Acasă Stiri Cum puteau interveni legal poliţiştii pentru salvarea fetei răpite şi ucise în...

Cum puteau interveni legal poliţiştii pentru salvarea fetei răpite şi ucise în Caracal

1154
0

Motivul pentru care poliţiştii nu au intervenit imediat pentru salvarea adolescentei răpite şi care ulterior a fost ucisă în Caracal este greu de explicat, mai ales că surse judiciare, dar şi un avocat, au declarat pentru „Adevărul“ că ofiţerii erau perfect acoperiţi din punct de vedere legal să intervină.

RECLAMĂ

Experţii în Drept sunt de părere că dacă ar fi existat indiciile comiterii unei infracţiuni sau că viaţa unei persoane ar fi fost pusă în pericol, aşa cum au declarat mai multe surse pentru „Adevărul”, atunci poliţiştii ar fi avut voie să intervină în locuinţa suspectului.

„Atunci când există indicii că viaţa unei persoane este pusă în pericol nu este nevoie de un mandat de percheziţie, se intervine conform procedurii infracţiunii flagrante. Practic, vorbim de proceduri de intervenţie în cazul infracţiunilor descoperite în timpul săvârşirii sau imediat după săvârşire. Într-adevăr, în ceea ce priveşte mandatele de percheziţie, acestea pot fi puse în aplicare doar între orele 06.00-20.00. Totul depinde de indiciile pe care le-au avut anchetatorii la acea ora”, a declarat un fost procuror.

„Dacă aveau date că acolo are loc o infracţiune violentă, din punct de vedere legal, poliţiştii puteau intra în respective locunţă imediat. Erau acoperiţi de Articolul 20 de Codul penal care le permitea să intervină pe loc”, au declarat surse judiciare.

Este vorba de articolul care defineşte intevenţia în starea de necesitate. Astfel , “este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în stare de necesitate. (…) Este în stare de necesitate persoana care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol imediat şi care nu putea fi înlăturat altfel viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat”, se arată în prevederile Art. 20 din Codul Penal.

Intervenţia poliţiştilor era perfect justificată

La rândul lui, şi avocatul Adrian Cuculis a declarat că intervenţia poliţiştilor era perfect justificată din punct de vedere legal. “Sunt absolut şocat şi uluit cum s-au pierdut 2 ore, poate şi mai mult şi poliţia a stat la uşa infractorului în timp ce copilul ăsta era omorât. Poliţia a greşit şi cred că trebuie făcută o anchetă de la un capăt la altul, începând cu poliţistul de judiciar, procurorul care trebuia să obţine autorizaţia instanţei de percheziţionare şi judecătorul de permanenţă care trebuia să emită minută.
Să va spun că poliţiştii puteau să între fără să aibă o decizie data de către Judecător? Discutăm despre fapte flagrante, puteau să între în casă peste individ şi să-l oprească şi să salveze fata dar au preferat să stea în pasivitate şi să se „acopere” de hârtii.

Poate nu cunoşteau, dar va precizez că nu se săvârşea nicio infracţiune (cum probabil s-au gândit) , dacă ar fi intrat peste individ în casă atunci când au auzit „Lasă-mă că mă omori”, era evident o infracţiune flagrantă şi unde mai pui că de data recentă (4-5 luni) poliţiştii pot intra peste agresor în casă fără să aibe un ordin dat de către judecător, atenţie-atunci când viaţa victimei este pusă în pericol.
Vă dau un singur text de lege pe care dacă ar fi vrut l-ar fi putut folosi, Legea 217. Aici se arată că <>.

Nu aveau de unde să ştie dacă e violentă domestică sau altceva, ei trebuiau să verifice, au fost sesizaţi la 112, este neglijenţă gravă în serviciu”, a mai precizat avocatul Adrian Cuculis.

S-au plimbat pe stradă prin faţa curţii până la ora 6.00

Surse au declarat pentru „Adevărul” cp mai multe echipaje de poliţie s-au aflat la adresa corectă însă nu au intervenit timp de câteva ore.

„Cei de la 112, sau eu ştiu cum s-a-ntâmplat, au localizat apelul. După telefon au venit la adresă, dar nu a intrat absolut nimeni, pentru că dimineaţă la ora 4.00 se auzea – «Lasă-mă, că mă omori! Lasă-mă, că mă omori!». Au sunat vecinii la 112, au venit 3-4 echipaje de poliţie şi s-au plimbat pe stradă prin faţa curţii până la ora 6,00. La ora 6,00 au intrat în curte pentru că atunci au obţinut mandat de percheziţie. Alexandra le-a spus la telefon că este fata răpită când aştepta o maşină de ocazie“, au declarat pentru „Adevărul” mai multe surse.

Poliţiştii au descins vineri-dimineaţă la o locuinţă din municipiul Caracal, în dosarul deschis în urma dispariţiei adolescentei Alexandra Măceşeanu. La adresa percheziţionată s-ar fi găsit, într-un incinerator artizanal, oase calcinate, despre care poliţiştii vor să afle dacă sunt umane şi dacă ar aparţine celor două fete dispărute. Dispariţia fetei a fost anunţată de părinţii acesteia miercuri-seara, 24 iulie. Adolescenta, care a plecat din Dobrosloveni cu o maşină de ocazie, nu a mai putut fi contactată pe telefonul mobil. O altă tânără, din judeţul Dolj, a dispărut tot din Caracal, în urmă cu mai multe săptămâni.

Sursa : adevarul

RECLAMĂ
Articolul precedentPoliţia confirmă că a bâjbâit câteva ore pentru găsirea fetelor răpite în Caracal: „Iniţial am primit o arie destul de mare“
Articolul următorPolţiştii au fost trimişi la trei adrese greşite, când Alexandra a sunat disperată la 112