Revoluţie totală în Liga 1! Azi s-a decis trecerea la campionat cu...

Revoluţie totală în Liga 1! Azi s-a decis trecerea la campionat cu 14 echipe şi sistem cu play-off şi play-out! Cum se va modifica sezonul viitor

276
0
SHARE
loading...

Adunarea Generală Extraordinară de azi a decis ca Liga 1 să se schimbe din temelii. Propunerea ca din sezonul 2015-2016 să fie 14 echipe pe prima scenă şi sistem cu play-off şi play-out a fost aprobată.

loading...
loading...

Cum se va schimba sezonul viitor? Pentru a se ajunge la 14 echipe în Liga 1, din sezonul care va începe în vară vor retrograda 6 echipe, adică locurile 13-18. Din liga a 2-a vor promova doar două formaţii, cele aflate pe primul loc în cele două serii.

Ce presupune campionat cu 14 echipe
– 26 de etape în sezonul regulat
– primele 7 intră în play-off: încă 12 etape
– ultimele 7 joacă play-out, încă 12 etape, retrogradează ultimele două
– total meciuri fiecare echipă: 36

Ţări din Europa cu maximum 14 echipe în prima ligă
Ţara:    Nr. echipe
Austria:    10
Bulgaria:    14
Croaţia:    10
Cipru:    14
Danemarca:    12
Elveţia:    10
Israel:    14
Scoţia:    12
Slovacia:    12
Slovenia:    10

————————-

Adunarea Generală Extraordinară a Ligii are azi pe ordinea de zi două puncte vitale pentru modul în care va arăta fotbalul românesc în viitorul apropiat.

Pe lîngă aprobarea unei noi grile privind redistribuirea banilor din drepturile TV, se va supune la vot diminuarea numărului de cluburi în prima divizie. De la 18 la 14!

Dacă 10 vor vota “da”, atunci începînd din 2015-2016 vom avea o întrecere cu 4 echipe mai puţin, principalele susţinătoare ale acestei schimbări fiind Steaua, Dinamo, Astra, Petrolul, CFR şi Pandurii.

Varianta a fost confirmată de Iuliu Mureşan la Dolce: “În sezonul următor va fi un campionat extrem de greu, pentru că se va restrînge numărul de participante. Pe 20 e o Adunare Generală a Ligii în care se va propune reducerea la 14 a numărului de formaţii, soluţie cu care noi, CFR, sîntem foarte de acord”.

Dilema principală în acest moment e legată de modalitatea prin care se va ajunge la 14 echipe, prin intermediul campionatului următor. Cea mai la îndemînă variantă ar fi să retrogradeze 6 şi să promoveze doar două, cîştigătoarele celor două serii din Liga a 2-a.

6 ediţii de campionat, între 2000 şi 2006, s-au disputat cu 16 echipe în Liga 1, după care s-a revenit la 18 formaţii

“Singura variantă de revigorare pentru fotbalul românesc ar fi cea cu 14 echipe, plus play-off. Am avea de 4 ori Steaua – Dinamo, de 4 ori Steaua – Petrolul, meciuri tari, atractivitate mare” (Laurenţiu Reghecampf)

“Nivelul acum e foarte scăzut în Liga 1, tocmai din acest motiv sistemul cu play-off şi play-out ar putea reînvia fotbalul nostru” (Iuliu Mureşan) sursa: gsp.ro

 

loading...
loading...