Acasă Stiri ULTIMA ORĂ: O veste foarte proastă pentru România venită în urmă cu...

ULTIMA ORĂ: O veste foarte proastă pentru România venită în urmă cu puţin timp de la Bruxelles

1183
0

Tăieri de încă 5 miliarde de euro? Noua cifră propusă într-un document oficial de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, explică în invitaţia trimisă liderilor care vor participa la summitul din această săptămână că a propus tăieri de 80 de miliarde de euro din valoarea totală a bugetului multianual înaintat la începutul verii de Comisia Europeană, în condiţiile în care suma pe care a anunţat-o săptămâna trecută era de 75 de miliarde.

RECLAMĂ

„Am propus un cadru financiar multianual (MFF, n.red.) cu o reducere de 80 de miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei Europene”, scrie belgianul în invitaţia de marţi.

Valoarea tăierilor, deci, este cu 5 miliarde de euro mai mare decât cele 75 de miliarde care au aruncat Europa într-un război politic şi diplomatic în ultimele săptămâni, marile economii considerându-le prea mici, în timp ce celelalte state membre cer un buget cel puţin cât propunerea CE, dacă nu chiar mai mare.

Scrisoarea de invitaţie la Consiliul European transmisă cancelariilor europene de preşedintele Herman van Rompuy, în 20 noiembrie (Notă: în antet este trecută greşit luna octombrie)

Tăierile de 75 de miliarde ale preşedintelui Consiliului European faţă de propunerea lui Barroso au provocat reacţii foarte dure şi la Bucureşti, cel mai vehement fiind premierul Victor Ponta, care consideră această variantă „inacceptabilă pentru România”.

Mai mult, şi preşedinţia cipriotă a Consiliului UE vorbeşte, într-un comunicat de presă din 20 noiembrie tot despre tăieri „de până la 75 de miliarde”.

Comunicat de presă transmis tot în 20 noiembrie de preşedinţia cipriotă a Consiliului UE

Contactat de gândul pentru a explica discrepanţa dintre numere, Jérôme Unterhuber, purtător de cuvânt al lui Herman van Rompuy pe probleme legate de buget şi cadru financiar multianual, a explicat că „ambele cifre sunt corecte”. „Este vorba, dacă vrem să fim exacţi, de 74,5 miliarde în cadrul MFF şi de 6,2 miliarde în afara MFF. În total, deci, 80,7 miliarde”, a declarat reprezentantul preşedintelui Consiliului European.

Anvelopa din afara MFF la care se referă Unterhuber vizează instrumentele de flexibilitate ale bugetului european, care permit includerea mijloacelor financiare suplimentare în bugetele anuale, peste pragurile stabilite de cadrul financiar multianual. Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, rezerva pentru ajutoare de urgenţă, Fondul european de ajustare la globalizare sunt instrumente de flexibilitate.

Cu toate acestea, Van Rompuy nu menţionează nicăieri că aceste instrumente sunt şi ele incluse în tăierile propuse în urmă cu o săptămână.

Dincolo, însă, de cele 75 sau 80 de miliarde de euro ale lui Van Rompuy din acest moment, el va pune, zilele următoare, alte cifre pe masa negocierilor. Andreas Mavroyiannis, ministrul cipriot al Afacerilor Europene, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Consiliului UE, a anunţat că Herman Van Rompuy pregăteşte o nouă propunere, în speranţa că summitul din această săptămână se va finaliza cu adoptarea unui buget pe termen lung, scrie The Financial.

sursa: gandul.ro

RECLAMĂ
Articolul precedentBombă în politica românească. Vezi cum se răzbună Dan Diaconescu pe romi
Articolul următorS-a decis: la Consiliul European de la Bruxelles România va fi reprezentată de Mandinga