Tânăra arsă în explozia din Satu Mare are nevoie de sânge: ‘Oricine...

Tânăra arsă în explozia din Satu Mare are nevoie de sânge: ‘Oricine poate dona!’

115
0
SHARE
loading...

Tânăra arsă în explozia din Satu Mare are nevoie de sânge, ea fiind în continuare în stare gravă, într-un spital din Bucureşti.

loading...
loading...

Bernadette Horvath a suferit arsuri grave în urma exploziei care s-a produs miercuri, 27 noiembrie 2019, într-o garsonieră de la etajul III al unui bloc de pe bulevardul Cloşca din Satu Mare.

În urma exploziei, 19 apartamente din bloc au fost avariate, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

În garsoniera în care s-a produs uriaşa explozie se aflau un tânăr de 30 de ani şi o tânără. Ambii au suferit arsuri grave, iar potrivit unor surse, fata ar fi fost sechestrată în respectiva garsonieră.

Mai mult, sora fetei a explicat că tânăra era sechestrată de bărbat, iar în mai multe rânduri, acesta a ameninţat-o că vor muri împreună.

‘Oricine poate dona sânge pentru Bernadette’

În urma exploziei, Bernadette a suferit arsuri de gradul II şi III pe aproximativ 25% din suprafaţa corpului, pe faţă, gât şi torace.

Sora tinerei a lansat un apel pe Facebook pentru toţi cei care pot şi vor să doneze sânge pentru a o ajuta.

“Se incepe campanie de donare de sange pt sora mea Horvath Bernadette, cei care doresc sa doneze, avem nevoie de 0+. La centru de transfuzie sangvina Satu Mare sau Arad, sa precizati numele va rog! Mi sa precizat, ca se poate dona orice grupa de sange!”, a scris Andrea Bota.

Cine poate dona sânge şi unde se poate dona:

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

vârsta să fie cuprinsă în intervalul 18-60 de ani;

– greutate peste 50 de kilograme;

– puls regulat, 60-100 de bătăi pe minut;

– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;

– să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale;

– femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

– să nu consumi grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;

– să nu urmezi tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

– între două donări de sânge trebuie să treacă o perioadă de cel puţin opt săptămâni.

Oricine îndeplineşte condiţiile de mai sus poate dona sânge la orice centru de transfuzii din ţară, cu condiţia să precizeze persoane pentru care donează: Bernadette Horvath, internată la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Bucureşti.

Sursa: observator

loading...
loading...