Acasă SĂNĂTATE Insomnia, un potenţial declanşator al bolilor cardiovasculare

Insomnia, un potenţial declanşator al bolilor cardiovasculare

795
0
100433705 - man sitting on the bed flat design illustration.

Tulburările de somn pot afecta atât sănătatea fizică, cât şi cea mentală. O analiză pe larg realizată în China evidenţiază modul în care insomnia poate deveni o ameninţare pentru calitatea vieţii, fiind un declanşator al bolilor cardiovasculare.

RECLAMĂ

1 din 4 adulţi din Statele Unite de confruntă anual cu insomnie acută sau pe termen scurt, arată o nouă cercetare susţinută de Universitatea din Pennsylvania. Insomnia acută apare atunci când o persoană are tulburări de somn pe o perioadă scurtă, cel mai probabil din cauza stresului sau a grijilor. Aproximativ trei sferturi din populaţie revin la patternul obişnuit de somn, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, apare insomnia cronică. Insomnia cronică face referire la persoanele care se confruntă cu tulburări de somn pentru cel puţin trei nopţi pe săptămână, în mai puţin de trei luni. Atât insomnia cronică, cât şi insomnia acută pot rezulta din cauza lipsei de energie, a problemelor de memorie sau a lipsei de concentrare pe timpul zilei.

Cu toate astea, există studii care au descoperit o legătură mult mai îngrijorătoare: insomnia poate duce la apariţia depresiei, anxietăţii şi a problemelor în privinţa consumului de alcool.  Autorul unui studiu publicat în Neurology arată că cercetările anterioare au eşuat în definirea corectă a insomniei. În general, insomnia poat apărea chiar şi în cazul tinerilor, iar odată identificată se pot reduce riscurile de apariţie a bolilor cardiovasculare. Datele folosite în cercetare aparţin de China Kadoorie Biobank, care investighează şi monitorizează cauzele bolilor cronice în China. Participanţii, cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani, nu aveau în istoric semnalate boli de inimă sau accindente vasculare cerebrale.

În noul studiu, cercetătorii au analizat trei simptome ale insomniei, care obişnuiau să ţină cel puţin trei zile pe săptămână. Acestea erau: dificultatea de a adormi, trezitul mult prea devreme sau dificultatea de a se concentra pe timpul zilei din cauza somnului întrerupt. Datele arată că 11% dintre participanţi s-au confruntat cu dificultatea de a adormi, 10% dintre ei aveau probleme cu trezitul de dimineaţă şi doar 2% au raportat dificultăţi de concentrare pe timpul zilei. Datele au fost monitorizate pe o perioadă de zece ani, iar în tot acest timp au fost identificate 130,032 cazuri de infarct, accidente vasculare cerebrale şi alte boli de inimă.

Riscuri de apariţie a bolilor cardiovasculare

După ce au fost luaţi în calcul şi alţi factori de risc, ca fumatul şi consumul de alcool, cercetătorii au identificat câteva descoperiri semnificative. Astfel, pe timpul studiului, participanţii care au raportat că s-au confruntat cu toate cele trei simptome ale insomniei, aveau cu 18% şanse mai mari de a dezvolta boli cardiovasculare comparativ cu cei care nu aveau niciun simptom.

Participanţii care au raportat dificultăţi de concentrare pe timpul zilei erau cu 13% mai predispuşi să se confrunte cu infarct, accident vascular cerebral spre deosebire de participanţii care nu aveau acest simptom. De asemenea, cercetătorii au identificat că persoanele care aveau dificultăţi de a adormi aveau şanse cu 9% mai mari să dezvolte aceste boli.

În ciuda rezultatelor obţinute, cercetătorii atenţionează că nu au stabilit o relaţie cauză-efect între insomnie şi bolile cardiovasculare, ci pur şi simplu au evidenţiat o legătură între cele două afecţiuni.

Sursa: csid

RECLAMĂ
Articolul precedentFrunzele de dafin ne scapă de varice, dureri articulare, dureri de cap, pierderi de memorie și multe altele
Articolul următorVânătorii au primit „undă verde” pentru împuşcarea urşilor consideraţi agresivi