Acasă Stiri Poliţiști, politicieni și afaceriști, implicaţi în scandalul eliberării permiselor port-armă, în Caraș-Severin

Poliţiști, politicieni și afaceriști, implicaţi în scandalul eliberării permiselor port-armă, în Caraș-Severin

255
0

Acuzaţii grave cutremură Ministerul de Interne. Poliţişti cu funcţii de conducere în Inspectoratul Caraş-Severin ar fi format un grup infracţional organizat, spun procurorii DIICOT. Ar fi eliberat pe bandă rulantă permise de port-armă pentru oameni care nici măcar nu ştiau nici cum se ţine în mână un pistol. Unul dintre ei chiar şi-a împuşcat mortal fratele la o partidă de vânătoare. În reţea sunt vizaţi şi oameni de afaceri, prefectul judeţului, dar şi un fost primar. Acuzat că a făcut presiuni, prefectul şi-a dat demisia în vineri dimineaţă. Suspecţii s-ar fi folosit inclusiv de numele fostului ministru de interne, Mihai Fifor. 

RECLAMĂ

Zece oameni au ajuns la audieri după percheziţii-maraton, inclusiv în sediul Inspectoratului de Poliţie Caraş-Severin. Cinci dintre ei au ieşit în cătuşe. Printre suspecţi:  actualul, dar şi fostul şef al Serviciului Arme şi Muniţii. 

CRISTESCU CIULEI RADU, avocatul comisarului Nicolae Cernea: Referitor la numărul de inculpaţi, s-a estimat că sunt peste 40 de inculpaţi, suspecţi. Lotul de detinuti va fi mai mare. 

În referatul procurorilor, apare şi numele lui Mihai Fifor, fostul Ministru de Interne. Unul dintre suspecţi ar fi încercat să îi intimideze pe poliţişti cu diverse informaţii care îl priveau pe ministru. Fifor nu este însă vizat de nicio faptă penală. 

MIHAI FIFOR, fostul Ministru de Interne: Am rămas foarte mirat de această chestiune, chiar nu ştiu despre ce este vorba. Nu am nicio legătură cu această speţă. 

Procurorii DIICOT spun că au descoperit un grup infracţional organizat format din persoane cu influenţă în Caraş Severin. Timp de doi ani, suspecţii ar fi eliberat ilegal permise de port-armă pentru zeci, poate sute de oameni. Totul cu ajutorul lui Nicolae Cernea, colonel în rezervă şi fost şef al Serviciului Arme din cadrul Poliţiei Judeţene. A fost racolat, spun procurorii, de către un om de afaceri care deţinea un poligon şi o şcoală unde se organizau cursuri pentru cei interesaţi să deţină arme. 

Ca să ajungă să dea examenul de absolvire, un cursant ar fi trebuit să parcurgă 80 de ore de cursuri teoretice si practice şi să participe la cel putin doua sedinte de manuire a armelor si de executare a tragerilor in poligon. În realitate, elevii nu aveau niciun contact cu scoala. Procurorii spun că primeau pe mail subiectelele rezolvate. Rata de absolvire era de fiecare data de sută la sută.

Potrivit DIICOT, subiectele la examen erau oferite preferenţial de actualul şef al Servicului Arme, Radu Ştefan. Când acesta a fost în concediu, iar înlocuitorul său a schimbat testele, niciun elev nu a promovat examenul. Ca să prelungească ilegal permisele de port armă, Radu Ştefan ar fi cerut  mită sticle de whiskey şi expresoare de cafea, mai spun procurorii. 

„Bă, din toată sărăcia ta pe care o ai după tine și ținând cont că ești unde ești adu-ne, mă, și nouă un expressor (…) la cafea boabe, îl găsești ieftin, 50 de euro, cât (…) o fi…”, ar fi spus el, conform referatului procurorilor.

COSMIN BOLOSIN,  avocatul lui Stefan Radu: Am crezut de ieri și cred, în continuare, că se poate lua și altă măsură preventivă. Hai sa fim mai buni, sa fim mai umani, vin sarbatorile de iarna.

În acelaşi dosar, sunt cercetaţi sub control judiciar prefectul judeţului şi fostul primar la oraşului Bocşa. Niciunul nu a putut fi contactat pentru explicatii. Procurorii spun că prefectul intervenea la vârful Poliţiei pentru a-şi ajuta prietenii să scape de dosare penale. Astăzi, şi-a înaintat demisia. 

MARCEL VELA, ministrul de Interne: După Caraş Severin, o să vedeți că şi în alte judeţe, poate chiar astăzi, poliţişti care au legătură cu vreo reţea infracţională vor fi chemaţi la audieri.

Poliţişti, oameni de afaceri şi chiar medici ar obţinut în mod fraudulos permisele de port armă. Într-un accident, un fost elev al şcolii şi-a împuşcat mortal fratele la vânătoare. Ancheta DIICOT e abia la început. 

Sursa: observator

RECLAMĂ
Articolul precedentO poliţistă de 20 de ani a provocat un accident grav la Prăjeni, după ce a intrat pe contrasens
Articolul următorPerioada sărbătorilor e și sezonul hoţilor, avertizează poliţia