă provenite din schimburi intracomunitare, posibil contaminate cu Salmonella.

Potrivit sursei citate, au fost recoltate un număr de 138 de probe de carne de pasăre, fiind efectuate 690 de analize în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice de siguranţă alimentară.

„Carnea testată provenea din Polonia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Franţa, Slovacia, Olanda, Italia, Bulgaria, Spania, Ucraina, Brazilia. În urma analizelor de laborator au fost detectate două probe de carne cu rezultate nesatisfăcătoare (contaminare cu bacteria Salmonella Enteritidis), recoltate de la societăţi comerciale din judeţele Bihor şi Ilfov. În ambele cazuri carnea provenea din Polonia. Întreaga cantitate de 21 de tone (1 tonă carne pasăre din judeţul Bihor şi 20 de tone din judeţul Ilfov) de carne infestată cu Salmonella a fost reţinută oficial sub sechestru sanitar veterinar, urmând a fi dirijată spre neutralizare”, spun reprezentanţii Autorităţii.

Rezultatele analizelor de laborator în cazul celor două loturi neconforme pe criteriul microbiologic de siguranţă alimentară pentru carnea proaspătă de pasăre au fost notificate autorităţilor veterinare din Polonia şi producătorilor prin Sistemul Rapid de Alertă Alimente şi Furaje (RASFF).

ANSVSA precizează că au mai fost identificate în urma analizelor de laborator alte 7 loturi de carne de pasăre proaspătă provenită din schimburi intracomunitare, la care s-a detectat prezenţa altor serotipuri de Salmonella cu patogenitate scăzută. În cazul acestor loturi de carne reprezentanţii ANSVSA au aplicat măsurile legale, toate aceste situaţii neconforme fiind notificate statelor membre UE de origine şi unităţilor producătoare prin Sistemul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă (AAC).

În cadrul controalelor oficiale care vizau verificarea calităţii ouălelor de consum provenite din statele membre UE (Polonia şi Grecia) au fost prelevate 46 de probe, fiind efectuate un număr de 92 de analize de laborator microbiologice pentru detectarea prezenţei Salmonella. „Toate probele de ouă analizate au fost conforme cu criteriile microbiologice ale legislaţiei în vigoare”, au adăugat reprezentanţii Autorităţii.

Sursa: digi24

RECLAMĂ
Articolul precedentA fost descoperita epava vasului de razboi care a rezistat impotriva exploziilor atomice si ambelor Razboaie Mondiale! In ce stare e
Articolul următorDropia, specie considerată dispărută, cuibărește din nou în România! Dovada, obținută după 13 ani de monitorizări