Acasă Stiri Metoda inedită prin care o profesoară a inspirat mii de elevi să...

Metoda inedită prin care o profesoară a inspirat mii de elevi să se apuce de citit

343
0

Dacă România ar avea la clasă o profesoară ca ea, sistemul de educaţie ar fi de nota 10

RECLAMĂ

Carmen Ion este profesoară de limba română la Liceul Pedagogic din Focşani şi este autoarea unei idei care a declanşat un adevărat fenomen, devenind liderul unei generații de copii care au descoperit plăcerea cititului.

Ca să convingă elevii să citască, le-a propus să facă booktrailere, folosind astfel tehnologia de care sunt legați toată ziua. Așa s-a născut festivalul Boovie, unde anul acesta s-au înscris peste 1.000 de elevi din toată țara, iar câștigătorii și-au văzut proiectate creațiile la TIFF.

Într-un parc de lângă Liceul Pedagogic din Focşani e agitaţie mare. Un grup de tineri se joacă. Au o cameră în mână şi se cred actori şi regizori. De fapt, chiar sunt.

Carmen Ion este autoarea unei idei care a animat mii de copii din toată România. O idee născută din reacţia copiilor la întrebarea: îţi place să citeşti?

Carmen Ion: Mai citeau, dar oftau: ‘Trebuie? Cât e de mare cartea?. Hai să facem ceva contructiv cu telefoanele. Vă propun așa: hai să citiți nişte cărţi, le alegem împreună şi facem trailere după cărţile respective. Nu ştiau nici ei, nici eu.

Aşa s-a născut în urmă cu cinci ani Boovie, un joc în care copiilor li se dădea o carte pe care ar fi trebuit să o promoveze altor copii printr-un trailer.

Carmen Ion: Citiţi careta, vă imaginaţi cum ar arăta filmul şi apoi faceţi un trailer, care nu e decât în capul vostru. Au început să clipocească, au fost interesaţi, i-am văzut privindu-mă cu interes, ajusesem în interesul lor. I-a angajat şi împărţirea în echipă, ideea de a merge singuri în zone.

Iată-i aşadar în parcul de lângă liceul pedagogc din Focşani unde învaţa şi unde Carmen Ion e profesoară de 23 de ani.

Ideea a prins atât de bine încât în anul următor a organizat un mic festival, la care a invitat să se înscrie şi copii liceelor din judeţ. Înainte de competiţie s-au adunat într-o sală a liceului ca să pună la punct ultimele detalii organizatorice. O tânără profesoara de la un liceu tehnologic spune, mândră, că elevii de la profesională şi-au dorit să intre în concurs.

Profesoară: Cei de la profesională, pe care i-ați văzut, n-au citit nimic până acum şi pe asta au citit-o în totalitate. Nu toţi. Ei sunt de la profesională, nu dau BAC, nu dau nimic şi cu toate astea s-au implicat şi au vrut.

Mai erau doar câteva săptămâni până la concursul la care au fost înscrise peste 100 de trailere.

Reporter: Ce carte?
Elevă: Băiatul Echo.
Reporter: Aţi scris scenariul?
Elevă: Da!

Elevă: Eu mă ocup de costume și ea de indicaţii.
Reporter: Ce roluri?
Elevă: Toţi stau în bănci şi ţin un pahar cu apă în mână.

Elev: Ne-am plănuit 11 scene şi mai avem cinci scene de filmat. Trebuie să predăm filmul până pe 12 mai.

Tot zumzetul sălii e de fapt muzica de fundal a unui proiect care s-a născut dintr-o nevoie. Aceea de a se apropia de copii. De a înţelege ce vor ei de la şcoală. Cum le-ar plăcea să înveţe. Iar ca să aibă răspunsuri, Carmen a făcut un curs de coaching pe banii ei.

Carmen Ion: Am simţit nevoia să-l fac. Sună ca şi cum m-aş lăuda. Sunt foarte multe probleme ale elevilor, au foarte multe probleme. Au fost sancţionaţi tot timpul şi atunci şi-au reprimat tendinţa de a se manifa şi au răspuns conform asteptarilor. Un soi de dresaj parental și social, care sunt convisă că pe mulți părinți și profesori îi face fericiți. Dar apoi, când elevii termină liceul și intră la facultate, mulți dintre ei clachează, nu fac față.

A înţeles că trebuie să introducă tehnologia în procesul de învăţământ. Aşa a tras cartea câştigătoare. Telefoanele care îi acaparează zi de zi au devenit instrumente pentru studiu. Boovie a căpătat o asemenea amploare încât anul acesta a devenit festival naţional, la care s-au înscris 1.100 de elevi, veniţi din 76 de școli din toată ţara şi Republica Moldova. Cele mai bune trailere din cele 100 înscrise au fost premiate, iar copiii au avut bucuria de a-şi vedea creaţiile proiectate la TIFF.

Sursa: protv

RECLAMĂ
Articolul precedentDe ce și-a părăsit Anca Dumitra primul iubit: ”A fost dramatic”
Articolul următorVesti proaste pentru soferi. Se vor intoarce in salile de examen