Acasă Stiri Alertă de călătorie în Grecia din cauza ţânţarilor. Avertismentul specialiștilor

Alertă de călătorie în Grecia din cauza ţânţarilor. Avertismentul specialiștilor

751
0

Schimbările climatice cresc riscul răspândirii bolilor tropicale în Europa, propagate prin muşcăturile de ţânţari. Ţările din jumătatea sudică a continentului sunt printre cele mai expuse. Grecia de exemplu, unde ajung anual 30 de milioane de turişti, a lansat recent o alertă de călătorie din cauza ţânţarilor, pentru că ei sunt responsabili printre altele de infectarea oamenilor cu virusul West Nile. Anul trecut, 50 de oameni au murit din această cauză. Şi spaniolii sunt îngrijoraţi. La conferinţa de virusologie desfăşurată săptămâna trecută în Barcelona, mulţi experţi au avertizat din nou că orice virus, de la West Nile la Zika sau Dengue se poate răspândi rapid pe regiuni întinse, din cauza globalizării, a uşurinţei cu care o persoană infectată poate ajunge astăzi aproape oriunde pe glob.

RECLAMĂ

Anul trecut, 400 de europeni au murit, doar din cauza virusului West Nile. De vină pentru răspândirea acestuia, dar şi a altor virusuri sunt ţânţarii. Iubitoare de căldură şi umiditate, aceste insecte din specii neobişnuite pentru zonele temperate au profitat de valurile de căldură care au lovit Europa în ultimii ani. S-au adaptat mai ales în zona mediteraneeană şi în centrul continentului, dar nu au ocolit nici vestul sau nordul. Anul acesta, virusologii se tem că vara va aduce noi probleme.

Marion Koopmans – expert, Univ. Erasmus, Rotterdam: Avem virusuri şi ţânţari care, de obicei, constituie o problemă minoră, dar uneori, dacă vorbim de un oraş mare, se poate ajunge la o epidemie de proporţii. Am văzut acest lucru în Americi, în cazul virusului Zika, de exemplu, sau al virusului Dengue, iar sudul Europei, inclusiv această regiune (Catalonia – n.r.) este oarecum într-o situaţie de risc.

Ţânţarii nu sunt singura sursă de infectare. Căpuşele, de exemplu, care au ajuns până în Suedia, transmit boala Lyme şi virusul encefalitei căpuşelor. Dintre toate, ţânţarul tigru este extrem de agresiv şi a profitat cel mai mult de schimbările climatice. Ajuns accidental în Europa, s-a raspândit mai întâi în zona mediteraneeană, apoi şi în nordul Franţei, Germania, Belgia şi Olanda. Culmea este că multe dintre aceste virusuri pot fi combătute relativ uşor, graţie vaccinurilor.

Albert Bosch – preşedinte, Societatea Spaniolă de Virusologie: Este absurd să nu te vaccinezi, când vaccinurile sunt accesibile. În acest moment, în Catalonia avem 49 de cazuri de rujeolă (pojar – n.r.), o boală ce poate fi prevenită şi ar fi trebuit eradicată până acum, dar iată că nu este, pentru că există grupuri care transmit informaţii complet greşite şi periculoase.

Bonaventura Clotet – şeful Departamentului Infecţioase, Spitalul Germans Trias i Pujol: Este esenţială existenţa unei conexiuni în cadrul politicilor sanitare, între oamenii de ştiinţă şi politicieni, pentrru susţinerea financiară a cercetărilor.

Potrivit acestei hărţi realizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, unele ţări europene monitorizează constant purtătorii de virusuri, umani sau nu. Alte state, printre care şi România, nu fac acest lucru.

Sursa: Digi24

RECLAMĂ
Articolul precedentPSD și-a luat mâna de pe Legea pensiilor, marea promisiune electorală a partidului. Dăncilă: Reluăm totul, ne uităm cu atenție
Articolul următorLiderul PNL, Ben Oni Ardelean, către jurnaliștii din Parlament: Nesimțiților!