Exclusiv: Interviu cu interpreta de muzică populară Corina Călin

Exclusiv: Interviu cu interpreta de muzică populară Corina Călin

2111
0
SHARE
loading...

Rep: Carui loc îi spuneti acasa si de unde începe povestea cântecului popular?
Corina Calin: Cuvantul acasa este,in sufletul meu,sinonim cuvantului familie,este locul unde ma asteapta zambetul sincer al baietelului meu iar povestea cantecului popular incepe in copilaria mea,cand primele aplauze le primeam la serbarile scolare!

loading...

 

Rep: Cum a intrat muzica populara în sufletul tau si daca a existat un model artistic dupa care v-ati ghidat?
Corina Calin: Primii pasi pe care i-am facut pe drumul cantecului popular au fost sub ochii si indrumarea parintilor,care impreuna cu fratele meu,m-au inscris la cursuri de pian,unde am descoperit ca adevarata mea pasiune este de a canta cu vocea! In casa copilariei mele se asculta aproape numai muzica banateana si astfel si modelele mele de atunci se regaseau tot in acest gen muzical,am crescut cu doina banateana la ureche si cu braurile doamnei Nicoleta Voica!

 

Rep: Cum vede interpretul de muzica populara satul românesc contemporan? Mai pastreaza el traditiile care l-au definit?
Corina Calin: In viziunea mea ,,sat,, mai pot numi doar acel loc in care sunt amenajate muzee ale satelor de odinioara,unde poti vedea casute din lemn cu ulite inguste,iar turla bisericii se inalta ca un punct de reper desupra oricarei constructii!
Rep: Care ar fi lucrurile pe care ar dori sa le cunoasca un interpret de muzica populara fie el la început de drum sau chiar consacrat ?
Corina Calin: Nu stiu ce ar dori sa cunoasca un interpret la inceput de drum,dar eu sincer mi-as dori ca toti interpretii de muzica populara,fie ei si consacrati sa fi auzit de lucrurile esentiale ce denota o buna educatie si anume:echilibru,bunul-simt,punctualitate,modestie,frica de dumnezeu!

 

Rep: Ai un repertoriu foarte frumos. Cui ar trebui sa îi multumesti din acest punct de vedere ?
Corina Calin:Multumesc Bunului Dumnezeu pentru ca de 1 an de zile mi-am descoperit dragostea de a asterne pe hartie versuri populare!,In liceu scriam poezii diverse,acum toate versurile se leaga de muzica,de natura,de dragoste,de viata,de satul uitat,de care vorbeam mai sus!
Rep: În ceea ce priveste realizarile profesionale mergi dupa principiul putin si bine sau te ghidezi dupa alte principii ?
Corina Calin:In plan profesional merg dupa principiul putin si bine si cu familie!Realizarile profesionale sunt mai frumoase cand ai cu cine sa le imparti,cand sti ca familia ta se bucura odata cu tine pentru ele!
Rep: De unde ai costumele si cine te-a ajutat sa le procuri ?
Corina Calin: Eu inca mai caut costume populare in lada de zestre a satelor,nu ma pot lauda cu o colectie fantastica,dar am si persoane dragi care mi-au oferit componente ale portului popular si le multumesc!
Rep: Ce obicei ti-a ramas în suflet ?
Corina Calin:Iubesc sarbatorile,cand spun Craciun ma gandesc la familie,cand spun Paste imi vin in minte doua versuri ,,sa merg acas’ primavara\sa iau Pastele cu mama!,iar un obicei pe care il pastram in copilarie si de care imi amintesc cu drag este acela de a impodobi bradul in seara de ajun!
Rep: Cum priviti promovarea folclorului, a autenticului în general?
Corina Calin: Interpreti de astazi au privilegiul si posibilitatea de a se promova la televiziunile cu tematica folclorica,au nevoie doar de perseverenta;ne aflam intr-o perioada in care selectia este facuta de public si nu de televiziuni iar eu sunt perfect deacord cu acest principiu la fel cu cred si despre autenticitate ca trebuie adaptata societatii de astazi!
Rep: Ce nu ati face niciodata în muzica populara?
Corina Calin: Nu as putea sa ma port pe sticla contrar caracterului meu chiar daca prin asta as avea de castigat aprecierea unui public mai larg!
Rep: Ce credeti ca este folclorul?
Corina Calin: Folclorul este identitate fiecarui popor in parte,este ceea ce ne reprezinta sau ar trebui sa ne reprezinte pe fiecare,este,asa cum au spus si alti colegi de cantec ,,cartea de vizita a fiecarui interpret,,!
Rep: Ce credeti ca primeaza: versurile sau linia melodica?
Corina Calin: Un text bun are nevoie de o linie melodica pe masura pentru a capata valoare si pentru a capta atentie,la fel cum si o linie melodica frumoasa nu poate fi desavarsita fara un text care sa o completeze!
Rep: Dati-mi exemple de cinci interpreti de muzica populara care va vin în minte.
Corina Calin: Locul doamnei Nicoleta Voica in inima mea a fost luat de cea care ii calca pe urme asa ca incep cu Andreea Voica,,Ionel Tudorache,Mirela Zisu,Nina Predescu,Maria Cornescu
Rep: Adresati un gând cititorilor nostril
Corina Calin: Pentru ca sunt nascuta toamna,indragesc acest anotimp si ma bucur ca am acordat primul interviu muzical in apropierea zilei mele de nastere!,Va doresc sa aveti in suflete nostalgia unei zile de toamna,implinirea unei mame cand isi priveste copilul si va marturisesc ca sa visezi la lucruri frumoase in viata este un sentiment unic si este gratis!

foto: Romeo SELISTE (SELROM)

loading...